Családok Éve Szentendre barátaival

2017. december 15., 22:50

Másfél éve alakult a Szentendre Barátai Egyesület, s e rövid időszak ellenére ma már népes tagsággal rendelkezik és számos sikeres programot tudhat maga mögött. A Nyisd ki a szemed! filmklub, a Kreátor alkotóműhely, a Sikeres magyarok közéleti beszélgetés-sorozat és a borok világába kalauzoló WINETREK „túrák” nagyon népszerűek. Az egyesület elnökével, Benes Edvárddal és alelnökeivel, Hidegkuti Dorottyával és Dukász Hangával beszélgettünk.

Családok Éve Szentendre barátaivalMi hívta életre az egyesületet, miért éreztétek fontosnak, hogy létrejöjjön?
Benes Edvárd: A kiindulópont egy baráti társaság volt, akikkel megalapítottuk az egyesületet, mert úgy éreztük, szükség van a városban egy lokálpatrióta, érték- és hagyományőrző, családcentrikus egyesületre. Többek között azt szeretnénk, hogy egyre növekvő városunkban, ahol a lakosságszám pár évtized alatt tíz-ezerről közel harmincezerre nőtt, ismerjék meg egymást és Szentendrét az itt élők. Sok érdekes és értékes ember él a városban, akiket próbálunk megszólítani programjainkkal.
Hidegkuti Dorottya: Fontos, hogy ismerjük a gyökereinket, hogy tanuljunk elődeinktől, és ezt a gyerekeinknek is átadjuk. Szentendrén sok a kisgyermekes család, de emellett is öregszik a város, szeretnénk, ha a most felnövő generáció ismerné és szeretné városunkat, ide kötődne és itt maradna, értékelve és védve ezt a helyet.

Hogyan tudjátok erősíteni a programokon túl a lokálpatriotizmust?
H. D.: Szeretünk mindenben helyi értékeket keresni. Mindig szentendreiekkel dolgozunk, lehetőleg beszélgetőpartnereket is a városból hívunk, és grafikusunk, Krizbai Gergely „Krizbo” is szentendrei.
Jó érzés, ha a piacon megismernek bennünket, ha egy-egy mosolyt kapunk, ha nem sétálnak el mellettünk, mint Pesten. Ezek az élmények, melyek az ember lelkét melegítik, tudnak sokszorozódni, ezt szeretnénk a közösségi programokkal erősíteni.
Amikor ideköltözik egy új család, gyakran csalódottak, mert ami kívülről szép volt, annak árnyoldalai is vannak: hiányos az infrastruktúra vagy kátyú van az úton, és hajlamosak később csak ezt látni. A cserépedényt belülről ugyanúgy meg kell dolgoznia a keramikusnak, és ki kell öntenie mázzal, hogy az hosszú éveken át szép és hasznos is legyen. Ezt szeretnénk megmutatni: Szentendrének nemcsak a külső csillogását, de a belső értékeit is.
Dukász Hanga: Az események szervezésén túl célunk volt, hogy megtaláljuk azokat a szent-endreieket, akikről a programok szólhatnak. A múltból köszönt ránk Kucsera Ferenc káplán, akinek élete és hősiessége egybecseng azokkal az értékekkel, amit képviselni szeretnénk. Őt nyugodtan lehet nevezni Szentendre hősének, olyan példaképünk, aki megtestesíti az általunk érvényesnek tartott alapvető értékeket: a szolidaritást, a közösségért való kiállást, a bátorságot, a hit melletti elköteleződést, az emberek szeretetét. Kucsera mártírhalált halt itt, Szentendrén, van róla elnevezett közterületünk, emléktáblája, emlékkeresztje van a Duna-parton, de úgy gondoltuk, példamutató élete nagyobb ismertséget kell kapjon a városban.

Életéről képregény született, az I. Nagy Szentendrei Számháború és több program Kucsera megismertetéséhez kapcsolódott. A szentendrei diákokat célzó programsorozat mennyire hozta közelebb ezt a korosztályt személyével?
D. H.: Azt hiszem, ékesen bizonyítja a programok hatását, amikor látom, hogy a fiamhoz a barátai Kucsera-emlékpólóban jönnek át. Kiemelkedően jól sikerült a póló kreatívja, kicsit „rock-sztáros” imidzst adva neki. A mai gyerekek ezzel jobban tudnak azonosulni, nem egy történelemkönyvből átrajzolt, poros alakot ábrázol. Ha egy serdülő gyerek büszkén hordja a pólót, úgy gondolom, ez már egy lenyomata annak az üzenetnek, amit szerettünk volna átadni. Az I. Nagy Szentendrei Számháborún több mint kétszáz gyerek vett részt, pedig az eredeti időpontot az időjárás miatt elnapoltuk. Nagy álmom, hogy jövőre az esemény családi játék legyen.

