ADVENT SZENTENDRÉN 2020 – ONLINE

Rendhagyó és szerethető volt az advent Szentendrén

Szentendrén az adventtől a vízkeresztig tartó időszak a városi közösségi együttlétet és ünneplést jelenti. A karácsonyi ünnepkör megélésén túl nálunk a kulturális feltöltődés is nagy szerepet kap ezekben a hetekben. 2020-ban szokatlan helyzetbe kerültünk: változást kellett megélnünk, és ismeretlen nehézségeket átélnünk. Részben elengedtük a hagyományokhoz és a megszokotthoz való ragaszkodást, és alkalmazkodtunk az újhoz. Így hoztuk létre – ebben a rendhagyó évben-  a rendhagyó Advent Szentendrén programsorozatot: az advent online térbe került, és próbáltuk méltó módon megélni az ünnepet.
November végétől indult a #KultOnline a szentendreprogram.hu-n, az online-szentendre.jegy.hu-n, a Facebook oldalunkon és a YouTube csatornánkon.

Elsősorban a gyerekek és családok számára készültek videók: mesejáték, karácsonyi kézműves foglalkozás, mézeskalácsház-készítés és a szentendrei óvodások néphagyományt éltető Menjünk mi is Betlehembe… programsorozat témában.

A Musica Beata és az Új Szentendrei Kamarazenekar szokásos adventi koncertje sem maradt el. A Vujicsics Tihamér Zeneiskolában felvett koncert szintén YouTube csatornánkon debütált.
A városi eseményeken zenei élményt nyújtó katonazenészek 2020-ban határ és kórházi szolgálatot teljesítettek, így szokásos karácsonyi koncertjüket nem tudták megtartani. Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Zenekara idén a 10 éves jubileumi, Stefánia palota-beli koncertvideójával köszöntötte a karácsonyt.

A Szentendrei Kulturális Központ klubja, a Barlang ezúttal online formában tartotta meg adventi Citera, illetve Borbély Műhely jazzklubját. Ezenkívül különböző stílusú koncertvideókkal nyújtott zenei élményt egy igen széles nézőközönségnek.

A Szentendrei Teátrum irodalmi adventi kalendáriummal, a P’Art Mozi filmklubokkal várta az érdeklődőket a virtuális térben.

Az adventi vasárnapok meghitt közösségi programja, a városi gyertyagyújtások idén sem maradt el.
2020. november 29., december 6., 13., és 20-án este 19:30-kor a hagyományos ünnepi programot kínáltuk, videóvetítés formájában: a Fő téri hatalmas adventi koszorú soron következő gyertyáit most is a Szentendréért, a közösségért tevékenykedő díjazott lakosok gyújtották meg. A felekezeti vezetők adventi gondolatokat osztottak meg velünk és imára hívtak. A szentendrei Szerb Ortodox Püspökség külön videóban köszöntötte január 7-én Krisztus születését. A gyertyagyújtás videók zenéjét szentendrei kötődésű énekesek adták, és a főtéri fényfestésről is láthattunk képeket.

 

Meglepetés videóban is része lehetett annak, aki követte az Advent Szentendrén programjait. A Polgármester, a Polgármesteri Hivatal, a Rendészet és a Kulturális Központ ajándéka volt minden Szentendreinek a Templomdombon kirakott betlehemi csillag, melyet a december 16-án, Gödöllőről hozott betlehemi lánggal gyújtottunk meg.
Szilveszter délutáni főteres fényfestést, éjfélkor az új évet köszöntő videó követte online csatornáinkon.

 

Szerettük volna, ha a digitális programokon kívül a valós térben is megélhetünk karácsonyi pillanatokat. A járványügyi korlátozásokat figyelembe véve és betartva olyan programokat is szerveztünk, melyekhez nem kapcsolódott képernyő.

A Fő tér hagyományokhoz híven ünnepi díszbe öltözött a karácsonyi ünnepkör időszakára, a szerb ortodox januári karácsonyával bezárólag. A hatalmas városi karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a betlehemi istálló és világító hógömbök is helyet kaptak. Advent vasárnapjain és szilveszter délután fénnyel festettük meg Szentendre ikonikus központjának épületeit.

