Közösségek hete – Itthon otthon vagyunk / #hetikultkihívás

TAFE35

A COVID-19 forgószele 2021 tavaszán is elfújta programterveinket és vele együtt a Szentendrei Tavaszi Fesztivált, de szerencsére rengeteg szép tavaszi pillanatunk van az elmúlt évekből. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál 35 részes sorozatban villantott fel a fesztivál 35 évadának emlékeiből pár epizódot.

Tavasszal a világ sok nagyvárosában rendeznek kulturális fesztivált. A Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben alapították, s a vidéki városok közül Szentendre elsőként csatlakozott a rendezvénysorozathoz 1985-ben, válaszolva az Országos Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére.
Az első évtizedekben a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatához azonos időszakban, Tavaszi Napok címmel csatlakoztak a vidéki városok. 2009-től változott a név, ekkortól már Szentendrei Tavaszi Fesztivál néven futottak a programok. A Szentendrei Tavaszi Napok első ünnepélyes megnyitója a Tanácsházán (ma: Városháza) volt, 1985-ben, a Vujicsics együttessel. Az ünnepi díszlet hosszú éveken át a Rozmaring Tsz virágkiállítása volt, melyet ugyanebben az időszakban rendeztek meg. Az első évben, március végén 10 napon át várták a szentendreieket zenés városnézéssel, néptánc-előadással, kiállításokkal, gasztronómiai programokkal, de volt az „egyéb programok” között tekeverseny is az egykori VGV (Szentendrei Városgazdálkodási Vállalat, mai nevén: VSZ NZrt.) automata tekepályáján. A Skanzen vásári komédiával, tavaszváró népszokásokhoz kapcsolódó programokkal csatlakozott.
A szentendrei Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár rendezvényeivel aktív résztvevője volt annak a kulturális pezsgésnek, ami a rendszerváltást megelőzte Magyarországon. Érdekesség, hogy 1987-ben, a PMKK szervezésében rendezték meg a Visegrádi Palotajátékokat is, illetve a művelődési központ adott helyet az antik metszetek és metszetes könyvek első országos árverésének, melyet az Állami Könyvterjesztő Vállalat antikvár csoportja rendezett.
A Szentendrei Tavaszi Napok programtematikája a kezdeti években egyértelműen a komolyzenei és folklórprogramok irányát mutatja. Mellettük állandó elemként sportesemények, gasztronómiai programok és virágkötészeti kiállítások is helyet kaptak. A rendszerváltozás után, 1991-ben berobban a műsorrendbe az alternatív zene és színház. Ekkor rendezik az első Kis Magyar Performance Fesztivált és szintén a Tavaszi Napok meghívottja az Alternatív Színházak Találkozója.
Az első évekkel ellentétben a Szentendrei Tavaszi Napok programjai 1994-től már az áprilisba is átnyúltak, s az állandó programelemek közé bekerültek a Református templomban rendezett csodaszép Virágvasárnapi hangversenyek.

 

Visszatérő fellépők

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanárai és növendékei a kezdetek óta a programsorozat visszatérő szereplői, csakúgy, mint a Szentendre Táncegyüttes, illetve az utóbbi években a Kortárs & Balett Tánccsoport Szentendre és a Diótörő Balettiskola növendékei.
A Szentendrei Tavaszi Napok első éveiben a térség nemzetiségi táncegyüttesei mutatkoztak be produkcióikkal a programsorozatban. A Tavaszköszöntő Néptáncgálákra hagyományosan a belvárosból induló menet kísérte-hívogatta a helyszínre, a könyvtár színháztermébe a közönséget. Az évek során a gálák főszereplője a fantasztikus táncosokat nevelő Szentendre Táncegyüttes lett. Kocsis Enikő és Fitos Dezső táncművészek társulata a szentendrei kulturális élet ragyogó csillaga azóta is. A „nagy család” fellépései minden évben teltházasak.

