Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

2020. július 07., 21:55

A Nyílt Fórum, korábban a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, 1985 óta működik drámaműhelyként, ahol dramaturgok, drámaírók, színészek, rendezők és kritikusok segítik a szerzőket új színdarabjaik megírásában.

Zalaegerszeg, Pécs, Debrecen és Nyíregyháza után most először ad Szentendre otthont a Nyílt Fórum 19/20 egyik fordulójának. Augusztus 9. és 14. között a programba bekerült hat szerző – Dézsi Fruzsina, Dóka Péter, Horváth János Antal, Molnár T. Eszter, O. Horváth Sári és Tóth Réka Ágnes – készülő műveinek felolvasószínházi előadásait láthatják este 18:00 órai kezdettel a Dunaparti Művelődési Ház szabadtéri színpadán.

A Dramaturg Céh volt elnökének, a tavaly elhunyt Radnai Annamáriának meghatározásával élve, a Nyílt Fórum egyfajta „vándortábor”. A jelenlegi formájában negyedik éve megrendezett fórumra az őszi pályázathirdetést követően, többfordulós szűrés után választották ki a szerzőket és műveiket.  Az év elején több mint húsz színházi szakember és a szerzők egy hosszú hétvégére a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház épületébe költöztek, ahol kiscsoportos megbeszéléseken, bizalmi légkörben vitáztak a készülő darabokról. A forduló végén a szerzőknek lehetőségük nyílt a megismert bírálók közül mentort választani, aki a következőkben megkülönböztetett figyelemmel kíséri a dráma fejlődését, és segíti a szerzőt a további Nyílt Fórum-fordulók során.

Idén a koronavírus-járvány újragondolásra késztetett minden berögzült megoldást. A Nyílt Fórum második fordulójával sem volt más a helyzet: az elmaradt Deszka Fesztivál kísérőprogramja helyett a kényszerből erényt kovácsolni igyekvő DeszKarantén Fesztivál a Színházi Dramaturgok Céhe Facebook-oldalán zajlott. A színészek közreműködésével lezajlott darabprezentációkból, valamint a szerzők és mentoraik beszélgetéseiből álló program nézők százait vonzotta. A visszajelzések alapján a szerzőknek is fontos inspiráció volt a megjelenés, és a lehetőség, hogy folytatódjon a járványhelyzet előtt elkezdett munka.

A hagyományos felolvasószínházi előadások is új helyszínre kerültek. A Szentendrei Teátrummal együttműködésben augusztus 9. és 14. között naponta egy szerző művét ismerhetik meg a nézők, neves színművészek közreműködésével. Az előadásokat olyan fontos színházi alkotók rendezik, mint például Polgár Csaba, Szikszai Rémusz, Dömötör András, vagy éppen – a Fórum életében kivételesen a saját művével rendezőként továbbdolgozó – Horváth János Antal. Az előadások után meghívott hozzászólókkal rövid beszélgetést is hallgathatunk a művekről.

 

A darabokról és a szerzőkről Orbán Eszter, a Színházi Dramaturgok Céhe elnöke szavaival:

Dézsi Fruzsina és O. Horváth Sári visszatérő fórumozók, mindketten a marosvásárhelyi egyetemről indultak, mindketten tanultak ott drámaírást, Fruzsi aztán kritikusként kezdett működni, de független színházi közegben is mozog. Sári Bocsárdi László osztályában végzett rendezőként, de több darabját, többek közt a Lenni vagy nem című első fórumos művét is bemutatták már. Ez a Jurányiban ment telt házzal, és a járványhelyzet múltával reméljük, elkészül a tavaszra tervezett nagyváradi bemutató is. Mindkettőjükre jellemző, hogy friss, gyakran tabudöntögető témát vetnek föl. Sári most a Lenni vagy nem trilógia harmadik részével jelentkezett Hiszitek mit nem címmel, amiben a vallás és hit kérdéseivel foglalkozik, és érdekes módon Fruzsi A helyzet ura című darabjában is felmerül, bár sokkal politikusabb nézőpontból tekint a világunkra, hogy a mai korban lehetséges-e a megváltás.

Ha már ilyen páros bemutatásba kezdtem, jöjjön két olyan szerző, aki más műfajban már bőven bizonyított, de a Nyílt Fórum programján keresztül kívánt további támogatást kapni a drámaíráshoz: Molnár T. Eszter és Dóka Péter is sikeres prózaíró, de talán a nagy színházi nyilvánosság előtt kevésbé ismertek. Nagy öröm volt, hogy úgy döntöttek, szeretnének velünk együtt dolgozni, és jelentkeztek a pályázatra.
Eszter darabja egy születésnapi zsúr helyzetébe sűríti egy sok titokkal terhes baráti társaság történetét és egy kissé antiutópisztikus társadalomképet. A zsúr idején, Budapesten hirtelen elszabadul az etikai alapokra épülő terror. Dóka Péter korábbi gyerekdarabjai után most felnőttekhez szól. A történet a ’99-es teljes napfogyatkozáshoz kötődik és a főszereplő életében akkor megtörtént családi tragédia feldolgozása során egy a múlt és jelen között rekedt játékgyárban találjuk magunkat: a kérdés, hogy a bűnök és hazugságok labirintusából ki lehet-e kerülni élve. Kiderül a Polimax, avagy a kockaróka élete című darabból.

Az utolsó páros Tóth Réka Ágnes és Horváth János Antal. Ők mindketten már bizonyítottak színházi szerzőként, Réka bábszínházi és táncos közegben is dolgozik, verseket ír. Az Ez című darabja egy sokszereplős monodráma, a líra és a dráma ötvözésével dolgozó izgalmas darab egy húszas-harmincas nő helyzetéről, önértékeléséről a világban. János gyakorló színházi dramaturg, forgatókönyvíró, az utóbbi néhány évben saját darabjainak rendezésével nyert egyre nagyobb elismerést. Igazi színházi ember. Szentivánéj című darabjában a családi szeretet kérdését vizsgálja, vajon tudunk-e, meg tudunk-e tanulni jól szeretni, vagy mindörökre a szokások rabjai maradunk.”

(https://papageno.hu/intermezzo/2020/06/orban-eszter-fontosnak-tartottuk-hogy-ne-engedjuk-el-a-szerzoink-kezet/)

 

Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.)

2020. augusztus 9–14. 18:00

 

Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.)

Augusztus 9. vasárnap 18:00

Dézsi Fruzsina: A helyzet ura

Augusztus 10. hétfő 18:00

Molnár T. Eszter: A zsúr

Augusztus 11. kedd 18:00

Horváth János Antal: szentivánéj

Augusztus 12. szerda 18:00

O. Horváth Sári: Hiszitek mit nem

Augusztus 13. csütörtök 18:00

Tóth Réka Ágnes: Ez

Augusztus 14. péntek 18:00

Dóka Péter: Polimax, avagy a kockaróka élete

https://www.facebook.com/dramaturgokcehe/

 

A részletes műsorral július közepén jelentkezünk.

 

 

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
ked 27

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00