Események betöltése

ArtKert – Összművészeti fesztivál

2018-08-24 - 2018-08-26

 

Leírás

Összművészeti Fesztivál a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen

2018. augusztus 24–26.

Művészeti és zenei fesztivál a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében.

Kertmozi • Alkotás a Művésztelepen • Művészeti séták • Irodalmi költőpárbaj

Kukkants be velünk a művészekhez, és járd végig nagy festőink kedvenc helyeit a városban!

Akusztikus koncertek a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében, ahol bemutatkoznak a Hangfoglaló Program zenekarai

PROGRAM

Augusztus 24., péntek

18:00 Oliver Lee akusztikus koncertje

19:00 Császári Gergő akusztikus koncertje

19:30 Azok a régi csibészek – A Hangfoglaló Program múltidéző beszélgetéssorozata Balázs Lévai műsorvezetővel

22:00 Szeder-duó

Augusztus 25., szombat

18:00 Noémo szóló koncertje

19.00 Papaver Cousins

22.00 Ersch (az AWS-ből) akusztikus koncertje

Augusztus 26., vasárnap

19:30 Kaland Barátaim – János Másik zeneszerző, énekes estje Cseh Tamást idézi meg

Egyéb programok:

Járd végig Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész kiállítását a MANK Galériában!

Nézd meg a Somló Tamás énekes, zenész fotóiból nyílt tárlatot!

A Szentendrei Régi Művésztelep és a MANK Galéria augusztus 24-én 9-től 23-ig, augusztus 25-én és 26-án 10-től 23-ig tart nyitva.

Helyszín: 2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.

További információ: www.alkotomuveszet.hu

RÉSZLETES PROGRAM:

Állandó programok:
– Somló Tamás énekes, zenész fotóiból készült kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében
– Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész kiállítása a MANK Galériában
– A Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek megtekintése, találkozás a művészekkel

Napi programbontás:

Augusztus 24., péntek

Akusztikus koncertek a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében, ahol bemutatkoznak a Hangfoglaló Program zenekarai

18:00 Lee Olivér akusztikus koncertje
Lee Olivér gitáros az ék és a Trillion zenekarból lehet ismerős, de játékával többször kísérte már Kállay-Saunders Andrást, az Intim Torna Illegált vagy az Anna and the Barbies-t is, a Deep Purple együttessel pedig hónapokig járta a világot egy turné keretei között.

19:00 Császári Gergő akusztikus koncertje
Csaszi rendkívül sokoldalú előadó. Világzenét játszott a Kiendében, a hajdani Kaukázus nélküle nem juthatott volna sehova, a Császári Pillanatművek formáció mellett pedig mostanában önálló esteket is jegyez, ahol egyszál gitárral áll a nagyközönség elé.

19:30 Azok a régi csibészek – A Hangfoglaló Program múltidéző beszélgetéssorozata Lévai Balázs műsorvezetővel
Negyedik évadának ért végéhez a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram poptörténeti talkshowja, amelynek vendége volt már többek között Szikora Róbert, az R-GO énekese, vagy éppen D. Nagy Lajos, a Bikini frontembere. A nyári szezont ugyan pihenéssel töltik a szervezők, idén azonban kivételt tesznek, hogy Szentendrére is ellátogathassanak. A beszélgetőpartner személyét egyelőre homály fedi, hamarosan azonban mindenre fény derül.

22:00 Szeder-duó
Szeder-Szabó Krisztina még 2015-ben kapott induló előadói támogatást a Programtól, ma már mindenkinek ő ugrik be a Reggeli dal hallatán. A dalszerző-énekesnő tizennégy évesen kezdett zenélni, és egyből dalokat is írni. Korán alapította meg a Szeder zenekart, amiben mindenféle neki tetsző stílust kipróbálhatott. Szentendrére Szabó Árpival érkezik, aki hegedűn kíséri őt.

Augusztus 25., szombat

10:00 Alkossunk közösen!
Baksai József, a Szentendrei Régi Művésztelep művésze vezetésével bárki belekóstolhat a művészet alkotó világába, és megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni.
(A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezésüket a következő címen adhatják le: takacs.erzsebet@alkotomuveszet.hu)

15:00 Művészeti séta Szentendrén
A Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járjuk végig. Indulás a Szentendrei Főtérről, majd a séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget.
Vezető: Krizbai Éva múzeumpedagógus

16:00 Nyitott műtermek
Kukkants be velünk a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és ismerkedj meg kötetlen beszélgetés keretében a művészekkel!
A Szentendrei Művésztelepet 1926-ban azok a festőművészek hozták létre, akik a nagybányai hagyományokat kívánták tovább folytatni a megcsonkított magyar hazában. Az alapítók 1927-ben vehették birtokba Pagony egyik szögletét, és építhették, illetve toldozgathatták-foltozgathatták műtermeiket. Ezek helyére a kulturális kormányzat 1972-ben tizenkét, csak nyáron használható műtermet építtetett, ami új lendületet adott a művésztelepnek. A kormányzat a városban létrehozott egy másik telepet is, így az 1970-es évektől a pagonyi festőművész közösség Szentendrei Régi Művésztelep néven jegyezte és jegyzi magát. Kellő karbantartás hiányában azonban a művésztelep műtermei pár évtized alatt romokká váltak. A művésztelepet 2012–2013-ban újították fel. A hagyományoknak megfelelően 12 műtermet alakítottak ki, amelyekhez közösségi épület és a MANK Galéria kapcsolódik.
Vezető: Krizbai Éva múzeumpedagógus

