Megújul a Szerb Egyházi Múzeum épülete

2018. március 23., 22:50

A szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületének felújítása és új állandó egyházművészeti kiállítás létrehozása című projekt indítórendezvényére került sor 2018. március 22-én a Fő téri, egykori tanítóképző épületében. A projekt során felújítják a mintegy 1600 m² területű épületegyüttest és a múzeum főtéri épületében az állandó kiállítás mellett létrejön egy időszaki kiállítások befogadására is alkalmas rendezvény- és kiállítótér, valamint egy multimediális központ is. A beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériuma 465 millió forintos támogatásából valósul meg.

A megnyitóeseményen a Szerb Egyház nevében Őexcellenciája Pantelic Lukijan megyéspüspök üdvözölte a jelenlévőket, és megáldotta a kezdődő munkálatokat.
Magyarország Kormánya nevében beszédet mondott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, aki kiemelte: „Térségünkben a nemzetiségek együttélésének teljesen egyértelműnek kell lennie akár a vajdasági magyarok, akár a magyarországi szerbek tekintetében. A jó magyar nemzetiségi politika a vajdasági magyarokra is pozitívan fog hatni. A térségünkben élő 13 nemzetiség múltja, jelene és jövője egyaránt fontos.”
Verseghi-Nagy Miklós polgármester üdvözlő beszédében elmondta: „A város életében a szerb nemzetiség és a szerb kultúra különleges helyet foglal el, mivel a 17. században betelepült közösségek nemcsak felemelték és újraélesztették a várost, hanem meghatározó szerepet játszanak a város életében is. Szent-endre nélkülük ma nem lenne az ami.”
A projekt tartalmát a tervező Stoa Stúdió nevében Ásztai Bálint építész mutatta be, az állandó kiállításról és múzeumi programról Vukovits Koszta gyűjteményvezető művészettörténész-muzeológus adott tájékoztatást. Az eseményen Hadházy Sándor országgyűlési képviselő beszédében a közösségek szerepét emelte ki. Az ünnepi eseményen a Szentendrei Jávor kórus énekelt.

A szentendrei Szerb Egyházi Múzeum anyagának jellegét és sokrétűségét tekintve egyedülálló helyet foglal el Magyarország múzeumai és gyűjteményei között. A Szentendre központjában álló, volt szerb tanítóképző és felekezeti iskola épületének teljes felújításával és korszerű múzeumi adaptálásával a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye fenntartásában működő Szerb Egyházi Múzeum régóta várt és tervezett fejlesztési programja fog megvalósulni.
A projekt során felújításra kerülő 1600 m² területű épületegyüttes nagyobb részében kerül elhelyezésre a múzeum új, korszerű múzeumtechnikai elemeket is felhasználó állandó kiállítása a szükséges kísérő funkciók biztosításával. Az állandó kiállításon közel 400 műtárgy, de levéltári és könyvtári dokumentum is bemutatásra kerül a XIII. századtól a XIX. század végéig.
Az állandó kiállítás létrehozásával és áthelyezésével a Múzeum főtéri épületébe lehetőség nyílik majd a különböző raktári kapacitások bővítésére is, biztosítva így a gazdag múzeumi, könyvtári és levéltári állomány megfelelő őrzését, kutathatóságát és bemutatását is. A Múzeum főtéri épületében az állandó kiállítás mellett létrejön egy időszaki kiállítások befogadására is alkalmas kiállítótér, valamint egy többfunkciós, különböző rendezvények megszervezésére is alkalmas tér, valamint egy múzeumi multimediális központ is. A múzeum új szárnyának átépítésével és az udvar megnyitásával Szentendre belvárosa nemcsak egy láthatóbb múzeummal, de egy attraktív térrel és helyszínnel is gazdagabb lesz.
A projekt építész tervezője Ásztai Bálint – Stoa Studio, kivitelezője a Prímépítő Kft., Támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

« szeptember 2023 » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

reppklub // Vendég: A Hálózat

szeptember 28. 20:00 - 22:00
pén 29

Kiss Llászló+4, Dep’Art // Barlang

szeptember 29. 20:00 - 23:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 15:00 - 17:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 19:00 - 21:00
szo 30

Lanou koncert // Barlang

szeptember 30. 20:00 - 22:00