Adventi programfüzet 2022

2022. november 18., 10:55

 

Szentendre színes programokkal és vásárral vár 2022 adventjén

Ünnepi gasztrokínálat, kézműves termékek, iparművészeti portékák és sok kulturális program várja mindazokat, akik az ünnepi időszakban felkeresik a Dunakanyar egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációját, Szentendrét.

A programfüzet innen letölthető:

A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében november 26-a és december 24-e között Szentendre fő utcáján, a Dumtsa Jenő utcában újra megnyitja kapuit a hagyományos adventi vásár. A lángost és fagyit felváltja a sült gesztenye, a kürtös kalács, a puncs és forralt bor, hogy ne csak vásárolni legyen kellemes a romantikus sétálóutcában.

Természetesen nem csupán a vásárral készülnek, számos ünnephez és hagyományokhoz kapcsolódó egyéb rendezvényt is szerveznek.

Minden adventi vasárnap a Fő téren bárki csatlakozhat a gyertyagyújtás élményéhez, ahol a közös imát követően koncertekre is sor kerül, így a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Katonazenekara, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt- díjas népdalénekes, a Musica Beáta Kórus és a Monarchia Zenekar is fellép a délután 5 órakor kezdődő meghitt eseményen.

A jótékonysági programok közül kiemelkedik, december 3-án, a rendkívül népszerű Mikulásfutás. A sportos gyűjtésen a város apraja-nagyja felvonul.  A nevezési díj idén is tartós élelmiszer, melyet a Szentendrei Katolikus Karitasz juttat el a rászorulóknak, de lehet készülni kutya és cicaeledellel, mert az Árvácska Egyesület kis mentvényeinek is gyűjtenek. A futás és a táv nem megterhelő, arra minden messzebbről érkező sportolni vágyót is szeretettel várnak.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár az ünnepek előtt hétköznap nem csak olvasásra csábít, de gyermekprogramokkal, diavetítéssel, kézműves foglalkozásokkal is készül, és színháztermében sok estén a Szentendrei Teátrum előadásait lehet megtekinteni. Kiemelkedik ezek közül a Szentendrén élő művész Fischl Mónika karácsonyi koncertje december 17-én. A zenekaros koncert egyik vendége Homonnay Zsolt lesz, és számos meglepetés művész is érkezik a PMK-ba. Szintén a Teátrum szervezésében december 10-én szombaton 16 órakor ingyenes zenés műsorral lehet hangolódni az ünnepekre a Fő téren. A házigazda, a Fórum Színház igazgatója Németh Kristóf, aki Tímár Sára Junior Príma -díjas népdalénekes, Beleznay Endre és Kiss Eszter Laura karácsonyi produkcióit rendezi egy csokorba.

A P’Art Mozi kínálata is sokszínű, hiszen a premier filmektől, a dokumentum és művészfilmekig mindenki talál magának kedves programot, de Térzene koncert is lesz december 4-én, ahol a Mikulás napot megelőlegezve, minden kisgyermek ajándékot kap.

A Barlang decemberben szinte minden nap koncertekkel és a helyi közöségek gondozásában működő klubokkal csalogatja  a látogatókat. Lesz Barlang zajz zene, Borbély Jazz Műhely klub és görög táncház is, koncertezik a Duckshell és december 31-én hamisítatlan utcabállal, DJ Szárnyasdobozzal és DJ Tseringgel várják a bulizni vágyókat.

Számos ingyenes városi sétán is lehet ismerkedni a várossal, hiszen a szentendrei Tourinform Iroda és a Ferenczy Múzeum is szervez barangolásokat, de december 31-én egy igazán különleges városnézésre invitálnak mindenkit a szervezők. Benkovits György Pro Urbe- díjas várostörténész óévbúcsúztató sétáján december 31-én Szentendre olyan kultikus helyeit keresik fel, melyek kapcsolódnak a szilveszter hagyományaihoz. A „Szerelmesek kövét” és gasztronómiai kóstolást is útba ejtik a vidám kalandozáson. A délután kettő órakor induló csoport, a program végén a Fő téren, bekapcsolódhat a Szentendrei Teátrum koncertjébe, ahol Falusi Mariann és Schwartz Dávid énekelnek.

„Bár nem volt könnyű dolgunk idén a megnövekedett rezsiárak és háborús veszélyhelyzet következtében tapasztalható forráshiányok miatt, mégis örülünk, hogy a Szentendrei Kulturális Központban dolgozók munkájának köszönhetően, s a városvezetés támogatását is élvezve, nem mondtunk le az idei ünnepi vásár és programok megszervezéséről. Természetesen vannak olyan elemek, amelyek nem valósultak meg idén a takarékoskodás jegyében, de úgy gondoljuk egy nagyon színes, eleven kínálatot állítottunk össze, bízva abban, hogy ünnepi hangulatba öltöztetett Szentendre, a forraltbor és tea , a karácsonyi zene és a vidám programok segítenek könnyebben magunk mögött hagyni a 2022. év nehézségeit.” mondta Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője.

A programokról további információk a szentendreprogram.hu oldalon található programfüzetben és a Kulturális Központ facebook oldalán olvashatók.

A szentendrei adventi vásár helyszíne a Dumtsa Jenő utca.

 

Programfüzet:

 

« november 2023 » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3