Ugrás a tartalomhoz

A Szentendrei Kulturális Központ nyári programjai

Színes programok sokaságát kínálja mindenkinek a Szentendrei Kulturális Központ (KULT) nyáron is – árulta el Lakatos Judit ügyvezető. Júliusban gyertyaúsztatás lesz, augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál, egész nyáron koncertek és kertmozi várják a nagyérdeműt a Barlangban, a P’Art Moziban pedig premierek, kiállítások és más különleges programok.

A Szentendrei Kulturális Központ a nyári fesztiválszezont a Lurkócia Városi Gyereknappal nyitotta meg május 26-án, a Czóbel parkban. Szentendre legnagyobb gyereknapi rendezvényén több száz mosolygós gyermek szórakozott önfeledten. A gyereknapi forgatag után a KULT munkatársai már gőzerővel készülnek a nyári programokra. Idén július 20-án tartják meg a hagyományos, zenés gyertyaúsztatást a Dunán. A gyertyaúsztatás páratlan látványában este fél tíztől gyönyörködhetnek a látogatók a Dunakorzón. A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának. Az előző évekhez hasonlóan a Vadkacsa Egyesület segít a mécsesek vízre bocsátásában és a program biztonságos lebonyolításában. A gyertyaúsztatás idejére lezárt dunai szakaszra hajóról rakják ki folyamatosan a speciális mécseseket, majd a Postás Strandnál az összes mécsest begyűjtik a folyó, és a környezetünk megóvásának érdekében. Az idei évben a rendezvény visszanyúlik az Ister Napok hagyományaihoz, és napközben ingyenes vízi programokat kínál az érdeklődők részére. Szombaton 14-18 óra között a Vadkacsa Egyesülettel kalandozhatnak a Dunán kicsik és nagyok egyaránt. A gyertyaúsztatás előtt Pálházi Bence Bandája ad koncertet a Dunaparti Művelődési Ház udvarán, majd egy fergeteges táncházzal zárják az estét a Dunakorzón, amelyhez szintén Pálházi Bence és zenekara húzza majd a talpalávalót.

Nincs augusztus Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál nélkül, a Szentendrei Kulturális Központ idén immár 19. alkalommal rendezi meg a város legnagyobb nyárzáró eseményét. Augusztus 30. – szeptember 1. között Szentendre ismét éjjel-nappal nyitva áll majd a látogatók előtt, hogy megmutassa a város az igazi arcát. A fesztivál programjainak alakításába idén is bekapcsolódnak a város kulturális intézményei, civil szervezetei, művészeti egyesületei és üzleti vállalkozásai. A legszentendreibb fesztivál töretlenül képviseli azt, amit az alapítók megálmodtak: egy közösségi alapokon szerveződő, három napon át tartó izgalmas, sokszínű, a minőségi kultúrát képviselő programsorozat létrehozását, amelyen keresztül Szentendre megmutatja a valódi arcát, értékeit és egyediségét a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén. A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek idén is megtalálhatóak a kínálatban. Idén is szélesre tárják műhelyeik, üzleteik kapuit a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák néven ismert programsorozatban. Ezúttal is lesznek gyerekprogramok, fényfestés a Fő téren, programok a Barlangban és a P’Art Moziban, kiállítások és műhelybemutatók. A rendezvény ideje alatt a Duna korzó ismét Borkorzóvá alakul. A Borkorzó nagyszínpadán koncertet ad a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Big Band, a Magashegyi Underground, a The Biebers, a Swing á la Django, illetve a fesztiválon ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Szentendréhez ezer szállal kötődő, híres Vujicsics együttes. További két meglepetés fellépő szórakoztatja majd a fesztivál látogatóit, szombaton pedig hajnal kettőig magyar és külföldi retro slágerek szárnyain repülhetünk vissza az időben egy DJ közreműködésével. A borok kedvelőinek is különleges élményben lehet részük: a Borkorzón helyi és országosan is ismert pincészetek borait kóstolhatják meg a rendezvény logójával ellátott borospohárból.

A Barlang egész nyáron koncertekkel, kulturális programokkal és kertmozi vetítésekkel várja a látogatóit. Június 25-től minden kedd este megnézhetünk egy-egy fantasztikus filmet a Barlang kertjében. Az idei kertmozi szezon a Macskafogó digitálisan felújított változatával indul, és olyan magyar filmek is vászonra kerülnek, mint a Lefkovicsék gyászolnak című dramedy, a Kálmán-nap, a Kék pelikan című animációs dokumentumfilm és a Magyarázat mindenre című magyar-szlovák dráma. A tavalyi nagy sikerű együtt éneklős kertmozi után nem lehet kihagyni, hogy augusztus 20-án ismét az István, a király kerüljön műsorra. Újra levetítik a rockoperát, amiről kiderült, hogy mindenki kívülről fújja. Augusztusban a cseh sörök világába is elkalauzolja az érdeklődőket a Barlang. A Sörgyári capriccio című csehszlovák vígjáték vetítése előtt sörkóstolón vehetnek részt, sőt házi hermelint is kóstolhatnak a sörök szerelmesei. A filmek mellett a helyi zenekaroké és lemezlovasoké lesz a főszerep a nyár folyamán, országos hírű formációk is koncerteznek majd a Barlang szabadtéri színpadán. Fellép többek között a Balaton zenekar, az Európa Kiadó, Co Lee, a Hot Jazz Band és megismétli tavalyi fergeteges koncertjét az Ivan & The Parazol. Ismét lesz ruhacsere a Barlang udvarán, immár tizenhatodik alkalommal. Havonta börzéknek is otthon ad a klub, biciklik és lemezek között válogathatunk, eladhatjuk régi darabjainkat, és új kincsekre tehetünk szert. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál programját többek között a Zuboly, az Analog Balaton és a Hét Hat Club koncertjei színesítik majd a Barlang kertjében.

A P’Art Mozi kapui egész nyáron nyitva állnak azok számára, akik a szabadtéri mozizás helyett nyáron is a hagyományos moziélményt választanák. Bár a népszerű filmklubok nyáron szünetelnek, premierekkel, havonta megújuló kiállításokkal és különleges programokkal várnak minden érdeklődőt. A tavalyihoz hasonlóan augusztus 29-én, csütörtökön a P’Art Moziban tartják meg a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál nulladik napját, amely során a Friss Hús Rövidfilmfesztivál díjnyertes filmjeinek válogatása lesz látható. A fesztivál pénteki napján pedig éjszaka is mozizhatunk Szentendrén, 18 óra és hajnal 2 óra között egy karszalaggal akár négy filmet is megnézhetnek a filmek szerelmesei.

A Szentendrei Kulturális Központ minden érdeklődőt szeretettel vár a nyári programokon!

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. június 26-i lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs