Szentendre testvérvárosai: Wertheim / #hetikultkihívás

Április utolsó hetében Heti KultKihívás online ajánlónkban Szentendre testvérvárosait mutatjuk be.  Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.
Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

♠♠♠

Wertheim Németország dél-nyugati részén, Baden-Württemberg tartományban, a Tauber és a Majna folyó találkozásánál fekszik. Lakosainak száma: 24 000 fő. Wertheim elsősorban váráról, a régi városközpontról és boráról nevezetes.

A testvérvárosi „ötös fogat” (Godmanchester/Huntingdon, Salon-de Provence, Gubbio, Szentendre) oszlopos tagja, valamint Csobánka testvérvárosa is. Szentendrével 1989 óta létezik a testvérvárosi kapcsolat.
(Forrás: https://szentendre.hu/varoshaza/testvervarosaink/wertheim-nemetorszag/)

 

A Wertheim-kastély által árnyékolt két folyó, a Main és a Tauber között fekszik Wertheim óvárosa. A történelmi város sziluettje nagyrészt megmaradt, így a szűk sikátorokban továbbra is látható a történelmi fejlődés. Wertheim történelmi központját a 16. századból származó favázas épületeinek festői kontrasztjai jellemzik. A látogatók felfedezhetik a díszes famegmunkálás minden formáját és számos homokkő művet.

 

Történelem

Wertheim első írásos említése Kr.u. 779-re tehető. A város 1306-ban kapta meg alapító okiratát.
Már a 13. század elején dokumentálják Wertheimben a zsidóság életét. A zsidó polgárság sikeres munkája szorosan hozzásegített a város kulturális és gazdasági fejlődéséhez. Az óváros szélén lévő, 1407-től máig teljesen megőrzött zsidó temetőt elsősorban emlékhelyként és a zsidóság történelemére való emlékeztetésként használják. A 15. századból származó 72 darab síremlékével ez az egyik legrégebbi temető Németországban. A város emlékművei máig felidézik a zsidó élet fenntartható társadalmi és gazdasági jólétének wertheim-i időszakát, de a nemzetiszocializmus ideji üldöztetéseket is.

A bortermelés a 16. században a fő gazdasági ágazat volt Wertheimben, és ma is fontos szerepet játszik. A Magyarországon élő német származásúak közül sokakat elűztek hazájukból 70 évvel ezelőtt. Wertheim másik testvérvárosából, Csobánkáról a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők közül sokan Wertheimben találták meg új otthonukat.

Üveg és ipar Wertheimben

Az 1950-ben lakóhelyüket elhagyni kényszerülők közül sokan menekültek Wertheimbe, ahol az üvegkészítő gyárat építettek. Ez nagyon sikeres döntés volt, hiszen hamarosan a város üveggyártó és -feldolgozó ipari székhellyé lett. Az évek során a „Wertheimben gyártott üveg” a legmagasabb minőség és pontosság szinonimájává vált. Jelenleg körülbelül 100 üveggyártó és -feldolgozó vállalat található Wertheimben, amelynek termékei a világ szinte minden országába eljutnak.

Első pillantásra nem sejthető, hogy a békés városkép és az idilli helyszín mögött egy regionális „gazdasági nagyváros” rejlik. Valójában az elmúlt 70 évben Wertheim komoly üzleti területté fejlődött Baden-Württembergben.

Fedezze fel Wertheim-et!

Ha kikapcsolódásra és egyben kulturális élményszerzésre is vágyik, akkor Wertheim a megfelelő hely. Mutatja ezt a város mottója is, miszerint: „Ott élünk, ahol mások nyaralnak” – A kultúra és az ünnepek kiemelt fontosságúak Wertheimben. Ezt bizonyítja, hogy számos lehetőség kínálkozik különféle tevékenységekből és eseményekből. Az év során rengeteg minőségi kulturális eseményt rendeznek a városban: a klasszikustól a rock koncerteket, színházi előadásokat, művészeti kiállításokat és egyéb kulturális programot.

 

Üdülési lehetőségek

Sokoldalú és természetes táj várja a kerékpározás és a túrázás szerelmeseit. Számos kiváló és népszerű prémium kerékpárút halad keresztül Wertheimen, például a „Fő kerékpárút” és a „Klasszikus – szép Tauber-völgy”.
A város közvetlen közelében 34 jelzett rövid távú, illetve körtúra útvonal található. A „Szent Jakab útja” és a közkedvelt „Bor-Tauber-útvonal” Wertheimen vezet keresztül.
A sok szerpentinnel rendelkező régió a motorosok körében is népszerű. Nekik kevesebb figyelmet kell fordítaniuk a sebességre, mint az élvezetre, ugyanis a táj túl szép ahhoz, hogy csak gyorsan el lehessen haladni mellette.

 

 A Wertheim-kastély mindenek felett tornyosul

Wertheim óvárosa felett, a Main és a Tauber folyók közötti hegycsúcson emelkedik magasan a város nevezetessége: a Wertheim-kastély. Az 1180 és 1220 között épült kastélykomplexumot a 17. századig folyamatosan bővítették, majd 1643-ban, a harmincéves háború alatt súlyosan megrongálódott. Ma Dél-Németország egyik legnagyobb kővár romja. A várrom történelmi falazata lenyűgöző helyszínként szolgál. Nagy szabadtéri rendezvényeknek: különböző műfajú zenei koncerteknek, kabaré esteknek, színházi előadásoknak, középkori piacoknak, szabadtéri mozinak ad otthont.

