Szentendrei Pestisűző Fesztivál

 

 

 

 

Fesztiváljaink célja -a szórakoztatáson túl- megismertetni a helyiekkel és az ide látogatókkal Szentendre történelmi és kulturális múltját. A tavaly először megrendezett Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit -állítólag- fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Online Programfüzet
Facebook: Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Haláltánctól a lampionos felvonulásig
A fesztivál fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, Barakoo Dobkör zenei kíséretében -a ve­szedelmet megjelenítve- egy haláltáncot, kortárs performanszt adnak elő a Duna korzón. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a veszedelmet a város­ból. A bábokat erre az alkalomra a helyi civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”.

A program lampionos felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekarának örömkoncertje zár le. vezet Szentendre belvárosában.

A szombati nap fő eseménye ezt a veszedelmet megjelenítő táncosok Haláltánca, melyet a helyi képzőművészek jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok űznek el a városból. A bábokat erre az alkalomra a helyi sport- és civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”. A veszedelem elűzését lampionos felvonulással, majd örömkoncerttel ünnepeljük.

Hajóverseny a Dunán

Vasárnap délelőtt rendezzük meg a tavaly oly nagy sikernek örvendő hajóversenyt, a Duna szentendrei belváros szakaszán. A hajóversenyre négy kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez egy víziversenyhez, legyen az szentendrei általá­nos-és középiskolás csapat, sportegyesület, civil szervezet, család vagy baráti társaság. (Részletek az oldal alján.)

 

Koncertek
A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lácár cár tér mellett felállított színpadon. Szombat délután a blues, rock és pop fúziójának nagymestere, The Pontiac nyitja, majd a két évtizedes múltra visszatekintő Colorstar folytatja a fesztivál zenei vonalát. Szombat este Péterfy Bori & Love Band bűvöl-bájol el mindenkit, aki részt vesz a koncerten.
Vasárnap az erősen szentendrei kötődésű Konyha zenekar játszik. Késő délután az angolszász beat, balkáni, de akár ír dallamokhoz is nyúló Aurevoir. folytatja a sort, majd este PASO koncertje zárja a fesztivált.

Egyéb, borzongató, szórakoztató és képzőművészeti programok

A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétát is tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg a borzongani vágyók.

A hétvége alatt a Lázár cár téren két alkalommal is megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tók műsorát. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!

A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol a szentendrei képzőművészekkel közösen festhet az érdeklődő egy óriásvászonra.

A MANK Új Műhely Galériája pedig mindkét napon művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, rajzolással várja a látogatókat a Fő téren.

A rendezvény ingyenes!

RÉSZLETES PROGRAM:

JÚNIUS 15. SZOMBAT

16:00 THE PONTIAC Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
2017 tavaszán alakult zenekar stílusára a blues, a rock és a pop fúziója jellemző.
17:30 SBANDIERATORI DI GUBBIO Helyszín: Fő tér, Lázár cár tér
A rendezvény díszvendégei Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatói. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!
18:30 COLORSTAR Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
A zenekar az elektronikus party zene különböző irány¬zatait a pszichedelikus, gitáralapú pop-rockkal ötvözik.
20:00 HALÁLTÁNC ÉS LAMPIONOS FELVONULÁS
A Dunán hajókon érkező táncművészek haláltáncot megidéző kortárs produkciót adnak elő a Barakoo Dobkör zenei kíséretével. Koreográfus: Grecsó Zoltán. Utána lampionos felvonulás, majd örömkoncert a Tihi Wind Band-del, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekarával, a Lázár cár téren. Karnagy: Czifra Gergely

21:30 PÉTERFY BORI & LOVE BAND Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
2007-ben sanzonokból, alternatív rockból és színes, pszichedelikus popból összeszőtt első albumuk felhelyezte a magyar zene térképére a Love Band-et, amely azóta is folyamatosan turnézik.

 

JÚNIUS 16. VASÁRNAP

10:00 Hajóverseny a Dunán*- Rajt: Pap-sziget, Szentendrei Kajak-Kenu SE
10:00 Pestisűző-motívumos kőfestés Kyruval -Helyszín: Kacsakő
12:00 Szabadtéri festőiskola -Helyszín: DMH udvara, Duna korzó 18.
Közös festés óriásvászonra szentendrei képzőművészekkel, a Szentendrei Lakástálat Alapítvány szervezésében. 14 éven felülieknek!
14:00 Hajóverseny eredményhirdetése a Kacsakőnél
15:30 Sbandieratori di Gubio – olasz zászlóforgatók Helyszín: Lázár cár tér
16:00 KONYHA Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
Az együttes a konyhai beszélgetésekhez – ahol sírunk, mulatunk, szeretünk és megváltjuk benne a világot – a szív kamráiból hozza fel a bort, és biztos kézzel válogatja a legkülönbözőbb alapanyagokat a zenéhez: rockot, funkot és egy leheletnyi bluest.

18:30 AUREVOIR Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
Az angolszász beat és a Kárpát-medence népzenéje mellett balkáni és ír dallamoktól kezdve a régizenéig sok műfaj megfér egymás mellett, miközben gyakran nyúlnak magyar költők verseihez is.
21:00 PASO Helyszín: Duna korzó, Lázár cár térnél
Karibi hangulat, lüktető ska, füstös reggae, hazai népi ízek, sodró balkán témák: ez a bombabiztos elegy minden körülmények között működik, nyáron, vízparton, egy hideg itallal pedig biztosan borítékolható az extázis.

