Ugrás a tartalomhoz

Nők a forradalomban – Március 15-i megemlékezés Szentendrén

Március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk a Szentendrei Kulturális Központ és Szentendre Város Önkormányzata által szervezett megemlékezésen, városszerte több helyszínen.

Ahogy a korábbi években, idén is a Sztaravodai úti temetőben kezdődött a megemlékezések sora, Petzelt József mérnök, honvéd alezredes sírjánál.

A Városháza előtti központi ünnepség Fülöp Zsolt polgármester köszöntőjével vette kezdetét. A fiatalok nevében Csury Szonja, a Móricz Zsigmond Gimnázium 12. osztályos tanulója mondott ünnepi beszédet.

A megszokott sablonokkal szakítva a nők forradalomban betöltött szerepére koncentrált a szentendrei városi ünnepség. A műsor korabeli, a forradalom idején fontos szerepet játszó nők visszaemlékezései, naplói alapján készült. Olyan nők mondatai elevenedtek meg, akik feleségként, férfinak álcázva katonaként vagy a női jogok harcos képviselőjeként tettek sokat a szabadságért, a függetlenségért.

Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színművésznő és Törőcsik Franciska színművész előadásában többek között Szendrey Júlia, Szathmáryné Farkas Lujza és Laborfalvi Róza szólt hozzánk. Az irodalmi műsort Szabó Balázs énekes, dalszerző zenei produkciója kísérte. Ünneplő közönség töltötte meg a Városháza előtti teret, amelyet a virágba borult fák mellett ünnepi dekoráció is színesített.

A megemlékezések több helyszínen folytatódtak.

A Fő téren adott térzene koncertet az MH SZHTP katonazenekara, akik a klasszikus zenék varázslatos hangulatával emelték az ünnep fényét.

A délután folyamán a templomdombi Petőfi-szobornál, majd a Vasvári-szobornál emlékeztek a szentendreiek a forradalom hőseire. Ezt követően a Kálvária út végén található Székelykapunál korabeli három fontos tábori ágyúval díszlövést adtak le a ’48-as katonai hagyományőrzők nyargaló és ifjú császári tüzérei.

Az ünnepi programsorozat keretében magyar filmeket nézhettünk meg a P’Art Moziban.

Fotó: szentendre.hu