Ugrás a tartalomhoz

Ilyen volt az Őrzők Napja és Európai Autómentes Nap 2023-ban

2023. szeptember 22-én a Szentendrei Kulturális Központ szervezésében újra megrendezésre került az Őrzők napja és az Európai Autómentes Nap a Dunakorzón. Az Őrzők Napján bemutatkozhattak a rendészeti, egészségügyi és civil szervezetek, akik munkájukkal gondoskodnak arról, hogy mindennapjaink biztonságban teljenek és a bajbajutottak időben segítséget kapjanak.

Péntek délelőtt több száz mosolygós gyermek hangja töltötte meg pezsgéssel és vidámsággal a Dunakorzót. A gyerekek játékos módon ismerkedhettek meg a jelen lévő szervezetek működésével, kipróbálhatták a mindennap használatos eszközeiket és a járművekbe is beülhettek.

A rendezvényt 9:00 órakor a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekari koncertje nyitotta meg. Ezt követően Pilis Dániel alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, aki interaktív köszöntőjébe a gyerekeket is bevonta. Továbbá kiemelte, hogy az egyenruhás és civil szervezetek hivatástudatukkal, elkötelezettségükkel, munkájukkal és életmódjukkal is példát mutatnak, ilyen formában is őrizve hivatásuk alapértékeit.

Az alpolgármesteri köszöntő végén a jelen lévő gyerekek közreműködésével egy videóüzenet készült az éppen Líbiában szolgálatot teljesítő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjainak, amelyben azt kiáltották a gyerekek: „Visszavárunk Titeket!”

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda Az egészséges életmód összetevői című foglalkozással várta a diákokat. Voltak színezők, kommunikációs kártyák, fog – és fogkefe modell, valamint a gyerekek a helyes fogmosás titkát is megismerhették.

Az Egészséges Városért Közalapítvány programjában elsősegély – és újraélesztés bemutató, érzékenyítő játékok, valamint a helyes kéz – és fogmosás bemutatása szintén helyet kapott.

Az Európai Autómentes Nap alkalmából Szentendre Város Baleset-Megelőzési Bizottsága szerette volna felhívni a gyerekek figyelmét a gyalogos és kerékpáros közlekedés fontosságára. A különböző képek, tesztek és szituációs játékok segítségével tanították a gyerekeket a biztonságra, a szabályok betartására és az esetleges veszélyekre.

A Lázár Cár téren rendőrségi kutyás bemutatón is részt vehettünk, ahol a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központból Hajdú Tamás rendőr törzszászlós Jack kutyával, a Pest Vármegyei Rendőrfőkapitányság képviseletében pedig Balogh Ferenc és Fekete Krisztián rendőr törzszászlós Zeusz és Rambo nevű rendőrkutyákkal képviseltették magukat és szórakoztatták a gyerekeket.

Ezt követően Kiss Gábor százados és csapata egy látványos intézkedéstaktikai bemutatót tartott a Lázár Cár téren.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia harcjárművekkel érkezett a rendezvényre, amelyeket a gyerekek közelebbről is megnézhettek. A katonaság vezényletében testnevelés órán vehettünk részt a Dunaparti Művelődési Ház előtt, ahol Csizmadia Kolos szakaszvezető olimpiai 4. helyezett, világbajnok kajakos katonasportolóval is találkozhattak a gyerekek.

A katonaság egy toborzópontot is üzemeltetett az eseményen, ahova a nagyobb, felsős, középiskolás diákokat várták. Az eseményen szerzett információk akár a pályaválasztásban is segítséget jelenthetnek a számukra.

A Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából a gyerekek egy tűzoltóautóba is beülhettek, de a helyszínen mentőautóval is találkozhattak az Országos Mentőszolgálat szentendrei egységének és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően.

Az Első „Motorvéd” Polgárőr Egyesület járőrmotor simogatóra várta a gyerkőcöket, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a Target Security pedig egy-egy gépjárművel települt ki a rendezvényre.

 

Köszönjük a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy elhozták a gyerekeket a rendezvényre, ahol reményeink szerint sok új információval gazdagodtak, amelyek a jövőben hasznosak lehetnek számukra.

Hálásak vagyunk az alábbi szervezeteknek a részvételért:

Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Katonazenekara

Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Szentendre

Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottsága

Szentendrei Rendőrkapitányság

Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Országos Mentőszolgálat Szentendrei Állomása

Egészséges Városért Közalapítvány

Első „Motorvéd” Polgárőr Egyesület

Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda (EFI)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság

Target Security

 

Fotók: Milotai Richárd