Akusztikus koncertek a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében, ahol a Hangfoglaló Program zenekarai mutatkoznak be

18:00 Noémo szóló koncertje
A Noémo egy 2013 őszén alakult pop formáció. Névadója, frontembere és dalszerzője Takács Noémi énekesnő, aki az Emil.RuleZ! Gyere át című lemezén tűnt fel először. Levegőt! című számát idén hallhatta az ország A Dal című műsorban is.

19.00 Papaver Cousins
A Papaver Cousins egy duó, amely 2014-ben alakult és főként az amerikai folkból és a bluesból merít. 2017 januárjában megjelent az első EP-jük, amelyet egy kápolnában rögzítettek, A Holy Night With Papaver Cousins címmel. Ezt követte az első nagylemezük, Lack of Lightness címmel, amely tavaly áprilisban debütált. A zenekar számos nagyobb fesztiválra is eljutott, így felléptek a Szigeten, a Bánkitó Fesztiválon, de játszottak a Művészetek Völgyében is, eddigi legnagyobb eredményüknek azonban azt tartják, hogy ősszel kijutottak a Dél-Koreában megrendezett Zandari Festa nevű showcase fesztiválra, és sikeres koncerteket adtak több szöuli klubban is.

19:30 Kertmozi: Extázis öttől hétig
Beattörténeti filmklub vetítéssel és beszélgetéssel

22.00 Ersch akusztikus koncertje
Ersch a Hangfoglaló Program támogatott zenészeként kezdte bontogatni a szárnyait, ami igen jól sikerült, idén ugyanis az AWS nevű formációjával ő és bandája képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A baráti garázszenekarként induló formációban Örs a kezdetek óta működik közre frontemberként, dalszövegíróként, most pedig akusztikus verzióban hallhatjuk dalait.

Augusztus 26., vasárnap

17:00 „A Múzsák kertje” − Költők párban I.
A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében négy egykori Móricz-ösztöndíjas költővendégünk tart irodalmi estet, ahol Szentendréhez és a Duna-parthoz kötődő személyes emlékeikről mesélnek, valamint felolvassák azzal kapcsolatos verseiket.
Az est moderátora: Mirtse Zsuzsa, a MANK Nonprofit Kft. művészeti tanácsadója.

18:00 Interaktív versírás párcserével – Költők párban II.
Négy költővendégünk, akik az életben egy-egy párt alkotnak, az irodalmi est második részében párt cserélve, a közönség által megadott kulcsszavak alapján a helyszínen írnak hangulatos versfüzéreket, játékos párverseket.
Az est hangulatát Oravecz Péter gitárjátéka fokozza.

A költők párban című program résztvevői:
Simon Adri költő, az Irodalmi Jelen Kritika rovatának szerkesztője
Zsille Gábor költő, műfordító, a Magyar Napló irodalmi folyóirat versszerkesztője
Ughy Szabina költő, író
Oravecz Péter költő, zenész (flamencogitáros)

19:00 Kertmozi – Cseh Tamás–Bereményi Géza dalok, régi filmek csak ez alkalomra
A Cseh Tamás hagyatékában megőrzött felvételekből Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapítója válogat

19:30 KALAND BARÁTAIM – Másik János zeneszerző, énekes estje Cseh Tamást idézi meg
Muzsikusként Másik János a ‘70-es évek elejétől kezdve, különböző jazz zenekarokban játszott, és ugyanezen évek alatt ismerte meg két olyan alkotótársat – Cseh Tamást és Bereményi Gézát –, akikkel aztán a következő évtizedekben a Levél nővéremnek című előadásokat, illetve lemezeket készítették. „Amikor Tamás 2009-ben végleg eltávozott ebből a világból, sokáig nem tudtam a dalokhoz nyúlni. Aztán egy operatőrgálán az egyik közös barátunk, Novák Emil kedvesen és határozottan kért meg rá, hogy énekeljem el a legendás Budapest című dalt, s akkor valahogy megtört a jég, elkezdtem énekelni Tamás dalait is, és megpróbáltam megkeresni bennük önmagam. „Kaland barátom, aki voltál, aki vagy, hívnálak, mint tegnap” – így kezdődik a dal, amelyet 2011-ben a Tamással és Gézával töltött kreatív évek emlékére írtam, és amely dalnak a Kaland Barátom címet adtam” – mesél az estről maga Másik János.

A belépés ingyenes

Részletek

Kezdés:
2018-08-24
Vége:
2018-08-26
Honlap:
www.alkotomuveszet.hu
« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
hét 26

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00