Programjaink 2021 első negyedévében

2021. március 24., 14:49

A november 11-én életbe lépett kormányrendelet értelmében a Szentendrei Kulturális Központ és tagintézményeinek programszolgáltatása – a 2020-as tavaszi helyzethez hasonlóan- ismét az online térbe kényszerült. Működésünket KultOnline néven folytattuk, mely név tartalmazza az összes online felületünket (weboldal, facebook oldalaink, YouTube csatorna). Az Advent Szentendrén programsorozat már ezeken a felületeken zajlott.

 

A 2021-es évet szintén a virtuális térben kezdtük. A járványhelyzet alakulásával, a virtuális tér folyamatosan változó használatához mi is igazodtunk.


HETI KULTKIHÍVÁS projektünket február 8-án kezdtük. A minden nap ajánló poszttal jelentkező online játék lényege, hogy minden héten egy-egy téma köré szervezünk kulturális kihívásokat. A heti téma egy aktuális ünnephez, világnaphoz vagy ügyhöz kötődik, de tágabb értelemben. A kihíváson belül az adott napokon konkrét művészeti ágban adunk feladatot: hétfőn filmes, kedden zenés, szerdán előadás, csütörtökön könyves, pénteken színházas, szombaton képzőművészethez kötődő ajánlót mutatunk. Vasárnap összefoglaljuk a hetet, és beharangozzuk a következő hét témáját. Eddigi témáink voltak: (Anti)-Valentin, azaz szerelem hét; farsangi, azaz télűző hét; Nézz körbe Szentendrén!;Tavasz; Nőhét; Szabadság;Duna.
A kihívásokat a Szentendrei Kulturális Központ a Barlanggal, a P’Art Mozival, a Szentendrei Teátrummal és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral együttműködve állítja össze hétről-hétre.

 

Február közepén indult IHLETŐDJ KULTSZEREPLŐKKEL! programunk. Hétről-hétre, minden csütörtökön bemutatunk egy-egy rövid videót olyan művészekről, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak velünk, a Szentendrei Kulturális Központtal. Olyan szentendrei vagy szentendrei kötődésű művészekről van szó, akik rendezvényeinken, programjainkon fellépnek, szerepelnek; vagy munkakapcsolatban állunk velük. A videót saját maguk készítik el, és témáját tekintve az ihletről, az inspirációról szól. Magukról, világukról mesélnek, de legfőképpen arról, ők miből merítenek ihletet, miből töltekeznek ebben az időszakban?
Eddigi művészek: Krizbai Gergely Krizbo grafikus; Dömény Krisztián zenész, citerás népzenetanár; Stefanovics Anna táncos, táncoktató; Szczuka Panka énekes, dalszerző; Tanner Gábor filmesztéta; Orbán Borbála énekes.

 

 

Online programjainkon kívül a járványügyi helyzetet szem előtt tartva, a szabályozásokat figyelembe véve szervezünk a valós térben is programokat, melyek célja egyfajta közösségi élményt adni, kicsit kiszakítani az embereket a régóta tartó bezártságból.

Ilyen program a március 3-án meghirdetett  KULTKÖLTÉSZET – A költő te magad légy! felhívásunk. A program célja egyrészt a magyar költészet napjának méltó megünneplése, másrészt a hosszú ideje tartó járványhelyzetből való kiszakadás, kulturális feltöltődés, egyfajta közösségi megmozdulás, bemutatkozás lehetőségének felkínálása. A KultKöltészet projektben olyan, az irodalom iránt érdeklődő és fogékony embereket szólítunk meg, akik nemcsak olvasni szeretik a költeményeket, hanem ők maguk is írnak verseket. A felhívásnak hatalmas sikere van: folyamatosan érkeznek hozzánk a versek, amiket plakátra nyomtatva teszünk ki szentendrei közintézmények az utcáról jól látható ablakaiba, illetve buszmegállók plakáttartóiba. A magyar költészet napjának hétvégéjére pedig elkészítjük Szentendre Verstérképét, mely tartalmazza majd a város összes olyan helyszínét, ahol vers található. Így adott a lehetőség, hogy egy gyönyörű tavaszi napon, Szentendre Verstérképének segítségével bárki egy felejthetetlen lírai sétát tehessen a városban.

 

Egyénileg végigjárható, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító TÖRTÉNELMI-IRODALMI SÉTÁRA hívtuk az emlékezni vágyókat március 12. és 15. között.
A múlt-kutató kirándulás során a város hagyományos programpontjaira is eljuthattak az érdeklődők, mint például a koszorúzások helyszínei, vagy a Kőhegyi emléktúra. A séta érdekes történelmi adalékokkal fűszerezve, kevésbé ismert, Szentendréhez kötődő történelmi személyeket is bemutatott. A sétát Szarvas Rita magyar-történelem szakos mesterpedagógus állította össze. Az útikalauz letölthető, online lapozható, illetve a Tourinform irodánál nyomtatott formában volt elérhető. A térkép mellé nemzetiszínű papírzászlót is adtunk, amit az emlékhelyeken a szabadságharc hősei előtt tisztelegve letűzhettek az emlékezők.

 

A tavaly decemberi Világító adventi kalendárium Szentendrén közösségi megmozdulás sikerén felbuzdulva, tavasszal megszervezzük a HÚSVÉTI FÉSZEKRABLÁS SZENTENDRÉN játékot.
A solymári “Húsvéti fészekrablás” országos méretű mozgalommá vált, amihez idén Szentendre is csatlakozik, a helyi lakosok közreműködésével. A játék lényege, hogy húsvéti fészekrakónak jelentkezők március 4-én egy apró ajándékokkal teli húsvéti fészket építenek portájukra, amit az általunk készített térkép segítségével felkereshetnek a fészekrablók. A megtalált fészkekből kivehetnek egy ajándékot, de cserébe bele kell tenniük egy köszönő ajándékot is.

 

 

« november 2023 » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3