 

Műfaji sokszínűség

A 2000-es évektől a zene mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a színház. 2001-ben a Szentendrei Tavaszi Napok keretében többek között Rudolf Péter-Nagy-Kálózy Eszter és Eszenyi Enikő estjét láthatta a közönség.
2005-ben március 12–április 2. között rendezték a Szentendrei Tavaszi Napokat. Ennek keretében a „Nemzetek Találkozása – vendégünk Lengyelország” programban lengyel művészek előadásai is láthatóak voltak: fellépett a Sarakina együttes világzenei koncerttel és a Lautari háromtagú etno-jazz kamarazenekar. Radoslav Zlatan Dorič „Ne adj Isten, szerbek egyesülnek” című tragikomédiáját játszották a Városi Színházteremben a Magyarországi Szerb Színház előadásában, a szerző rendezésében. A rendezvényt „Neo Neon Fényfőtér” egész estés hang- és fényfestészeti kompozíció zárta.

Nagy érdeklődés kísérte 2008-ban Eperjes Károly vasárnapi önálló estjét, ahol a színész a XX. század istenkereső költőinek – Ady, Babits, József Attila, Pilinszky – verseit adta elő Négyessy Katalin gordonkakíséretével. A református templomban Virágvasárnapi hangversenyt adott a Szentendrei Kamarazenekar és a Musica Beata kórus. A művelődési házban a Ghymes együttes koncertezett. A rendezvények zárásaként Tavaszköszöntő néptáncgála szórakoztatta a közönséget, e program keretében lépett fel a csángó népzenét játszó Zurgó együttes.

Zorán, Palya Bea, Kovács Ákos, Berecz András, Kern András, Sebestyén Márta – fantasztikus művészek léptek fel Szentendrén 2009-ben. Ettől az évtől megújult arculattal és már fesztiválként kínált remek tavaszi programokat a város.

Hobo, Kukorelly Endre, Quimby, Bogányi Gergely, Lajkó Félix voltak a 2010-es Szentendrei Tavaszi Fesztivál meghívottjai. A Szentendre Art + Tavasz keretében négy kiállítás nyílt meg ugyanazon a napon, március 27-én. A kiállításokat óvárosi sétával egészítették ki a szervezők.

2011-ben az előző év nagy sikere után ismét a Szentendrei Tavaszi Fesztivál vendége volt a Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz, Lajkó Félix. Lemezbemutató koncertet adott a Ghymes együttes, amelynek alapító tagjai, Szarka Tamás és Szarka Gyula ebben az évben vették át dalszövegírói, zeneszerzői munkásságukért a Kossuth-díjat. A Szentendre és Vidéke címlapja a Tavaszi Fesztivál logójával jelent meg ez év márciusában.
A csodálatos Fábián Juli adott koncertet a Szentendrei Tavaszi Fesztivál nyitónapján 2012-ben, a Barlangban Borbély Mihály zenekarával. A tavasz további fantasztikus zenei élményeket adott: itt volt a Söndörgő és Wolf Kati, a színházi kínálatban nagy sikert aratott Daniel Glattuer: Gyógyír északi szélre című darabja Fullajtár Andreával és Őze Áronnal.

Zene és irodalom találkozott Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián író közös estjén, 2013-ban a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon. Karafiáth Orsolya Kicsi Lili című könyvbemutató performanszát mutatta be, Egri Márta zenés színpadi estje, a Kalauz Jutka az ötvenes évek zenei világába kalauzolta a közönséget. A Borbély Műhely Jazz Klubjának vendége a népszerű színész-énekesnő Tompos Kátya volt. A Péter-Pál templomban Vedres Csaba és Gyermán Júlia adott koncertet. A Napfény kettőnknek romantikus vígjáték Szervét Tibor és Sipos Vera főszereplésével szívet melengető, a HOPPart társulat Hajrá Háry! című előadása felhőtlenül vidám színházi estét kínált. A MűvészetMalomban S. Nagy János műgyűjtő 20. századi szentendrei festők műveit bemutató gyűjteményét állították ki.

Bihon Győző festőművész alkotásával jelent meg 2014-ben a Szentendrei Tavaszi Fesztivál programfüzete. Március 15-én Kudlik Júlia és Szvorák Katalin közös estjével indult a fesztivál. A Borbély Műhely Hungarian Jazz Rhapsody címmel régen várt új lemezének anyagát mutatta be. Különleges zenei találkozás volt Vedres Csaba (ex After crying) és Heinzinger Mika (Misztrál) közös műsora, amelyet a szentendrei közönség hallhatott először. Szabó Balázs Bandája világzenei koncertjével első alkalommal vendégszerepelt Szentendrén.  A számos hazai és külföldi elismerést szerzett Szentendre Táncegyüttes ebben az évben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Jubileumi műsorukban a három évtized kiemelkedő munkáiból adtak válogatást és bemutatták legújabb koreográfiájukat is.
A színházszerető közönség Martin Sherman: Rose című monodrámájának főszerepében Vári Évát, Szakonyi Károly és Gyurkovits Tibor: Szeretők című darabjában pedig Incze Ildikót láthatta. Március 30-án a Musica Beata kórus tavaszi koncertjével zárult a fesztivál.

