1000 MÉCSES A DUNA-PARTON: IVAN DAN JÚNIUS 27-ÉN

2020. június 21., 20:37

Régi hagyomány újjáélesztésével emlékezik meg Szent Iván napjáról Szentendre dalmát közössége. Június 27-én, a nyári napfordulót követő este 1000 mécsest gyújtanak a Duna-parton, hogy ősi szokás szerint elűzzék a sötétséget, egyben kifejezzék hálájukat azért, hogy a város halálesetek és súlyos tömeges megbetegedések nélkül élte túl a járványt.

Az Ivan Dan – a szentendrei dalmátok nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe – a keresztény világ régi tradícióját őrzi. Ezen a napon tartotta régen a Templom-dombon álló, középkori eredetű, szentendrei Keresztelő Szent János templom a búcsúját. Az ünnep éjjelén sokfelé világítottak Szent Iván tüzei a városban, hogy az ősi szokás szerint elűzzék a sötétséget, mert „János küldetése arról szól, hogy tanúskodjon a világosságról (vö. Jn 1,7)”.

Mivel a járvány miatt még nem lehet rendezvényeket tartani, és ezért a Daru-piaci tradicionális Ivan Dan rendezvényünk is elmarad, dalmát közösségünk e régi hagyomány újjáélesztésével ünnepel.

JÚNIUS 27-ÉN, A NYÁRI NAPFORDULÓT KÖVETŐ SZOMBATON ESTE A DUNA-PARTON 1000 MÉCSEST GYÚJTUNK.

Fotó: Benkovits György Facebook-oldala 

A sok apró mécses lánggal jelképezve hálánkat azért, hogy Szentendre halálesetek és súlyos tömeges megbetegedések nélkül élte túl a járványt, és kifejezzük köszönetünket e nehéz időszakban hivatásukat becsülettel teljesítők, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáért, de ünnepeljük ezzel a gesztussal azt is, hogy végre kiszabadulhattunk a karantén bezártságából.

Az Ivandan ünnepi programja június 27-én szombaton délután 5 órától éjjel 1 óráig.
17 órakor a templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban hagyományos Ivan Dan-i misével kezdődik az ünnep. Amely végén a templom bejárata előtt, megszentelik a legrégebbi szentendrei dalmát nyelvű dokumentumunk, a 18. század elejéről származó Szentségimádási felvonulási rend másolatát. Amely a templom bejárati előtérben, a korábbi cinteremben lesz majd.

A mécsesek meggyújtása este 9 után, sötétedéskor Borsódy László trombitaművész hangszeréből megszólaló első hangokra kezdődik el.

Itáliában a koronavírus járvány idején tartott erkélykoncertek mintájára zene és ének fog szólni felváltva kertekből, udvarokból. Két délszláv zenét játszó zenekar, a Babra és a Vigad szól majd élőben és a Musica Beata kórus éneke a zeneiskola erkélyéről csendül fel.

Számos vendéglő éjjel is nyitva lesz és teraszaikra várják a vendégeket. A Duna-korzón felállított hat sátorban olívát, levendulát, szentendrei dalmát sütiket és a Hajósinas vendéglővel együttműködve frissen készített bagóca lepényt és fritulét, valamint hajóskenyeret kínálunk a sétálóknak. Meghívásunkra kinn lesz a Kőhegybor is, nyertes szentendrei boraival és az IgaziOlíva Szakbolt Európa legjobb olíva olajaival. Az egyik sátorban három szentendrei dalmát művész alkotásai is láthatók lesznek.

Erre az estére szeretettel hívjuk a szentendreieket, jöjjenek el és e Szent Iván ünnepi esti sétával ünnepeljünk együtt! Azt is kérjük, lámpást (nem elektromos világítású) is hozzanak magukkal, hogy a sok kis fény együttes hatásaként lélekmozdító látvánnyá válhassék ez az este. S ha azt is gondolják majd, hogy nemzetiségi önkormányzatunk méltó az Önök támogatására, mivel szerény költségvetésünk kétharmadát erre költöttük, egy-egy mécses árával adományozhatnak kitett perselyeinkbe is.

Szeretettel várjuk!
Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

« március 2023 » loading...
h K s c p s v
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2