A következő öt évben az ÚjMűhely Galériában adják át a Barcsay-díjakat

2022. május 25., 21:55

Együttműködésre lép a Barcsay-örökségét gondozó Barcsay Alapítvány és a MANK: a Barcsay-díjjal kitüntetettek kiállításának az elkövetkezendő öt évben a szentendrei ÚjMűhely Galéria ad otthont.

2028-ig ezeknek a tárlatoknak az ünnepélyes megnyitóján adják át a fiatal festőművészeknek a Barcsay-díjakat – jelentette be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány május 20-án, az együttműködésről szóló megállapodás aláírásakor.

A két szervezet a magyar alkotóművészet támogatójaként, nagy hangsúlyt fektetve a Barcsay Jenő szellemiségét képviselő, azt érvényesítő fiatal festőművészek művészeti tevékenységének támogatására és alkotásaik széles körben történő ismertté tételére, a korábbi eredményes közös munkára támaszkodva erősíti meg az együttműködést.

A megállapodás eredményeként a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány által meghirdetett, Barcsay-díj odaítélésére irányuló pályázati eljárást – kiemelt figyelemmel a díjátadó ünnepségre és a kiállítás megrendezésére – a szerződés időtartama alatt minden évben közösen valósítják meg.

A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány minden évben pályázatot hirdet olyan fiatal festőművészek számára, akik művészetükben tovább viszik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét, a művészet iránt érzett alázatát. A pályázat lezárásaként rendezett díjátadó ünnepség egyben legfeljebb három díjazott festőművész műveiből rendezett kiállítás megnyitása. A díjátadó ünnepség és a kiállítás megrendezése Barcsay Jenő születésnapján (január 14.), vagy ahhoz közel eső napon történik az elkövetkezendő években is.

A megállapodás értelmében az Alapítvány készíti el a pályázati felhívást és hirdeti azt meg, lebonyolítja a pályázatok elbírálását a MANK által jelölt kurátor bevonásával, elkészíti a Barcsay-díjjal járó érmet és oklevelet. A MANK a pályázat népszerűsítésében segít, majd a kiállítás kurátori feladatainak ellátása mellett helyszínt is biztosít a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

Az együttműködési megállapodást a MANK részéről Tardy Anna ügyvezető igazgató, az Alapítvány részéről pedig Feledy Balázs kuratóriumi elnök, művészeti író mellett a kuratórium tagjai is aláírták, így Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Bereznai Péter és Baksai József Munkácsy-díjas festőművészek, Kónya Ferenc alapító, kuratóriumi tag. (A borítóképen az asztalnál Tardy Anna és Feledy Balázs, mögöttük balról jobbra: Baksai József, Bereznai Péter, Aknay János, Kónya Ferenc.)

A Barcsay-díj története 1989-ben indult:, amikor az ikonikus szentendrei festő, Barcsay Jenő emlékére testvére, Barcsay Erzsébet fiatal művészeket támogató elismeréseket alapított. 2006-tól a Barcsay-díj odaítélésének hagyományát a jogörökös Kónya-házaspár vitte tovább a Szentendrén alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvánnyal.

Borítókép és szöveg: alkotomuveszet.hu

« június 2023 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
pén 09
pén 09
vas 11

Biciklibörze // Barlang

június 11. 11:00 - 17:00
ked 13

Kincses Flóra Napsugár kiállítása

június 13. 18:00 - 19:00
ked 13

A kojot négy lelke // Barlang kertmozi

június 13. 21:00 - 23:00