Fábry Sándor …gyere a moziba be! címmel adott jótékonysági estet a 10 éves P’Art Mozi támogatására, 2015-ben. A Szentendrei Tavaszi Fesztiválon fellépett a Prima Primissima és Kossuth-díjas Csík Zenekar. Az együttes vezetője, Csík János az előző év végén ünnepelte ötvenedik születésnapját, ez alkalomból jelent meg albuma Úgy élni, mint a fák címmel. A gyerekeket két bábszínházi előadás, kézműves foglalkozás várta. Kárpáti Péter: A negyedik kapu című darabját a Gólem Színház – Titkos Társulat – Füge produkció alkotói mutatták be, Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz című antik mesejátékát a Stúdió K előadásában láthattuk. A Kecskés Együttes régizenei koncerteket hozott és a programokhoz húsvéti sétahajózás is kapcsolódott.

2016 márciusában egyszerre debütált új arculattal a Szentendrei Tavaszi Fesztivál és a városi lap, a Szentendre és Vidéke. Mindkét arculatváltás Krizbai Gergely krizbo szentendrei grafikus munkája.

Szentendre vendége volt ezen a tavaszon Péterffy Bori&Love Band és a Hot Jazz Band. A fesztiválon az alternatív zene is főszerepet kapott: a Túl a túlon (100 éves a dadaizmus) kiállítás megnyitóján Hiányzene koncertet adott Első Benedek, az Elevenkertben a Minden ugyanaz másképpen koncerten Kontroll csoport és A.e. Bizottság dalokat játszott az Ági és a Fiúk és az ef.zámbó Happy Dead Band. A P’Art Moziban a P’Artbizottság című beszélgetés vendégei voltak efzámbó István, feLugossy László és Wahorn András.
Balsai Móni, a Persona című dráma egyik főszereplője volt a Szentendrei Tavaszi Fesztivál arca 2017-ben. Ingmar Bergman 1966-ban napvilágot látott filmdrámájának színpadi adaptációját láthatta ebben az évben a közönség Hidvégi Nóra rendezésében. A valóság és a képzelet határán mozgó, titkokkal teli történet kulcsfigurája Alma (Balsai Móni), az ápolónő, aki elszántan igyekszik önkéntes vagy sorsszerű némaságából kizökkenteni az ünnepelt színésznőt (Györgyi Anna). A darabot nagy sikerrel mutattuk be a könyvtár színháztermében.

A programokat a líra hatotta át 2017-ben, hiszen nemcsak Arany-évforduló, de Hamvas-évforduló is volt, ezért a fesztivál Arany János születésnapjától a költészet napjáig tartott. A fesztivál nyitóelőadásán Arany János balladaköltészete ihlette táncszínházi előadással mutatkozott be a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat az Irgalom! című táncjátékkal. A színes zenei kínálatban a klasszikusoktól a könnyűzene különböző műfajain keresztül sokrétű a program közül válogathatott a közönség. Ferences triptichon címmel közösségi misztériumjátékot mutattak be a kommunizmus ferences mártírjainak és hőseinek emlékére a Pasaréti Színjátszókör és a Csibe Kórus tagjai. Tompos Kátya a Fugato Orchestrával adott koncertet, a Katáng mesekoncerttel várta a gyerekeket. Takács Kati Tóth Krisztina írásait adta elő zenével, tánccal körbevéve. A fesztivál két Bergman-darabot tűzött műsorra, a Jelenetek egy házasságból címűt a Radnóti Színház művészeinek tolmácsolásában, a Personát pedig a Szentendrei Teátrum saját bemutatójaként.

