Szentendrei Pestisűző Fesztivál

2018. június 16-17.
Dunakorzó, Fő tér, Duna

Legújabb kortárs művészeti fesztiválunkat, a Szentendrei Pestisűző Fesztivált júniusban szervezzük, első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal.

 

A rendezvény alapötlete egy XVIII. századi legendára épül. A Fő terén találjuk a város egyik fő szimbólumát, az úgynevezett Kalmár-keresztet (közismertebb nevén Pestis keresztet), melyet a város leggazdagabb polgáraiból álló Szerb Privilegiális Kereskedő Társaság emeltetett 1763-ban hálából azért, mert a pestisjárvány pusztítása elkerülte a várost. A legenda szerint a járványnak csak egy áldozata volt: a kereszt alatt -a néphagyomány szerint- egy fejjel lefelé eltemetett fiatal nő nyugszik. Ennek a legendának állít emléket a Szentendrei Pestisűző Fesztivál.

 

A fesztivál idején délutántól koncertek szórakoztatják a látogatókat. A szombati nap fő eseménye a Szentendrei szigetről csónakokkal érkező, hivatásos táncosokból álló csoport fellépése, akik a Pestist, a városba érkező súlyos betegséget, a halált jelenítik meg. A Dunától a zenés felvonulás után a társulat a Pestis kereszt körül kortárstánc performance-ot ad elő. Műsorukat követően visszatérnek csónakjaikhoz és elhajóznak a városból,szimbolizálva, hogy a gyilkos kór elhagyta Szentendrét. Az est, az egész belvároson átívelő, fáklyás felvonulással folytatódik. A helyi kortárs képzőművészek egyes alkotásainak részleteiből embernagyságú papírmasé bákukkal vonulnak fel a helyi sport- és civil szervezetek, egyesületek, akik erre az alkalomra egy – egy bábut örökbe fogadnak. A menetet a Czifra Gergő vezette, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékeiből álló rézfúvós zenekar kíséri, akik kizárólag erre az alkalomra összeállított programmal készülnek. A felvonulás után koncerttel zárjuk a napot.

Vasárnap délelőtt hajóverseny zajlik a Dunán, melyre 3 kategóriában lehet majd nevezni. Várjuk  tehát versenyzők, családok, barátok, iskolai csapatok, egyesületek jelentkezését. A kategóriák győztesei színvonalas nyereményekben részesülnek. Délután és este koncertek várják a látogatókat.

A fesztivált gasztronómiai vásár kíséri.

A rendezvény ingyenes.

 

 

 

 

 

« február 2018 » loading...
h k s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4