Kiegészítő programok mindkét nap

Az új műhely galéria szombaton 10.00 és 13.00 között művészeti sétával, 20.30-kor fényfestéssel, vasárnap 10:00 és 19:00 között újrahasznosított ékszerkészítő workshoppal, fotóworkshoppal, festéssel, rajzolással várja az érdeklődőket.
Információ: ujmuhelygaleria@alkotomuveszet.hu+36 70 384 1185

Szombaton és vasárnap 16:00-kor a Szentendrei Tourinform Iroda szervezésében „Szentendrei katasztrófák nyomában” – árvíz, tűzvész és járvány című tematikus séta, borzongani vágyóknak! Indulás a Tourinform Iroda elől. Információ: iranyszentendre.hu

*HAJÓVERSENY A DUNÁN

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében hajóversenyt szervezünk a Dunán.
A versennyel célunk tovább erősíteni Szentendre és a Duna kapcsolatát, hogy a folyó, mint helyszín, szerves részévé váljon rendezvényeinknek. A hajóversenyt négy kategóriában hirdetjük meg.

Nevezni, illetve a versennyel kapcsolatban érdeklődni a dmh@szentendre.hu e-mail címen lehet.
A nevezés díjtalan!

Regisztráció, eligazítás, rajtszám átvétel:
8:00-tól Szentendre, Pap sziget: Szentendrei Kajak – Kenu SE telephelyén
Indulás ugyanonnan, 10:00 órakor.
Útvonal: Pap sziget – Szentendrei sziget – Kacsakő
Kategóriák:
❶ Túrakajak – kenu egyes
❷ Túrakajak – kenu páros
❸ Túrakajak – kenu négyes
❹ Freestyle (kiff, kielboat, fakenu, sup, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddling, paddle, felfújható gumicsónak, -gumikajak, -gumikenu)
A versenyre kizárólag kézihajtásúvízi eszközzel lehet nevezni!
Feladat:
A Pap szigeti indulást követően a Szentendrei szigeten kell kikötni, és a rajtszámmal megegyező számú zászlót megszerezni. (Elég, ha a hajóból egy valaki száll ki és szerzi meg a zászlót.) Majd a zászlóval együtt cél a Kacsakő, ahol a nagy méretű, messziről is jól látható “Cél” feliratú zászló mellé kell leszúrni a megszerzett kis zászlót.
Lebonyolítás:
A hajót és a hozzávaló felszerelést mi biztosítjuk.
Időmérés lesz.
Maximum 5 hajót indítunk egyszerre.
Kb.15 – 20 percenként indítjuk a futamokat.
(A Szentendrei szigeten és a Kacsakőnél is murvás – kavicsos a talaj: vizicipő, papucs ajánlott.)
Eredményhirdetés:
Körülbelül 14:00-kor kerül sor a Kacsakőnél.
A kategóriánkénti első három helyezett csapat minden tagja érmet kap ajándékba és csoportos nyereményeket.
A hajóversenyen nemcsak a gyorsaságot, de a megjelenést is díjazzuk! Érdemes jelmezben indulni, ugyanis külön jutalmazzuk a legötletesebb, a legviccesebb jelmezben evező csapatot!

Információ és részletek:
szentendreprogram.hu Szentendrei Pestisűző Fesztivál
Nevezni, illetve a versennyel kapcsolatban érdeklődnidmh@szentendre.hu e-mail címen lehet.
A nevezés díjtalan!

Bővebb tájékoztatás szentendreprogram.hu oldalon, illetve a Szentendrei Pestisűző Fesztivál oldalán olvasható.
Kategóriák:
❶ Túrakajak – kenu egyes
❷ Túrakajak – kenu páros
❸ Túrakajak – kenu négyes
❹ Freestyle (kiff, kielboat, fakenu, sup, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddling, paddle, felfújható gumicsónak, -gumikajak, -gumikenu)
A versenyre kizárólag kézihajtásúvízi eszközzel lehet nevezni!

Kik nevezhetnek?
Bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy jó hangulatú vízi verseny részese legyen. Várjuk a szentendrei általános- és középiskolák csapatait, sportegyesületek, civil szervezetek, családok és baráti társaságok jelentkezését.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

#aurevoi #colorstar #fesztivál #hajóverseny #haláltánc #koncertek #konyha #lampionos felvonulás #paso #pestisűző #péterfy bori #the pontiac
« szeptember 2019 » loading...
h k s c p s v
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
ked 17

KMETTY János – Az örök kereső

2018-12-09 - 2020-01-15
ked 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2019-04-06 - 2029-12-31
ked 17

WANTED

2019-04-06 - 2020-04-12
ked 17

Underground jazzklub x titokzatostelepesek

szeptember 17. 19:30 - 23:00
sze 18

Ingyenes Kerekítő foglalkozás

szeptember 18. 10:00 - 11:00
csü 19

Krizbo /// Könyvbemutató

szeptember 19. 19:30 - 22:30
pén 20

Kákonyi Róza koncert

szeptember 20. 19:00 - 20:00
szo 21

Nagy Szentendrei Számháború

szeptember 21. 10:30 - 13:00