Szentendre testvérvárosai: Uusikaupunki / #hetikultkihívás

Április utolsó hetében Heti KultKihívás online ajánlónkban Szentendre testvérvárosait mutatjuk be. Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.
Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

♠♠♠

Uusikaupunki kikötőváros Finnország délnyugati részén, Turkutól 60 km-re, északnyugatra, a Botteni-öböl partján fekszik. Neve Újvárost jelent, de a helyiek csak „Uki”-nak becézik.
A közel 16 000 lakosú Uusikaupunki mind gazdaságilag, mind kulturálisan érdekes kisváros, amely idén ünnepli a Nystadi Szerződés 300. évfordulóját.

Szentendre és Uusikaupunki között a testvérvárosi kapcsolat 1990-benjött létre.

Forrás: https://szentendre.hu/varoshaza/testvervarosaink/uusikaupunki-finnorszag/

Szakíts rá több időt, hogy élvezd az életet!
Uusikaupunki egy idilli tengerparti város Turku és Rauma között félúton. Neve ellenére Uusikaupunki (Newtown – Újváros) több mint 400 éves, és ebben a vibráló, faházas városban mintegy 15 500 lakos él, akiknek sokféle lakhatási lehetőséget kínál, családok számára éppen úgy, mint pároknak.

Uusikaupunki lehet, hogy kicsi, de egy autentikus óváros, amelynek városszerkezete és szolgáltatásai valódi városi lakókörnyezetet alkotnak. Itt az embereknek lehetőségük van városi bérházban lakni vagy vidéki környezetben letelepedni, nem beszélve a tengerparti lehetőségekről. A város nyugodt légköre és a változatos szabadidős és kulturális lehetőségek kiváló alapot teremtenek a jó élethez. Uusikaupunki városközpontja sűrű, így minden szolgáltatás közel van egymáshoz. A rövid távolságok ahhoz is hozzájárulnak, hogy az embereknek több idejük marad önmagukra és családjukra.

Az elmúlt években rekord sebeséggel nőtt a munkahelyek száma a városban. A Valmet Automotive munkáltatói szerepe egész Finnországban jelentős, de a munkaerő iránti kereslet hatalmas és változatos más vállalatoknál is. A finn műtrágyaipar zászlóshajója, a Yara gyártóüzem Uusikaupunkiban található, a Vahterus – egy országosan díjazott cég Kalantiból-, hőcserélőket gyárt a nemzetközi piacra. A Uusikaupunki különlegessége az erős halászati ágazat is. A város Finnország egyik fő halászkikötőjének ad otthont. Itt a halak feldolgozását sokféleképpen hasznosítják. Például Finnországban ez az egyetlen hely, ahol bioüzemanyagot állítanak elő a haltisztítási hulladékból.
A belváros hangulatos kis butikjai és a tengerparti éttermek alkalmazottjai mosolyogva szolgálnak ki, különösen a nyári időszakban, amikor a város hemzseg a turistáktól.

Érdekességek:
– A város partvonalának hossza akkora, mint Finnország teljes hosszúsága.
– A város cégei körülbelül 90 különböző nemzetiséget foglalkoztatnak.
– Körülbelül 2400 vállalat van Uusikaupunkiban.
– Több mint 4000 nyaraló fordul meg a városban.
– A belváros egy kilométeres körzetében több mint 600 régi, gondosan felújított faház található.

Többi info: uusikaupunki.fi 


A Nystadi Szerződés 300. évfordulója – Uusikaupunki a béke évfordulóját ünnepli

Idén a Nystadi Szerződés 300. évfordulóját ünnepeljük. Európa történelmének egyik legjelentősebb békeszerződését az uusikaupunki-i piactéren írták alá, 1721. augusztus 30-án.

Az 1721. májusában megkezdett béketárgyalások két fél között zajlottak: egyrészt Svédország -aminek fennhatósága alá tartozott ekkoriban Finnország is-, másrészt Oroszország között, akik hatalmas pusztítást végeztek a környéken az úgynevezett „Nagy Harag” alatt. Mivel a várost a háború nagy mértékben elpusztította, nem volt megfelelő hely a tárgyalásokra. A közeli Lokalahti egyik birtokának főépületét az uusikaupunki-i piactérre költöztették, hogy a békekonferencia helyszínéül szolgáljon.

