Események betöltése

Diogenész-színház a Foltban

2017-12-21. 19:00 - 22:00

 

Leírás

Kedves vendégeink!
Rendhagyó módon egy színházi előadást hozunk el nektek, talán előszőr! Várunk minden érdeklődőt szeretettel.

Egy rövid leírás, hogy miről is van szó:

Weiner Sennyey Tibor: DIOGENÉSZ – utána Emberi Konzultáció a szerzővel és az előadóval!
monodráma, 60 perc

2017. december 21. 19h

Írta: Weiner Sennyey Tibor
Játssza és rendezte: Formanek Csaba

– Azt mondják: „Diogenész, neked semmid sincsen. Hogy akarsz így asszonyt? Hogy akarsz így családot? Hogy akarsz így házat? Még kölcsönt sem adhatunk, hiszen nincs mire.” – így mondják, hiába is koldulok, hiába járok házról-házra, hiába kopogtatok be az arcukon, hogy „Embert keresek!” – azt mondják: „Diogenész, neked semmid sincsen.” –

Diogenész a hordólakó. Diogenész a filozófus. Diogenész a szabad. Diogenész a rabszolga. Diogenész a mocskos. Diogenész a tiszta. Diogenész a hajléktalan. Diogenész az éber. Diogenész az ember kereső. Diogenész a menekült. Ez mind Diogenész, sőt Diogenész Weiner Sennyey Tibor legújabb drámája is, méghozzá Formanek Csaba előadásában.

Hogyan sodródott a hordólakó Leszbosz szigetére? Ki volt valójában Diogenész? Kik vagyunk mi, emberek? Emberek vagyunk-e még egyáltalán? Bírák vagy bolondok? És ki vagy te, Tenger?

DÍJAK:
Soltis Lajos díj a legjobb előadásért (8. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó, Celldömölk, 2016.)
„A legemberesebb előadás” (5. Színkavalkád Fesztivál, Inárcs, 2016.)
Színészi díj (XV. Vasvári Színjátszó Fesztivál, 2016.)
Díj új kortárs dráma megírásáért (XV. Vasvári Színjátszó Fesztivál, 2016.)
ARANY minősítés (XV. Vasvári Színjátszó Fesztivál, 2016.)

KRITIKÁK:

Emberkereső – Színház utca – Turbuly Lilla
„És mi megyünk vele, mert nincs rossz pillanat, és mert megtörténik az, ami monodrámákban is ritkán: ember és szerep kivételes egysége. Amikor Diogenészben ott látom Formanek Csabát, az örök színházcsinálót, és Formanek Csabában Diogenészt, az örök emberkeresőt. A végén pedig olyat látok, amit eddig csak egyszer (és éppen az idei évadban, Mertz Tibor Ványa bácsijától), hogy Diogenész a szemünk előtt, egy perc leforgása alatt megöregszik.”

Üvölt, csahol, nyüszít értünk – Kultissimo – Kal Pinter Mihály
„Bolond-bölcs játék. Kukucskálás egy hordóba. Formanek Csaba Diogenészként nyüszít, csahol, legyilkol, parádézik, megríkat, elgondolkodtat, és mélyen a szemünkbe néz. […] Hozzánk beszél. Ijesztő és torz, mintha rémálmunk bohóca lenne. Egy bomlottnak mutatkozó bölcs elmén keresztül mutat be saját magunknak.”

Regős János a Diogenészről a Játékosban
„Másodszor voltam nézője és csodálója Weiner Sennyey Tibor darabjának és előadójának Formanek Csabának (Diogenész). Igazi szegény színház ez, melyben szinte minden a színészre bízatik, ahol az író a színészre formálja, mintegy reá feszíti föl a szöveget. Gúny és apoteózis – szokták emlegetni Grotowski színházával kapcsolatban. […] Nos, Csaba egy személyben önmaga és valaki más, amikor ezt a szöveget előadja. Bravúros technikával testesít meg egy mitológiai archetípust, egy „szerepet” és egy világot maga körül, de mindig önmagára reflektáltan. Szinte végig „statikus” helyzetben, ülve látjuk őt és mégis valóságos fizikai színházat varázsol elénk finom, de kikerülhetetlen tekintetet emel ránk, nem úgy általában, hanem face-to-face, szinte zavarba ejtően, de mégsem tolakodóan, amit egyébként nagyon nem szeretünk, ha rosszul csinálják. De ő valósággal bevon ebbe a felemelő szenvedéstörténetbe, tudunk csodálkozni, derülni és elborzadni e különös figura sorsán. A legérdekesebb az egészben talán az, hogy bár magunk messze elkerülnénk az általa választott hordóba zártságot, de végül mégis sikerül meggyőznie bennünket arról, hogy ez az egyetlen megoldás, vagyis kibillent abból a megszokott nézői attitűdből, hogy igen-igen, mi is az ő példáját tartjuk követendőnek, de azért a világba visszalépve inkább éljük a nem-Diogenészek életét. Itt valami olyasmi történik velünk, ami mélyen felborzolja morális egyensúlyunkat.”

Rendezte és játsza:

FORMANEK CSABA (1979)
író, rendező, színész, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségi tagja
Több mint 20 éve foglalkozik színházzal. Hazai és külföldi mesterekkel dolgozott együtt, így munkáiban és tréningjeiben egyaránt megjelennek a színészi jelenlét, a fizikai színház, a commedia dell arte, a posztdramatikus vagy performatív színház elemei. Saját színházi produkciói Budapesten a Patyolat Próbaüzemben láthatók.
Bővebben: http://jatekos.wixsite.com/formanek

Írta:

Weiner Sennyey Tibor (Eger, 1981. május 10.)
magyar költő, író, műfordító, szerkesztő és utazó. Több verses-, esszé-, novelláskötet, kisregény és dráma szerzője. Békássy Ferenc írásainak egybegyűjtője és életrajzának írója. A DRÓT főszerkesztője, ahol rendszeresen publikál közéleti, művészeti és irodalmi tárgyú cikkeket, ugyanott videó-blogot vezet.

Ajánlott jegyár:
felnőtt: 1500
diák: 1000

A belépés ingyenes

Részletek

Dátum:
2017-12-21
Időpont:
19:00 - 22:00
Honlap:
https://www.facebook.com/events/760584187482394/

Helyszín

P’Art Mozi
Dunakorzó 18.
Szentendre, 2000 Hungary
+ Google Térkép
Honlap:
http://partmozi.hu/
« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
hét 26

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00