Ugrás a tartalomhoz

Szentendre Táncegyüttes – gyermek csoportok

Várjuk a táncoskedvű gyerekek és fiatalok jelentkezését csoportjainkba szeptembertől, akik a tánc szeretete mellett, szeretnének egy vidám közösség tagjai lenni! Lassan 40 éves együttesünk komoly szakmai elismerésekre tett szert a hosszú évek alatt. Többszörösen kiválóra minősült, több koreográfiai díjat, együttesi nívódíjat, fesztivál díjat értek el csoportjaink, országos szakmai versenyeken.

A kicsiktől a nagyokig történő, felmenő rendszerben zajló szakmai munka, lehetőséget nyújt a felnőtt együttesben folytatni a megszerzett tudást! Gyerekcsoportjainkba, a tánc mellett az ének és a zene szeretete, a népi hagyományok ismerete is fontos része mindennapjainknak!

A hagyomány, a játék, a mozgás, a zene és ének szeretete kihagyhatatlan, testi-lelki fejlődésünk nélkülözhetetlen feltétele!

Várunk benneteket!

Az Aprók csoportjába az 5-8 éveseket, a Gyerkőcök csoportjába a 9-14 éveseket, a Sihederek csoportjába a 14-18 éves lányok és fiúk jelentkezését várjuk.
Próbák helye: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
Időpontja: hétfőn és csütörtökön
Aprók: 16:30-17:30-ig
Gyerkőcök: 17:30-18:30-ig
Sihederek: 18:30-19:30-ig
Művészeti vezetők: Fitos Dezső 0630/644-5240 és Kocsis Enikő 0630/979-1424 EuroPas- és Harangozó-díjas táncosok, Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Szólista, Örökös Aranygyöngyös Szólista

FB oldal: Szentendre Táncegyüttes

Bemutatkozás:

Az együttes 1983-ban alakult. Megalakulásukkor fontos szempont volt a legszebb magyarországi és erdélyi táncok, dalok tanulása, színpadra állítása.

A nulláról indult együttes hittel, hatalmas erőbedobással és nem kis áldozatvállalással új értéket teremtett Szentendrének, és a város képes volt ezt az értéket megtartani immár 28 éven át.

2000 óta az együttes művészeti vezetői Kocsis Enikő és Fitos Dezső, akik mindketten megkapták már a táncosok legmagasabb állami kitüntetését, a Harangozó Gyula Díjat. Kiváló tánctudásuk mellett szuggesztív személyiségükkel, valamint pedagógiai érzékükkel évről évre nagyobb sikereket érnek el az együttessel, hiszen az együttes a Kiváló Együttes minősítést 2006-ban, 2008-ban és 2010-ben is elnyerte, és ezáltal megkapták a Martin György Emlékplakettet. Vezetésük alatt a táncosok olyan szakmai fejlődést értek el, hogy a korábbi 5-6 perces koreográfiák helyett 30-50- perces önálló táncszínházi produkciók születtek. Az együttes tagjainak elsődleges célja természetesen az, hogy a színpadon mutathassák meg amit tanulnak a próbákon és a fárasztó edzőtáborokban. De fontosnak tartják azt is, hogy ők maguk is minél jobban megismerhessék a magyar folklór minél több elemét, gyűjtsék, feldolgozzák és főként továbbadják mindazt, ami még a magyar néphagyományokból ránk maradt.

Többen vezetnek közülük gyermekcsoportokat, tanulnak a Táncművészeti Egyetemen épen azért, mert talán egész életüket ennek kívánják szentelni.

Ezek a fiatalok ebben a műfajban olyan szellemiséggel találkoztak, ami egy életre szól. A tisztelet, a hagyomány és értékőrzés, a hit, és az összetartozás élménye mind beletáncolja magát az ember lelkébe. Aki egyszer belekóstol, nem tud tőle szabadulni. Meglelték a korunkban fenyegető gyökértelenség és elidegenedés nagy melengető titkát, amely számukra a táncolás és az éneklés.