Amikor a hosszas tárgyalások után augusztus végén végre aláírták a békeszerződést, véget ért a 20 éve tartó északi háború és a „Nagy Harag”. A békeszerződés jelentős hatalmi változásokhoz vezetett Észak-Európában, és a Svéd Birodalom területe jelentősen csökkent. A 300 évvel ezelőtt Uusikaupunkiban aláírt békeszerződésnek ma is jelentősége van.

Az évforduló megünneplése egész évben tart majd, de augusztus kifejezetten a béke hónapja lesz. Augusztus utolsó hétvégéjén megnézhetjük a béketárgyalás rekonstrukcióját, amikor a karoleaiak meglátogatják a várost.

A jubileumi ünnepség főbb eseményei

Tavasztól őszig: A béke helyszíne kiállítás a múzeumban
Milyen volt Uusikaupunki a 18. század elején, amikor a béketárgyalásokat folytatták? Kik éltek itt, és hogyan nézett ki a város? Hogyan hatott az orosz megszállás a városra és lakóira? A kiállítás a nystadi szerződésről és annak hatásáról a városlakók szemszögéből, valamint az új, Múzeum falak nélkül mobilkalauz elindításáról szól.

2021. július 7. – szeptember 21.: Út a nystadi szerződéshez – vezetett túra
Ez a rövid gyalogos túra megmutatja hol történtek a nagyszabású események. A Nystadi Szerződés 300. évfordulójának megünneplésére Uusikaupunki városa békeszerződés témájú, vezetett, gyalogos túrát kínál a városlakóknak és a látogatóknak egyaránt. Az egyórás gyalogtúra a Pakkahuone vendégkikötőtől indul, és a Rauhanpuisto parknál ér véget.

2021. augusztus 7–28.: A béke hónapja témájú piaci események
A Nystadi Szerződés 300. évfordulója témájú események szombatonként a piactéren: rengeteg látnivaló és tennivaló az egész család számára.

2021. augusztus 11.: A kezdet és vég egyházi opera
Olli Kortekangas zeneszerző templomi operájának premierje az Új Templomban. A premier egyben a harmadik Béke Szimpózium nyitóeseménye is, amelyet a Nystadi Szerződés 300. évfordulójának tiszteletére tartanak.

2021. augusztus 11–14 .: Béke Szimpózium
Az uusikaupunki-i Béke Szimpóziumot az Európai Béke Helyek Hálózatához kapcsolódóan tartják. A multidiszciplináris esemény a demográfia, a történelem, a jövőkutatás, a béke- és konfliktuskutatás, a kultúrtörténet és a nyelvészet területéről gyűjti össze a szakembereket. A szimpózium ingyenes és nyilvános. Tarja Halonen elnök lesz a szimpózium vezetője.

2021. augusztus 28–29 .: A karoleaiak Uusikaupunkiban
A helytörténeti társaságok a békeszerződés 300. évfordulója alkalmából rekonstruálják a Nystadi Szerződés eseményeit. Gyere, és fedezd fel a város körüli karoleaiakat és emblémákat augusztus utolsó hétvégéjén!

2021. augusztus 28 .: Velencei éjszaka és hajóverseny
Hagyományos nyárvégi ünnepség Uusikaupunkiban. A nap folyamán Uusikaupunki városa kávét és süteményt kínál, valamint béke témájú előadásokat tart a piactéren. Este jelmezes hajóversenyt rendeznek a békeszerződés emlékére. A hajók Svédország, Oroszország és a Béke csapatát képviselik. A hídon barokk jelmezes hírmondók és hajós kapitányok olvassák fel a békeszerződés egy részét oroszul, svédül és finnül.

2021. augusztus 30 .: A 300 éves évforduló megünneplése és a békeidő kezdete
A Nystadi Szerződés aláírásának 300. évfordulója.

Az évforduló megünnepléséről és az eseményekről további információk találhatók az alábbi címen
uki.fi/rauha300
uki.fi/hu/eseménynaptár

 

« december 2023 » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31