 Gazdag múzeumi táj

A helyiek és az ide látogatók is szívesen töltik szabadidejüket Wertheim három múzeumában.

Az Üvegmúzeum az üveg 3000 éves történetét mutatja be: a luxus egyiptomi üvegtől, a laboratóriumi és textil üvegszáliparon keresztül napjainkig. A helyszínen üvegfújó bemutatót is tartanak rendszeresen. Érdemes meglátogatni a karácsonyi kiállítást, ahol régi és modern kori karácsonyfadíszekkel vannak felöltöztetve az élő fenyőfák.

A Megyei Múzeum a Wertheim Történelmi Egyesület és a város 140 éves archív anyaginak felhasználásával mutatja be a múltat mintegy 22.000 összegyűjtött tárgy -minden, ami elképzelhető: pl. gombok, mamutfog, kombájnok – segítségével. Az állandó és ideiglenes kiállítások mellett az egykori városháza épületében található a Modersohn-terem, amelyben Otto Modersohn, híres tájfestő Wertheim-motívumait tekintheti meg a látogató.

A kultúra iránt érdeklődőket vonzza továbbá a „Schlösschen im Hofgarten”. A múzeum a berlini szecesszió egyik legfontosabb festménygyűjteményének, a „Porcelaine de Paris” magángyűjteménynek és a Heidelberger-romantika festményeinek ad otthont. Kivételes hangulatával kiválóan alkalmas nemzetközi művészeti kiállítások, klasszikus koncertek és zenei-irodalmi estek megrendezésére. A kis palotát körülvevő angol tájpark gyönyörű sétára alkalmas.

Ünnepségek Wertheimben

Wertheimben az emberek szeretnek ünnepelni: minden évben megtartják az Óvárosi Fesztivált, a Michaelismesse-t és a karácsonyi vásárt.

Július végén emberek ezrei vesznek részt az óvárosi fesztiválon, Wertheim utcáin és terein. „A sokszínűség fesztiváljá”-n, 9 színpadon 30 zenekar lép fel, 90 piaci és éttermi stand biztosít gasztronómiai élményt. A Családi Napon széles körű gyermekprogramok várják a családokat: mesemondók, tehetségkutató versenyek, varázslók és sok más program.

Körülbelül 200 éves története van a Wertheimer Michaelismessé-nek. Az őszi fesztivált a helyi zenekarok, klubok, segélyszervezetek és folklórcsoportok felvonulása nyitja meg. A kiállítás területén sokféle program várja a látogatókat, így például robogó-túra, vagy lánc-körhinta. Pörkölt mandula és más finomságok illata tölti be a levegőt.

Az 1970-es évek eleje óta a karácsonyi vásár fénnyel édesíti Wertheim téli életét. A helyi egyesületek nemcsak kiállítanak, hanem intenzíven segítenek a karácsonyi karitatív programok megszervezésében is. A kézműves és kulináris élvezetekkel teli klasszikus standok mellett középkori hangulat és egy francia piac is felfedezhető.


Wertheim a koronavírus járvány idején

Több, mint egy éve az egész világnak meg kell küzdenie a koronavírussal. A járvány hatásai Wertheimben is érzékelhetőek. A kiskereskedelmi szektor, az éttermek és a szállodák, az óvodák és az iskolák bezártak, az ipar is veszteségeket szenvedett el. A társadalmi élet és a kiskereskedelem fenntartása érdekében Wertheim városi tanácsa például egy online boltot tervezett a helyi kiskereskedők számára. Így a lakosok a bezárások ellenére továbbra is vásárolhatnak kedvenc üzleteikben. 2020 novembere óta Németország a járvány miatt „piros lámpát” kapott, így a kiskereskedelemben és vendéglátóiparban csak megrendelés és átvétel / kiszállítás lehetséges.

A társadalmi távolságtartás fontos szerepet játszik a lezárások alatt. A Baden-Württembergre vonatkozó rendelet kimondja, hogy csak egy háztartáson belüliek találkozhatnak. Ezenkívül éjszakai kijárási tilalmat hirdettek ki este 9 és reggel 5 óra között. A háztartás csak meggyőző okból hagyható el. A gyermekek és felnőttek oktatási tevékenységét elsősorban digitálisan folytatták. A tanulók részben részt vehettek az iskolai és online oktatásban egymást felváltva. A digitális oktatás az egyetemeken és az oktatási intézményekben is megszokottá vált. Ez nagy változás a tanárok és a diákok számára! A kulturális szektor számára sem könnyű helyzet. Wertheim azonban nem veszíti el a reményt, és mindennek ellenére hónapról hónapra új programot tervez koncertekkel, kabaréval, szabadtéri mozival és piacokkal.

Maradj optimista! ez is egy mottó Wertheimből.

Sajnálatos az is, hogy a testvérvárosokkal tervezett tevékenységeket le kell mondani, vagy el kell halasztani. Ennek ellenére a barátságok folytatódnak és életben maradnak, mivel a digitális felületek számos módon segítik a kapcsolattartást. Reméljük, hogy mihamarabb találkozhatunk testvérvárosainkkal: Szentendre / Csobánka (HU), Salon-de-Provence (F), Huntingdon / Godmanchester (GB) és Gubbio (IT), és  megoszthatjuk tapasztalatainkat, együtt nevethetünk és ünnepelhetünk.

Üdvözlettel, jó egészséget kívánva:

Barátaid Wertheimből

 

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
szo 24

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00
szo 24
szo 24
szo 24

The BobMeisters (99% Dylan) // Barlang

február 24. 20:30 - 22:00