Szentendre testvérvárosai: Gubbio / #hetikultkihívás

Április utolsó hetében Heti KultKihívás online ajánlónkban Szentendre testvérvárosait mutatjuk be.  Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.
Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

♠♠♠

Gubbio az olaszországi Umbria régióban, Perugia tartományban található. A várost az umberek alapították, s a 12-13. században élte virágkorát. 1624-ben bekebelezte a Pápai állam, majd 1860-ban -a Pápai állam többi településével együtt- az egyesült Olasz Királyság része lett. Jelenleg több, mint 31 000-en lakják. A festői kisváros sikátoraival, mediterrán hangulatával, pezsgő kulturális életével ismerős lehet számunkra.
A 2016-ban kötött testvérvárosi kapcsolat igen erős. Szentendrei rendezvényeken is találkozhattunk már gubbioi művészeti csoportokkal.

A Monte Ingino lejtőin elhelyezkedő város középkori palotáiról, templomairól és katedrálisairól ismert. Rengeteg hagyományos kialakítású gótikus épülete van, és jellegzetessége még a sok kis különálló háztető látványa is. Ezeknek az otthonoknak a nagy részét a 14. és a 15. században építették, és eredetileg gazdag kereskedők lakhelye volt.

A kisváros történelme a kora római korig nyúlik vissza. A rómaiak Iguvium-nak hívták. Ebben a korban a város az umbriai nép létfontosságú központjává vált: kapcsolatait az umbriai ókori történelemmel az úgynevezett Gubbio-táblák felfedezése szilárdította meg. Ezek a bronztáblák az umbriai nyelv legrégebbi fennmaradt szövegét tartalmazzák, köztük az Attidi testvérek ősi műveit.
Színháza római kori nevezetességeinek egyike, amely sok turistát vonz.
„Gubbio az a hely, ahol Assisi Szent Ferenc találkozott a farkassal” szállóige valószínűleg egy betyár metaforája, aki kereszténnyé tért meg, és a szent hatására a város polgárai megbékéltek vele.
(A város egyben a hosszú ideig futó Don Matteo, olasz krimi-vígjáték-dráma sorozat (Terrence Hill főszereplésével) helyszíne is.)

Gubbio látnivalói

Római színház
A színházat Kr.u. az első évszázadban építették, helyben előállított mészkő négyzettömbök felhasználásával. Falait kőris borította be. Szintjeinek átmérője körülbelül 70 méter. A nyár folyamán a római színház több zenei és színházi bemutató otthona. A színház Gubbio kulturális életének igazi epicentruma.

Szent Ubaldo-bazilika
Az Ubaldónak, Gubbio védőszentjének szentelt bazilika a reneszánsz művészet remek darabja. A Szent Ubaldo életét ábrázoló gyönyörűen díszített ablakokat márványoltárok és szobrok egyensúlyozzák., amelyek Testét a Bazilikában, közvetlenül az oltár felett, egy kristályurnában tartják, amely megmutatja húsának csodálatos, lebomlatlan állapotát. Finom ajtófaragványok, valamint a kolostor falain található freskók is ennek a gyönyörű templomnak a fénypontjai.

Hercegi palota
Gubbio hercegi palotáját 1470-es évben, Federico da Montefeltro érkezésekor építették. Tervét L. Laurana fedezte fel Federico fennhatósága alatt, az 1467-1472-es években. Ennek eredményeként az FD kezdőbetűk az épület különböző részein vésve láthatók. A hercegi palotában szép építészeti megoldások fedezhetők fel, gyönyörű ajtóbetétekkel, márvány mennyezettel és cseréptetővel. Ma múzeumként használják, és az olasz örökség legjobb művészeti és építészeti alkotásait állítják ki benne.

Szálláshelyek
Felejthetetlen élményben lesz része annak, aki kastélyban szeretne megszállni a Castello di Petroia-ban, míg, ha valami kevésbé divatos, de ugyanolyan kényelmes szállást keresünk, kedves panziók és apartmanok állnak szolgálatunkra. Például a La Pace Gubbio közelében, vidéken. Ezek a szálláshelyek azon vendégek számára alkalmasak, akik szeretnék a magánéletet és a függetlenséget úgy élvezni, hogy otthon érzik magukat nyaralás közben is. A kisebb, olcsóbb Gubbio-i szállodák a „hátizsákos turisták” számára nyújtanak szálláslehetőséget.

Gasztronómia
Itt megkóstolhatja a legjobb umbriai ételeket, például csodálatos tésztát szarvasgombával és vargányával. Az  éttermek kiváló minőségű ételeket kínálnak, választékos menürendszerrel. Fellelhetők a legjobb olasz ételek, melyeket egzotikus gyógynövények felhasználásával készítenek.  Számos helyi specialitást mesterszakácsok készítenek a legjobb minőségű alapanyagokból. Az éttermek többségében ingyenes bort is kínálnak az ételhez. Mindezt a gasztronómiai élményt csodálatos környezetben élvezheti a Gubbioba látogató.

Forrás: https://www.lifeinitaly.com/tourism/umbria/gubbio/

♠♠♠

« október 2023 » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5