Szentendre testvérvárosai: Huntigdon / #hetikultkihívás

Április utolsó hetében Heti KultKihívás online ajánlónkban Szentendre testvérvárosait mutatjuk be.  Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.
Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

♠♠♠

Huntingdon, Cambridgeshire megye 24 000 lakosú városa Kelet-Angliában található. A Great Osue folyó partján fekszik, Godmanchasterrel szemben.

A város átkelőhelyként működött az Ouse folyón: egy napjainkban is nagyon jó állapotú középkori híd szolgál a közlekedést. Egészen 1975-ig ez volt az egyetlen átkelési lehetőség Godmanchester és Huntingdon között.

 

A XVIII-XIX. században ún. „kocsi központként” működött. A kocsik a George Hotelben állomásoztak. Itt lehetett átszállni, illetve cserélni őket. Az 1574 óta működő „George” egyben a város legrégebbi szállodája, amelynek udvarán nyaranta Shakespeare fesztiválokat rendeznek. A város híres szülötte: Oliver Cromwell (1599), akinek szülőháza ma múzeum. A város másik híressége John Major, egykori angol miniszterelnök.

 

Forrás: https://szentendre.hu/varoshaza/testvervarosaink/huntingdon-anglia/

 


A kapcsolattartás 1996 óta a két várossal, Godmanchesterrel és Huntingdonnal párhuzamosan zajlik: közös testvérvárosi egyesületük van, közös kapcsolattartóval.

Huntingdon városi tanácsának közleménye – 2021 húsvét

Furcsa visszaemlékezni arra, hogy testvérvárosaink még személyesen találkoztak egy üzleti találkozón, Wertheimben, 2020. februárjában, márciusában. Igaz gubbiói barátaink akkor már csak telefonon csatlakoztak a megbeszéléshez, mivel Olaszország a világon elsőként vezette be a korlátozásokat. Huntingdonban kísérteties csend honolt, üres utcákkal és üres városközponttal. Ahogy Godmanchester polgármestere közleményében elmondta, a közösség összefogott egymás segítségére: vásároltunk az idősek és a karanténban élők számára, és támogató csoportokat hoztunk létre a rászorulóknak.
A huntingdoni városházát és közösségi házunkat a nyilvánosság elől bezártuk. A jogszabályok lehetővé tették, hogy a tanács üléseit online tartsuk meg. A Huntingdon városi tanács számára a Zoom lett a preferált konferencia-eszköz. Minden nagyszabású nyilvános eseményt lemondtunk vagy elhalasztottunk, és bevezettük a társadalmi távolságtartási szabályokat. Néhány országos eseményt, mint például az európai győzelem napját, a fegyveres erők és a fegyverszünet napját – a résztvevők számának korlátozásával- megtartottuk. Szerettünk volna megemlékezni, tiszteletet adni a hősöknek, de mindezt felelőségteljesen, biztonságos keretek között.
2020 októberében Huntingdon városi tanácsa megtartotta a korlátozások miatt májusról áthelyezett éves ülését, és megválasztotta az új polgármestert.
Büszke vagyok arra, hogy polgármesternek választottak feleségemmel, Hillary-vel az oldalamon. A beiktatás furcsa volt, mivel csak hat ember volt jelen a városházán (az előző polgármester és felesége, az új polgármester és felesége, valamint az új alpolgármester és felesége). Minden tanácsos, tisztviselő, polgár és nyilvános vendég a Zoomon keresztül vett részt az istentiszteleten. Feleségeink és házastársaink segítettek minket a ceremóniában, hogy ezzel is csökkentsük az egy háztartáson kívül élők számát.
Decemberben -ugyan korlátozott számban- piaci árusítás nyújtott lehetőséget a közösségnek, hogy egy pillanatra élvezhesse a „normális élet” szabadságát. A karácsonyi vásárunkat és a karácsonyi díszbe öltözött város megnyitó ceremóniáját nem tartottuk meg, de a feldíszített városi karácsonyfa és a díszkivilágítás igazi karácsonyi hangulatot teremtett az utcákon sétálóknak.
A városi tanács munkatársai az év folyamán továbbra is folytatták munkájukat. A városi tanács karbantartotta parkjainkat és közterületeinket, gondoskodott a város virágos külleméről. Közösségi központunkat COVID-19 tesztközponttá alakítottuk. A városi tanács legújabb projektje egy energiatakarékos és környezeti szempontból hatékony új krematórium és temető építése. Ez az első olyan krematórium az Egyesült Királyságban, amely két elektromos hamvasztót használ.
A lezárás idején bezártak a középületek, ami természetesen gyermekeink oktatását is befolyásolta az egész országban: az órákat virtuális keretek között tartották meg, de a számítógépek hiánya komoly problémát okozott a hátrányos helyzetű családoknál. Számos szervezet adományozott iPad-eket és informatikai berendezéseket a közösségi csoportoknak és a városi tanácsnak. Ezeket az eszközöket biztonsági és alkalmassági ellenőrzés után eljuttattuk a helyi iskolákhoz, akik szétosztották a rászoruló családok között.
Az első bezárás évfordulóján az Egyesült Királyság megtartotta a Nemzeti Visszaemlékezés napját, ezzel állítva tiszteletet azoknak, akik a Covid miatt életüket vesztették vagy nagy befolyással volt életüre a vírus. Az alpolgármesterrel rövid ünnepséget tartottunk a főtéren. Egy perc néma csenddel emlékeztünk, majd a város háborús emlékművéhez egy nárciszt tettem és megkértük a vendégeket, hogy a tiszteletük jeléül sárga szalagokat kössenek a korlátra. Nemzetünkre jobb jövő vár, de az elmúlt évet soha nem felejtjük el.

Ahogy Godmanchester polgármestere elmondta közleményében: mindannyian várjuk a napot, amikor személyesen találkozhatunk. Legjobb kívánságaink küldjük szentendrei barátainknak! Újra szép idők jönnek majd, és kapcsolatunk még erősebbé válik, ha legyőztük ezt a rettentő vírust. Gondolatban mindannyian veletek vagyunk!

« április 2023 » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30