 

Fesztiválok a fesztiválban

A 32. Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai azok a szentendrei középiskolások voltak, akik az Arany János bicentenáriumhoz kapcsolódó Dalos Esztik és Tuba Ferkók drámapedagógiai, összművészeti projektben, az AranyTavasz Fesztiválon részt vettek. A szentendrei diákok számára meghirdetett, Arany János balladaköltészetét feldolgozó és bemutató előadóművészeti, képzőművészeti, irodalmi programhoz a város valamennyi középiskolája csatlakozott. A műhelymunka során a diákok alkotómunkáját az iskolai pedagógusok mellett fiatal művész-mentorok segítették. A projekt végén Arany balladák ihlette alkotásokat mutattak be változatos műfajokban: performansz, fotó, rajz, festmény, zene, tánc, színházi produkció, video-vetítés. Az AranyTavasz Fesztivált a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében koncert zárta, a Lóci játszik zenekar adott koncertet.
2018-ban negyedik alkalommal rendezték meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. Ebben az évben Szentendre is csatlakozott az országos programsorozathoz. A rendhagyó, Bach az aluljáróban programban a Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanárai, növendékei és a Musica Beata Kórus komolyzenei flashmobokkal hozták testközelbe Bach legszebb dallamait. Ugyanebben az évben mutattuk be Yasmina Reza: Egy élet háromszor című darabját a K. V. Társulattal, Scherer Péter, Terhes Sándor, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina szereplésével. A rendező, Ördög Tamás ebben az évben Florian Zeller: A kulisszák mögött című komédiáját is jegyezte. A Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkcióját Kardos Róbert, Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Vasvári Csaba szereplésével láthattuk. Az örökzöld musical, a Legyetek jók, ha tudtok! a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat előadásában, Czeizel Gábor rendezésében szerepelt a programokban. Benedek Miklós és Ullmann Mónika Simon Stephens: Heisenberg című darabjával hódította meg a közönséget. A rendező Szabó Máté, a producer Orlai Tibor volt.

Neil LaBute Valami csajok című szórakoztató, négy epizódból álló komédiáját és Presser-Sztevanovity A padlás című musicaljét mutattuk be 2019-ben a könyvtár színháztermében. A Református Gimnázium kápolnájában rendezett orgonakoncerten Karosi Bálint játszott. A Barlangban a N.o.m., a Tudósok és a Blue Tips adott koncertet. A posta előtti téren katonazenekari koncertet adtak az MHAA zenészei. A Falu című táncszínházi előadását mutatta be a Szentendre Táncegyüttes. A Bach Mindenkinek fesztiválhoz ebben az évben is kapcsolódtunk programjainkkal, volt citeraest, sakkszimultán Bach zenéjével fűszerezve, Bach-flashmob a belvárosban, és a zárókoncerten Bach muzsikája mellett elhangzottak versek Bachtól és Bachról Pilinszkytől Hegedűs D. Géza színművész tolmácsolásában.

 

Fesztivál pandémia idején

2020. az újratervezések éve volt. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál programjai március 1-jén kezdődtek, és 10 nappal később már le kellett mondani a rendezvényeket. A fesztivál arcait, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola fiatal zenészeit így is sokan megismerték és megszerették. Ők adtak előzetest műsorukból sajtótájékoztatónkon és nyitóelőadásunkon, és két kultszerenádon is zenéltek a szentendreieknek.
2020-ban a meghirdetett 24 programelemből 1 színházi eseményt, 2 koncertet és 1 irodalmi estet tudtunk megtartani. Nyitóelőadásunkon a Soltis Lajos Színház Liliomfi című zenés játékát láthattuk. A Hé, Dodó! Kávézóban Kortárs Médeiák címmel rendeztünk beszélgetést női sorsokról, szenvedélyről, drámáról. Karafiáth Orsolya költő, műfordítóval, Száger Zsuzsanna színész, rendezővel, Kiss Judit Ágnes költő, íróval Csepelyi Adrienn író, újságíró, a WMN munkatársa beszélgetett. A Borbély Műhely Joy Spring – Tavaszi jazzhangok címmel adott koncertet a Barlangban, s ugyanitt még megrendezhettük Sasvári Bori és Dömény Krisztián citeraestjét.

 

35 jövőre veletek, ugyanitt

A Szentendrei Tavasz Fesztivál 2020-ban épphogy elkezdődhetett és 2021-ben teljesen elmaradt, de mi, szervezők abban bízunk, a közönségünk szeretete megmaradt, és jövőre találkozhatunk újra!

Weboldal: https://szentendreitavaszifesztival.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/SzentendreiTavasziFesztival

Forrás: Szentendrei Teátrum

« november 2023 » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3