KULTIHLETŐ

Ihletődj Kultszereplőkkel!

Motiváció, lendület, inspiráció, feltöltődés?!…Ihlet!

Vajon miből építkezik, töltekezik, miből “merít” egy művész? Miféle érzés, gondolat, érzet az Ihlet?
KULTONLINE csatornáinkon hétről-hétreminden csütörtökön, 19 órakor bemutatunk egy-egy kis videót olyan művészekről, emberekről, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak velünk, a Szentendrei Kulturális Központtal. Szentendreiek vagy szentendrei kötődésük van; rendezvényeinken, programjainkon fellépnek, szerepelnek; vagy munkakapcsolatban vagyunk velük. Magukról, világukról mesélnek, de legfőképpen arról, ők miből merítenek ihletet.

♦♦♦

2021. február 18. 19 órától
Krizbai Gergely Krizbo szabadúszó grafikus, képzőművész

Krizboval 2015 óta dolgozunk, gondolkodunk együtt: az ő keze munkája a Szentendrei Kulturális Központ, a Barlang, a Szentendrei Teátrum és a Dunaparti Művelődési Ház, fesztiválok, koncertek, rendezvények arculata, grafikája. Most nem(csak) egy grafika, hanem egy videó által ismerhetjük meg kicsit jobban világát, művészetét.


2021. február 25. 19 órától
Dömény Krisztián zenész, citerás népzenetanár

Dömény Krisztián, a Junior Prima-díjas zenész, citerás népzenetanár alapfokú és középfokú intézményben tanít. Zenészként számos művésztársával alkot együtt: „Rengeteg műfajba belekóstolunk, és belevisszük a citerát!”
A Szentendrei Kulturális Központ programjaiban évek óta dolgozik muzsikusként, műsorvezetőként, ötletgazdaként. Szervezője, házigazdája a Barlangban rendszeresen megrendezett Citera Jazzklubnak.


2021. március 4. 19 órától
Stefanovics Anna táncos, táncoktató

Stefanovics Anna a Szentendrei Kortárs&Balett Tánccsoport egyik vezetője, táncoktató, a Dunaparti Művelődési Ház lelkes látogatója több, mint 20 éve.

“Négy évesen szerettem bele a klasszikus balettbe, azóta a tánc életem nélkülözhetetlen része lett. Mindig is arra vágytam, hogy táncoljak, táncot tanítsak és koreográfiákat készíthessek. Az alkotás éltet, és értelmet ad életemnek. A szentendrei Kortárs & Balett Tánccsoportunkkal már 3 éve van lehetőségem megvalósítani az álmaimat, 2019-ben két önálló előadásunkat valósítottuk meg szentendrei fesztiválok keretein belül.”

A videó március 4. 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. március 11. 19 órától
Szczuka Panka énekes, dalszerző

Panka idén végez a Zeneakadémia jazz-ének előadóművész szakán. A jazz mellett sok más műfajban mozog, saját formációival az akusztikus popzenétől kezdve az elektronikus zenéig bármiben szívesen kipróbálja magát.

A Szentendrei Kulturális Központ rendezvényeinek, fesztiváljainak állandó fellépője. Kultszerenád koncertsorozatunk az ő fellépésével indult 2020 tavaszán.

A videó március 11. 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. március 18. 19 órától
Tanner Gábor filmesztéta

Tanner Gábor filmesztéta 2009 óta tart filmklubokat a szentendrei P’Art Moziban. 2011-től szerkeszti és vezeti a Lélekmozi és 2016-tól a CineBook filmklubot. 1994-től volt az Örökmozgó Filmmúzeum programfelelőse, majd ezzel párhuzamosan éveken át szerkesztette a Muszter, később a Filmkultúra című filmes magazinokat. Tanított mozgókép- és médiaelméletet, készít dokumentumfilmeket, jelenleg ‒ a negyedik diplomájának megszerzését követően ‒gyógypedagógusként dolgozik.

