Ugrás a tartalomhoz

Áprilisi programajánló

Már április első hétvégéjén igazi programkavalkád várta azokat, akik ellátogattak Szentendrére ebben a csodálatos tavaszi időben.

Április 1-jén rendezte meg a Jótékonysági Nyuszifutást a Szentendrei Kulturális Központ és a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület. A nevezési díj idén is tartós élelmiszer volt, amelyet a Szent Erzsébet Karitász és a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény kollégái juttatnak el a hátrányos helyzetű családok részére. A Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület munkáját is támogatni lehetett kutya – és macskatáp adományokkal, amelyeket Pilis Dániel alpolgármester úr a versenyt követően eljuttatott részükre. Nagyon örülünk annak, hogy egy nemes cél érdekében több, mint 450-en futottak, valamint 500 kg tartós élelmiszert és 287 kg állateledelt tudtunk összegyűjteni. Az idei futóversenyt Vura Zsolt emlékére ajánlottuk fel. Zsolt hosszú éveken át kitalálója, szervezője, megvalósítója volt számos sportrendezvénynek Szentendrén.

Április 1-jén, szombaton délelőtt gyermek és családos moldvai csángó táncház várta a kicsiket és nagyokat a Barlangban, este pedig a Pörkölt Projekt adott koncertet. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál gyerekelőadással folytatódott, az érdeklődők a No, megállj csak, Kancsil! című előadást nézhették meg a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Vasárnap a Barlangban megrendezésre került a LocsolOpen 2023 – Szentendrei Steeldarts verseny a Szentendrei Meteors Darts Club szervezésében. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál pedig április 2-án az Ősi körforgás című darabbal zárult, amelyet a Kortárs&Balett Tánccsoport előadásában láthatott a közönség. A fesztivál záróeseményén megtelt a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme.

Ezután az eseménydús hétvége után a hétköznapok is tartogatnak izgalmas programokat azoknak, akik Szentendrén keresnek szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget áprilisban.

A Szentendrei Kulturális Központ a magyar költészet napja alkalmából ismét meghirdette a Kultköltészet – A költő te magad légy! felhívást. A felhívásra március 31-ig vártuk a saját költésű, szalonképes műveket kortól, nemtől, műfajtól, terjedelemtől függetlenül. A beküldött verseket belvárosi helyszínekre és buszmegállók üresen szomorkodó plakáttartóiba tesszük közszemlére. Április 8-ra, a magyar költészet napja előtti hétvégére pedig elkészítjük Szentendre Verstérképét, melyen minden általatok beküldött és általunk kirakott vers helyszíne rajta lesz. Ezen a gyönyörű tavaszi hétvégén – kezetekben a Verstérképpel – egy lírai sétát tehettek Szentendrén. Április 11-én a magyar költészet napján minden általatok írt verset megtalálhattok majd a Szentendrei Kulturális Központ Facebook oldalán is. Április 22-én 11:30-tól pedig a Barlangban mindenki felolvashatja a versét!

Április 4-én, kedden ismét a Borbély Műhely ad koncertet a Barlangban, amelynek vendége ezúttal Bolba Éva énekesnő lesz. Április 6-án, csütörtökön folytatódik a Deep River Blues klub Fekete Jenővel, amely keretein belül egy Muddy Waters emlékest kerül megrendezésre. Ismét lesz Fúziós jazzklub a The Bligets zenekarral, valamint Citeralter klub Dömény Krisztiánnal és vendégeivel. Folytatódik a Barlangzajz koncertsorozat is. Április 15-én Mihályi Balázs szentendrei hangszerkészítő munkáiból, a Blasius márka basszugitárjaiból nyílik kiállítás a Barlangban, majd az estét a Tornóczky All Access zenekar este 8 órakor kezdődő koncertje zárja. Április 16-án a Barlang udvarán ismét biciklibörzét rendezünk, majd április 22-én 11:30-tól megtartjuk a Kultköltészet – A költő te magad légy! felhívásra beérkezett versek felolvasását, ahol minden szerző felolvashatja a saját művét! Ez a nap azért is lesz izgalmas, mert este a Ricsárdgír zenekar egy fergeteges Dunaparty Káoszbállal búcsúzik Szentendrétől. A koncertre a jegyek mindössze néhány óra alatt elkeltek, ezért teltházra készülünk. A következő pénteken a Kettő kettő tánczenekar ad koncertet nálunk, majd szombaton a Vágtázó Halottkémeket hallgathatjuk meg. A hónap zárásaként, április 30-án, vasárnap pedig a Kéknyúl zenekar várja a soul és funk műfaj kedvelőit.

A P’Art Moziban áprilisban is folytatódnak a már jól ismert filmklubok. A Filmfestés keretein belül április 15-én a Valaki hall engem című film lesz látható, majd a vetítés után Varga Anna rajzpedagógus, művészetterapeuta tart foglalkozást. Az alkotófoglalkozáson a film élményéből kiindulva festékkel, papíron a művészetterápia eszközeivel megtámogatva hívunk elő képeket. Semmilyen rajzos előképzettség nem szükséges a folyamat átéléséhez. Az Ökumenikus vetítéssorozat áprilisi eseményén A vád című filmet láthatják a nézők, míg a Nyisd ki a szemed vetítéssorozat a Nyolc hegy című filmet mutatja be. A Lélekmozi vetítéssorozat keretein belül az Egy röpke románc naplója című filmet vetítik a moziban, a Veszett a világ című film pedig a legújabb filmklub, a Paparazzi vetítéssorozat április 25-i alkalmán lesz látható.

Áprilisban is lesznek közönségtalálkozók a P’Art Moziban: április 14-án a Kojot négy lelke című magyar animációs film vetítése után a film rendezője, Gauder Áron lesz a vendég, majd április 16-án a Saját erdő című portréfilmet mutatjuk be, ahol a film rendezőjét és vágóját látjuk vendégül.

A moziban rendhagyó módon bábszínház is lesz áprilisban. Április 8-án a Nefelejcs Bábszínház előadásában a Kippkopp a fűben zenés bábelőadást nézhetik meg kicsik és nagyok egyaránt.

Áprilisban is folytatódik Török Katalin előadássorozata Válaszok sorskérdésekre címmel. Az áprilisi alkalom címe A magvető mítosza.

Saját szervezésű programjainkon túl a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme áprilisban is változatos előadásoknak ad otthont, ismét lesz Dumaszínház, de nótaest és gyerekelőadások is megrendezésre kerülnek. Április 5-én Somogyi András stand up műsora lesz látható, majd április 11-én folytatódik a Dumaszínház Pottyondy Edina önálló estjével. Április 16-án, vasárnap egy fergeteges Bing nyuszi show várja a mese kedvelőit. Az előadás 5 kis tanulságos történetet mesél el, 6 dallal színesítve. Április 22-én, szombaton Nótaest lesz a Pest Megyei Könyvtár színháztermében, majd a következő héten egy Petőfi Sándor életét bemutató előadás, valamint a Lenvirág táncegyüttes műsora is itt kap helyet.

Nálunk minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő programot, nem lesz ez másként áprilisban sem! Reméljük, hogy programajánlónk a Te érdeklődésedet is felkeltette és részt veszel valamelyik általunk szervezett eseményen Szentendrén.