CENTENÁRIUMI MEGEMLÉKEZÉS – TRIANON100

2020. június 06., 11:31

A Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én Szentendre templomaiban megkondultak a harangok, ahogyan 100 éve, a trianoni békediktátum aláírása napján. Csatlakozva a szentendrei megemlékezéshez, ugyanekkor a harangok erdélyi testvérvárosainkban, Kézdivásárhelyen és Zilahon is megszólaltak.

A történelmi Magyarországon 1920. június 4-én délelőtt 10 órakor – az  aláírás vélelmezett időpontjában – megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, a zászlókat félárbocra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. A békediktátumot valójában délután fél 5 után 2 perccel írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai. Erre a meghatározó történelmi pillanatra emlékeztettek a harangok.

Június 4-én, kora délután a Sztaravodai úti I. világháborús emlékműnél koszorút helyezett el Szentendre Város nevében Fülöp Zsolt polgármester és Pál Gábor képviselő.

Az emlékprogram a Kálvária dombon, a Trianon-emlékműnél rendezett városi eseményen folytatódott. A megemlékezés elején felzúgtak a szentendrei templomtornyok harangjai, majd a jelenlévők közösen énekelték el Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművésszel nemzeti imánkat, a Himnuszt és a Székely himnuszt. A műsorban Szvorák Katalin kárpát-medencei dalfüzért adott elő. A losonci születésű, Kossuth-díjas énekművész, Szentendre díszpolgára, élete legmeghatározóbb éveit az egykori Csehszlovákiában, vidéki palóc magyarként, dupla kisebbségiként élte. Az anyaországba kerülve egész más optikán keresztül kezdte látni saját helyzetét, világát. Megmaradva felföldinek, egy tágabb szellemi hazát, a Kárpát-medencét választotta, minden népével együtt. A műsorában elhangzott sorsénekekben, bujdosódalokban a szülőföldet féltő érzéseket és a hazagondolás fájdalmát elevenítette meg a Kárpát-medence magyarok lakta tájairól.

A népdalcsokor után a megemlékezésen Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere mondott beszédet az összetartozásról, magyarságról. A szentendrei megemlékezéssel egy időben erdélyi testvérvárosaink, Kézdivásárhely és Zilah templomtornyaiban is megkondultak a harangok, csatlakozva a közös emlékezéshez. Az eredeti tervek szerint a város meghívott vendégei lettek volna testvérvárosaink delegációi is. A jelenlegi, az egész világot érintő helyzet úgy hozta, most személyesen nem tudtak jelen lenni, de lélekben és üzenetükkel velünk voltak. Az óriás kivetítőn virtuálisan mondták el köszöntőjüket erdélyi testvérvárosaink vezetői, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere.

A beszédeket követően tárogatón játszott Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas zeneművész, a Vujicsics Együttes alapító tagja. A sokoldalú művész autentikus népzenei, világzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, jazzformációkban egyaránt szerepel, kompozícióit jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. Borbély Mihály számtalan hangszeren játszik a szaxofontól az okarináig – most a tárogató került főszerepbe. A nagy múltra visszatekintő tárogató modernkori örököse a Millennium évében nyerte el mai formáját. Repertoárjának legjava a magyarság hazaszeretetének és szabadságvágyának hangját őrzi, legyen szó népdalról, népies műdalról, történeti vagy népi táncdallamokról. Borbély Mihály műsorában ezekből hallhattunk – a Nagy Háborúhoz és az azt követő “békeszerződéshez” kötődő – válogatást, szvitszerű összeállításban.

A megemlékezés zárásaként a Trianon-emlékműnél koszorút helyeztek el:

 • Szentendre Város Önkormányzata nevében Fülöp Zsolt polgármester és Pilis Dániel alpolgármester;
 • A Szentendrei Fidesz és a Szentendrei Fidelitas nevében Hadházy Sándor országgyűlési képviselő és Laárné Szaniszló Éva önkormányzati képviselő;
 • A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia nevében Bozó Tibor dandártábornok, parancsnok;
 • Szentendre erdélyi testvérvárosai, Kézdivásárhely és Zilah nevében Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel alpolgármester és Helyes Imre önkormányzati képviselő, Szentendre külkapcsolatokért felelős vezetője;
 • A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Pál Gábor önkormányzati képviselő és Soláry József.
 • A Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete nevében Kun Csaba, Lindner Monika és Nagy Dániel;
 • A Kisgazda Polgári Egyesület nevében Sosity Irén, Kiss Károlyné önkormányzati képviselő és Mészáros János;
 • A Magyar Szocialista Párt Szentendrei Szervezete nevében Bartha Gáborné elnök és Magyar Judit önkormányzati képviselő;
 • A Momentum Mozgalom Szentendrei Alapszervezete nevében Buzinkay György, Kiss Balázs és Okolicsányi Balázs szentendrei elnök
 • A Kőhegy Alapítvány – Offline Center közösségi tér nevében Varga Tamás;
 • A Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület nevében Kun Csaba, Szádeczky Ferenc, Varga László és Kun Attila;
 • A Szentendre Barátai Egyesület nevében Móricz János titkár;
 • A Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság nevében Boda Anikó elnök és Stefanek János
 • Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete nevében Jolanda Willemse elnök és Csigéné Várnay Judit;
 • A Szentendre Városi Óvodák nevében Kozmérné Szökő Erzsébet intézményvezető helyettes és Hodoli Tünde intézményvezető helyettes
 • A Szentendrei Baptista Gyülekezet nevében Dani Zsolt lelkipásztor és Barbarics Péter
 • A Szentendrei Konzervatív Esték Klub nevében Petricskó Zoltán, az egyesület elnöke
 • A Szentendrei Nemzeti Konzervatív Kör nevében Filó András, Holló István és Berkesi Attila
 • A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület nevében Herczeg Gábor, a TESZ alelnöke és Tóth Sándor;
 • A Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevében Énekes Rita igazgató és Lukácsné Németh Klára igazgatóhelyettes.

A nap további részében folytatódtak a megemlékezések Szentendrén. A Szentendrei Nemzeti Konzervatív Kör szervezésében a Sztaravodai úti I. világháborús emlékműnél rendeztek koszorúzást, a Péter-Pál templomban Trianon100 emlékmisét mondtak a hazáért. 20 óra 20 perckor pedig Szentendrén is több helyen fellobbant az Összetartozásunk Tüze. A magyar cserkészszövetségek szervezésében 66 országban, több mint 2000 településen gyújtottak lángot a békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezve.

« március 2024 » loading...
h K s c p s v
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 04

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00
pén 08
szo 09

Nyuszi Show

március 9. 11:00 - 12:00
pén 22

REM fázis / Álomból szőtt mozdulatok

március 22. 19:00 - 20:30
szo 23

Boribon autózik Szentendrén

március 23. 11:00 - 12:00
vas 24

REM fázis / Álomból szőtt mozdulatok

március 24. 18:00 - 19:30