A videó március 18. 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. március 25. 19 órától
Orbán Borbála énekes

Orbán Borbála a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában, Szvorák Katalin tanítványaként kezdett énekelni. Rendszeresen fellépett a Kecskés együttessel, ahol a régizene mellett dalmát, szerb, illetve magyar, széki és csángó népdalokat is énekelt. A Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett jazz ének szakon, majd szakvizsgát is tett jazz-énekből. Fellépett a marosvásárhelyi Jazz versenyen, a Művészetek Palotájában és rendszeresen a Budapest Jazz Clubban. Játszik Edit Piaf életéről szóló előadásban, fellépett már estélyeken, talkshow-ban, több zenekarban is énekel. 2019 óta Sillage De Piaf zenekarával francia sanzonos, swinges, jazzes hangvételű koncerteket adnak. 2020 tavasza óta a Fehér Mandolin zenekarral olasz dalokat is énekel. Járt a Pesti Magyar Színiakadémiára, jelenleg pedig a Thália Színi Tanoda diákja, színésze az Udvari Kamaraszínháznak.

2015 óta rendszeres fellépője a Szentendrei Kulturális Központ rendezvényeinek, fesztiváljainak.  Legutóbb a #kultszerenádon hallhatták a Sillage De Piaf formációval.

A videó március 25. 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. április 1. 19 órától
Pereházy Gergely, a Vadkacsa Egyesület elnöke

Pereházy Gergely, a Vadkacsa Egyesület elnökének egész élete a Dunakanyarhoz, és azon belül jelentős része Szentendréhez kötődik. A város iskolája határozta meg életútját, és az ott kötött barátságai mind a mai napig megmaradtak. Élete egyik legfontosabb állomása volt a szentendrei Magyar László Vízi Telep, ahol megtanulta a kenuzás alapjait, és megszerette a természetjárást.
Leányfalun, a Vadkacsa Gyermek Vízi Flottának lett az elnöke. Édesapja után viszi tovább a stafétabotot.

A Szentendrei Kulturális Központtal hosszú évekre visszanyúló az együttműködése. A fesztiválok vízi programjait a Vadkacsa Egyesület szervezi, mint ahogy a Szentendrei Ister napok legkedveltebb programját, a gyertyaúsztatást is.

A videó április 1., 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. április 8. 19 órától
Zarubay Bence képzőművész

Zarubay Bence képzőművész, a Szentendrei Grafikai Műhely
műhelymestere.
Szentendrén nőtt fel, és mind a mai napig itt él, dolgozik és alkot.
Festészetére Szentendre motívumai, jellegzetes, egyedi képi világa van meghatározó hatással.

„Művészetem lényeges alapeleme a montázsolt, egymásra rajzolt témák által felvetett, szinte véletlenszerűen kialakuló formák, új metszéspontok hálózata. Utcarészletek, lényegtelennek tűnő, mindennapos dolgok kiemelése, melyek mellett elmegyünk, de ha kiragadjuk, keretbe illesztjük, átdolgozzuk, folytatjuk az általuk felvetett témát, izgalmas dolgokat kapunk.
A mindennapi életben, a munkában, szabadidőben és lakóhelyemen jellemző, de megszokottságuk miatt felszínesnek, lényegtelennek tűnő részletek korábban is izgalmas témát adtak festészetemnek.
Egy gerezd fokhagyma, egy pár használt kesztyű, egy lecsöppent festékfolt, a naponta látott utca kis részlete, egymásra montírozott ablakok, környezetükben megszokott formák ha grafikai, fotótechnikai vagy festészeti eszközökkel kiragadjuk a helyükről, megváltoztatjuk a színeiket, kontrasztjaikat vagy folytatjuk, absztraháljuk, átértelmezzük a formáik által felvetett vonalaikat, síkjaikat, roppant érdekes, kimeríthetetlen forrásává válhatnak a művészetnek.” (Forrás: https://inktober.hu/)

Zarubay Bence a Szentendrei Kulturális Központtal is szokott együtt dolgozni. Legutóbbi, nagyon sikeres együttműködésünk a 15. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvényen a Fessük le Szentendrét! program volt.

