Múzeumi együttműködés a középiskolákkal

2019. március 19., 22:55

Szentendre középiskoláit kereste meg a napokban Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója egy értékes és különleges ajánlattal. Az intézményvezetőkkel arról tárgyaltak, hogyan lehet kézzelfogható közelségbe hozni Szentendre egyedülállóan gazdag művészeti értékeit a diákokhoz, milyen játékos, interaktív múzeumpedagógiai programokat lehet beépíteni az oktatásba.

2019. március 19-én a Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vezetőihez látogattak el és beszélgettek az együttműködési tervekről. Gyürk Dorottya alpolgármester a megbeszélésen kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a művészeti oktatást a Petzelt iskolában, ahol az iskola művésztanárai vezetésével a diákok rendre elhozzák az első helyezést kreatív munkáikkal a Föld napi kiállításokról.

Gulyás Gábor múzeumigazgató elmondta, hogy a városi gimnáziumokkal, középiskolákkal kiépített jó kapcsolatot szeretnék tovább mélyíteni, hiszen még bőven rejtőzik potenciál a művészeti és az oktatási intézmények együttműködésében. A diákok kedvezményes, csoportos tárlatvezetéseken, műhelyfoglalkozásokon, konferenciákon vehetnek részt, és az alkalmi kiállítás-látogatásokon felül akár múzeumi bérletet is igényelhetnek. Kihelyezett tanórák keretében nemcsak a művészettel ismerkedhetnek a tanulók, de az elképzelések szerint egy-egy interaktív magyar-, történelemóra, vagy akár kémiaóra is zajlódhat a múzeum falain belül. Ez utóbbin például a múzeum restaurátorai tárnák fel a festékek, a festővásznak öregedési folyamatait, a konzerválási eljárások titkait. De jó beszédfejlesztő lehet a nyelvóra is a kiállítótérben, ahol a kiállított művekről angolul, franciául, németül társaloghatnak a diákok. Az érdekes és szórakoztató edukációs programok jóval hatékonyabban mélyítik el az ismereteket, mint egy átlagos tanóra az iskolában. A múzeumpedagógusok segítenek a tanrendhez illeszteni a foglalkozásokat és rugalmasan igazodnak az iskolák igényeihez.

Szentendre egyedülállóan gazdag kiállítási-anyagokkal rendelkezik. Az elmúlt három évben több mint 100 klasszikus és kortárs kiállítás nyílt a városban. Az országos viszonylatban is kiemelkedő tárlatokat, mint például a nemrég nyílt Vajda-kiállítást nem érdemes kihagyni, hiszen csak ritkán látható ilyen átfogó tárlat.  A múzeum és az iskolák között születő együttműködési program célja nem feltétlenül az, hogy műértőket neveljenek, sokkal inkább friss gondolkodású művészetszeretőket, akik itthon vannak a városban, s azon belül a múzeumban is.

 

Lukácsháziné Németh Klára igazgatóhelyettes, Gyürk Dorottya alpolgármester, Gulyás Gábor múzeumigazgató, Szebeni Tóth Anett programszervezői osztályvezető és Énekes Rita igazgató  

 

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
csü 22

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00
szo 24
szo 24
szo 24

The BobMeisters (99% Dylan) // Barlang

február 24. 20:30 - 22:00