Krisztus feltámadott – Tímár Sára új klipje

2019. április 23., 21:55

Húsvétvasárnap jelent meg Tímár Sára Junior Príma díjas énekesnő legújabb videoklipje Szentendre legszebb részleteivel, Krisztus feltámadott címmel. „A videóban szándékosan nem használtunk templombelsőket, mert szeretnénk az énekben is a jelen lévő ökumenikusságot hangsúlyozni, pusztán az ének húsvéti örömüzenetét továbbadni.”

Tímár Sárát kérdeztük a klipről és második népzenei lemezéről:

– 2018 december 21-én, a Zeneakadémián mutattam be a Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezt, amit a Gryllus kiadó gondozásában adtam ki. A lemez különlegessége, hogy egyházi énekeket dolgoztunk át népzenei kísérettel, az eredeti dallamokat meghagyva, továbbá szakrális témájú népdalokat dolgoztunk fel.

A Krisztus feltámadott… kezdetű éneket az egyik legkorábbi magyar nyelvű feljegyzésből ismerjük. Ez a liturgikus ének a néphagyományban tovább élt. A Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezünkön hallható ennek az éneknek is a feldolgozása. A középkorban a népnek nem volt alkalma anyanyelven énekelni a templomban, ám a templomon kívül, körmenetekben nyílt rá lehetőség, ahogy ezzel az énekkel is tették. A későbbi paraszti társadalmakban is általános volt az egyházi énekek szakrális téren kívüli megszólaltatása. A mai társadalmunkban azonban kikopott ez a szokás, így nem titkolt szándékom, hogy a templomok falain kívülre emeljem a gyönyörű egyházi énekeket, és a templomok falain belülre pedig a népzenét, ezért született meg ez a fúziós lemez. Vizuálisan ezt a legjobban a szentendrei templomdombon tudtuk ábrázolni, ahol a templom előtti téren muzsikáljuk el a zenekarral a húsvéti ének feldolgozását. Többek között azért is választottuk forgatási helyszínül, mert központi hely a városban: innen látni az összes szentendrei templomot. A húsvétvasárnap (április 21.) megjelent videóban szándékosan nem használtunk templombelsőket, mert szeretnénk az énekben is a jelen lévő ökumenikusságot hangsúlyozni, pusztán az ének húsvéti örömüzenetét továbbadni.

A videót rendezte és vágta: Timár Benjámin. Operatőrök: Liptai Gábor, Timár Benjámin. Drón: László Péter. Közreműködők: Tímár Sára – ének, Szabó Dániel – cimbalom, Fekete Márton – brácsa, Lelkes András – bőgő, Bacsó Lilla és Darabos Péter – tánc.

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
csü 29

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00