A videó április 8., 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. április 15. 19 órától
Kovács Kriszta, a szentendrei Ínyencház Főzőiskola , vezetője, tulajdonosa

Kovács Kriszta 2012-ben, második kislánya születése után döntött úgy, hogy a sok éves multinacionális cég adta biztos munkát felváltja egy szerelem-projektre, egy saját vállalkozásra.
Így lett először megálmodója, majd tulajdonosa és vezetője a szentendrei Ínyencház Főzőiskolának, mely nemcsak egy főzőiskola, hanem gasztroműhely, egy kreatív alkotó-tér gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Kriszta  rendezvények, főzőtáborok, egyéni és csoportos kurzusok és városi gasztrosétákon keresztül szeretné közelebb hozni és megszerettetni az emberekkel a gasztronómiát: a kulináris élmény, a sütés-főzés örömét, a gasztronómia adta kreatív alkotás lehetőségét.

Kovács Kriszta a Szentendrei Kulturális Központ fesztiváljain is biztosít gasztronómiai élményt. Legutóbb az augusztusi Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programsorozaton gyerek és felnőtt főzőkurzusokat tartott, gasztronómiai csevej háziasszonya volt. Az Advent Szentendrén rendezvényünkön -mely tavaly az online térbe került megrendezésre- mézeskalácsház-készítő videóval és az általa összekészített alapanyagcsomaggal tette színesebbé adventi napjainkat.

A videó április 15., 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. április 22. 19 órától
Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámatanár, kobzos, mesemondó

Tóth Olivér Artúr  így vall magáról:
„Ha nem lennének barátaim megenne az unalom a műhelyben, ahova a barátaim – és a külvilág egyéb alkatrészei – elől el szoktam bújni, hogy a kevésbé extrovertált oldalamat mutogassam magamagamnak. Mint Berzsián Lázár Ervin meséjében (ő az egyik példaképem).
Néha felolvasok a barátaimnak és harsányan énekelek, ha élőzenét játszanak. Táncolni viccesen szeretek, viccelni komolyan.
Kobzolok és nyaranta egyszer bukfencezem is! Rendkívül jó fej testvéreim vannak, és muzsikálok egy zenekarban, akikkel rendszeresen végigbeszélgetjük a próbákat! ”

Olivér a Szentendrei Kulturális Központ rendezvényein is rendszeresen ad programot. Tavaly -a karantén ideje alatt- a gyereknapi Kultszerenádon az erkélyről, ablakból is közösen játszható interaktív koncertet adott. Decemberben az általa összeállított Kalandos adventi sétában ismerhette meg az érdeklődő a rejtélyes Szentendrét.

A videó április 22., 19 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.


2021. május 2. 10 órától

Szabó Enikő énekes, dalszerző, népi ének tanár

Szabó Enikővel énekesi mivoltában számos formációban találkozhattunk: népzenei, jazz, rock, undergound és régizenei együttesekkel egyaránt fellépett itthon és külföldön. Dalszerzőként is jelen van saját lemezével, melyben az imént felsorolt stílusokat személyes, egyedi hangvételével ötvözi. A dalok különlegességét a Zenekar – szintén többféle műfajból érkező – kiváló zenészei biztosítják.

Szabó Enikő szóló, vagy más formációban, illetve Zenekarával a Szentendrei Kulturális Központ rendezvényeinek (Szentendrei Ister Napok, Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva, Advent Szentendrén) állandó fellépője. A pandémia alatt a tavalyi anyák napi #Kultszerenádon énekelt.

A videó május 2., 10 órától Facebook oldalunkon, illetve YouTube csatornánkon érhető el.

Borítókép fotó: Bácsi Róbert László

« május 2023 » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4