A programokat ki szervezi, ki koordinálja az egyesületben?
D. H.: Az egyesületi munkát önkéntes alapon végezzük, mert egyszerűen szeretjük ezt a típusú közösségépítést. A feladatokat felosztjuk egymás között.
B. E.: Bárkinek az ötletét befogadjuk, de bizonyos programoknak saját felelőse van: Sergő Andris a filmklub, Dudás-Urbán Kriszta a
Kreátor, Kóbor Edit és Hidegkuti Gergely a gasztronómiai programokat fogja össze. Az új programötleteknél megnézzük, mi az, amire kapacitás is van, mert a célok érdekében tenni is kell, és ennek alapján szelektálunk. Minden évben kiemelt célokra fókuszálunk. Kucsera Ferenc életútjának feldolgozásán túl ilyen a éves programunk a Házasság Hete sorozat, amit két éve mi fogunk össze és tevékenyen szervezünk Szentendrén. Jövőre a Családok Éve lesz a zászlóshajónk. Az országos Családok Évéhez kapcsolódva a szentendrei
egyházi, civil szervezetek és intézmények mellett mi is aktív tagjai vagyunk a városi Családok Éve Munkacsoportnak, a helyi rendezvények szervezésével, koordinálásával veszünk részt a programsorozatban. Szeretnénk megmutatni, hogy egy Szentendre léptékű kisváros mire képes ezen üzenet mögött. Arra törekszünk, hogy országosan is példaképpé válhassunk, hogy más városok is követhessenek bennünket.

Milyen programokat szerveztek a Családok Évében?
B. E.: Új beszélgetős-sorozatot indítunk Szólj be a papnak! címmel, ahol egyházi személyek meghívásával olyan ritkábban előkerülő témákat igyekszünk feszegetni, mint fogamzásgátlás, lombikbébi-program, házasság előtti szexuális élet, válás, gyászfeldolgozás, amelyekről a legtöbben úgy gondolják, nem lehet beszélgetni keresztény közösségben. Több felekezetből érkeznek meghívottaink. Előadóink olyan papok, lelkészek lesznek, akik nyitottak ezekben a témákban, akikkel lehetőség van a témák közös feldolgozására. A Családok Évében nem csak a belvárosi helyszíneken zajlanak majd a programok, szeretnénk bevonni az összes városrészt az eseményekbe.
H. D.: Havonta új fő tematikája lesz a programoknak: apa-fia kapcsolat, lány-anya kapcsolat, házasság… Már meghirdetésre került a Házaspárok 10 Próbája, ami a katolikus közösség Házas Hittan csoportjának javaslatára került be a programsorba. Ez egy komoly játék, mely a közösen töltött időre próbálja felhívni a figyelmet és mostantól egészen a Házasság Hetéig lehet részt venni benne. Korábban Nagykanizsán, Szegeden, Kaposváron szerveztek már hasonló, nagysikerű eseményt.
D. H.: Természetesen a játék a Házasság Hete után sem ér véget, csak kicsit átalakul, mert szeretnénk, ha a Családok Évében lenne Családi 10 Próba is, ahol szülő-gyermek programok várnak mindenkit. Ehhez is készül majd egy gyűjtőfüzet sok-sok programponttal, amibe a résztvevők egész évben gyűjthetik a pecséteket. De nem a pecsétek száma, hanem a családdal együtt töltött idő lesz a legértékesebb, s ennek fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a kezdeményezéssel.

Melyik programmal indul 2018-ban a Családok Éve-sorozat?
D. H.: Februárban a Házasság Hete programsorozattal ismét csatlakozunk az országos eseményekhez. Kertész József és Papp Nelli Bálint-napi hívogatójával kezdődik a hét, lesz WINETREK borutazásunk, melyben a „nászéjszakák borait”, „szerelmesek italait” ismertetjük meg a világ különböző tájairól, a filmklubot is a Családok Éve tematizálja, neves előadókat látunk vendégül. Ismét lesz vidám flashmob –bár ez a programunk titkos, de annyit elárulunk: érdemes február 17-én a párunkkal együtt érkezni a piacra.

Az egyesület jótékonysági akciókban is részt vesz, és úgy tudom, a városi karácsonyfát is ti díszítettétek fel…
B. E.: Gyakorló keresztények vagyunk mindannyian, és szerettünk volna hozzátenni az ünnephez valamit, ezért ajándékoztuk meg a város karácsonyfáját díszekkel tavaly és az idén is. Szeretnénk, ha a karácsony üzenete az adventi várakozás idején mindenkihez eljutna. Ezért álltunk be támogatóként azon kezdeményezés mellé is, amelyet az elmúlt napok során csaknem 2000 gyermek számára szétosztott advent naptár megálmodói – hozzánk hasonlóan – célul tűztek ki a maguk számára.

Az egyesület programjai, hírei:
http://szentendrebaratai.hu/
https://www.facebook.com/szentendrebaratai

 

« június 2023 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
sze 07

Hamupipőke

június 7. 10:30 - 11:30
pén 09
pén 09
vas 11

Biciklibörze // Barlang

június 11. 11:00 - 17:00
ked 13

Kincses Flóra Napsugár kiállítása

június 13. 18:00 - 19:00
ked 13

A kojot négy lelke // Barlang kertmozi

június 13. 21:00 - 23:00