A közösségi ünneplést ebben az évben egy már országosra nőtt kezdeményezéshez, a Világító adventi kalendárium-hoz való csatlakozással tudtuk megteremteni. December 1-től immáron Szentendre is egy óriási világító adventi kalendáriummá vált: városszerte nyíltak ki naponta az újabb és újabb feldíszített, kivilágított ablakok, bennük a kalendáriumi számokkal.

Elsősorban gyermekeknek, családoknak kínáltuk a Kalandos adventi sétát. A Szentendre belvárosához kapcsolódó feladványok megoldását a karácsonyi fényekben pompázó macskaköves utcákon lehetett megtalálni. A  kapott számokkal pedig kinyílt a nagykönyv zárt lakatja…

A végén pedig azzal az örömhírrel szolgálhatunk, hogy online programjaink továbbra is elérhetők KultOnline csatornáinkon, így könnyen pótolható vagy ismételhető az élményszerzés!

 

Önöknek hogy tetszett ez a rendhagyó ünneplés?
Kíváncsiak vagyunk a véleményükre, konstruktív hozzászólásaikra!
Köszönjük, ha segítik munkánkat a rövid kérdőív kitöltésével! 

Szentendre ismét ünnepi díszbe öltözik 2020. november 28-tól 2021. január 10-ig. A járványhelyzethez alkalmazkodva a Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg Advent Szentendrén programsorozatát. Az események online térbe kerülnek, de a programok között idén is megtalálhatja minden korosztály a neki kedveset. A KultOnline csatornáin egyaránt megtalálható lesznek: a városi gyertyagyújtások, koncertek, jazz- és filmklubok, mesejáték, mézeskalácsház- és karácsonyi dísz készítés, adventi koncert és irodalmi adventi kalendárium. Programfüzet

November végén kapja meg ünnepi köntösét Szentendre ikonikus helyszíne, a Fő tér: a hatalmas városi karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a betlehemi istálló és világító hógömbök is helyet kapnak.

Ebben az évben a közösségi ünneplést úgy tudjuk megteremteni, hogy csatlakoztunk egy már országosra nőtt kezdeményezéshez: a Világító adventi kalendárium-hoz. December 1-től Szentendre ablakai is városszerte kinyílnak, és fényt árasztanak majd az adventi időszakban.

A gyermekeknek, családoknak és persze minden érdeklődőnek szervezünk egy szentendrei játékot, mely során különböző, a belvároshoz kötődő feladatok megoldásával kellemes és Kalandos adventi sétát tehetnek a karácsonyi fényekben pompázó ódon macskaköves utcákon.

A veszélyhelyzet és a rendeletek minket is bezárásra kényszerítettek, de továbbra is szeretnénk kulturális élményt biztosítani mindenki számára, ezért eseményeinket – így az Advent Szentendrén programjait is – az online térbe helyeztük át.
November végétől indul a #KultOnline a szentendreprogram.hu, az online-szentendre.jegy.hu, Facebook oldalunkon és a YouTube csatornánkon.

Weboldal: adventszentendren.hu, szentendreprogram.hu
Online-szentendre.jegy.hu
Facebook: Advent Szentendrén,
YouTube: Szentendrei Kulturális Központ

Az adventi időszak legkedveltebb, meghitt eseményét a városi gyertyagyújtáson idén online formában vehetnek részt az érdeklődők. A négy adventi vasárnap estéjén vetített gyertyagyújtásokon a hagyományos ünnepi programot kínáljuk.

Elsősorban a gyerekeknek, családoknak ajánljuk online mesejátékot, karácsonyi kézműves foglalkozást, mézeskalácsház-készítést, adventi koncertet és a szentendrei óvodások néphagyományt éltető „Menjünk mi is Betlehembe…” programsorozatát.

A Barlang jazzklubokkal, koncertekkel, a Szentendrei Teátrum irodalmi adventi kalendáriummal, a P’Art mozi filmklubokkal várja az érdeklődőket a virtuális térben.

A Dumtsa utcai szokásos adventi vásárt és a Csavard fel a főteret! szilveszteri programunkat idén sajnos nem tudjuk megtartani. A január eleji Újévi koncert a megszokottól eltérő formában és időpontban kerül megrendezésre.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 


A 2019-es Advent Szentendrén itt tekinthető meg.

« március 2023 » loading...
h K s c p s v
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2