Szentendrei Jazz- és Bornapok 2018

Szeptember utolsó hétvégéjén a Fő téren és a belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a boré és a jazzé volt a főszerep. Neves hazai borászatok, szentendrei kötődésű pincészetek várták a bor szerelmeseit. Az igényes, unikális rendezvény emellett számos kulturális programmal, több színpadon koncertekkel és a helyi borkultúrát bemutató tematikus sétákkal nyújtott teljes feltöltődést vendégei számára. Szentendre a maga kisvárosias, mediterrán jellegét, szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos történelmi hagyományait mutatta meg kiváló zenészek társaságában a Szent Mihály-napi hétvégén.

A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál ideje alatt a helyi éttermek borvacsorákkal, egyedi menüsorokkal kapcsolódtak a programokhoz. A fesztivál szakmai partnere ebben az évben a Borjour volt, borkóstolókkal, mesterkurzusokkal, az ország minden borrégiójából érkezett 30 borászat kínálatával várta a fesztiválozókat. Kadarka- és Hárslevelű-párbaj, Magyar kékszőlők kóstolója, Narancsteszt és A legjobb magyar házasítások címmel a Borjour mesterkurzusai a Városháza termeiben kerültek bemutatásra. A „Mondvacsinált utca” a sörkedvelőkre is gondolt, kézműves sörökkel, grillkonyhával készültek a háromnapos fesztiválra. Édeni ízélmények, borok és csokoládék különleges párosai várták a látogatókat az Édeni Édességek boltjában. A Somlói Borudvarban jóféle borokat lehetett kóstolni, sőt, borházasságot is köthettek a vendégek egy pohár tüzes somlóival, a Somlói Borrend képviselőjének áldásával.

A város hagyományaihoz híven a képzőművészet is jelen volt a fesztiválon. A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány Rozé és vörös utcatárlat programján belül az üzletek kirakatában és házainak ablakaiban kortárs szentendrei képzőművészek alkotásait állította ki, melyeket egy-egy borász fogadott védnöksége alá. Bihon Győző és Gulyás Andrea festőművészek gyönyörű műtermében Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia adott meghitt koncertet. A Városi vendégházban kalapács alá került az a mű, amely a Szentendre Éjjel Nappal Nyitva Fesztivál idején a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat keretében, a Dorn házaspár udvarában megrendezett „Ihlet est”-en született. Az árverést Pintyőke Marcell vezette. Verebélyi Diána képzőművész „Engedj el (Egyszer mindenki felnő)” című képének bevételével a Szentendrei Bölcsőde Egészséges és Derűs Gyermekekért Alapítványát támogatják. Az est házigazdája Dorn Zoltán volt, aki Kamocsay Ihlet Cuvée-vel várta vendégeit. Az esten fellépett Karácsony János – James, az LGT együttes gitáros-énekes frontembere. A fantasztikus hangulatú liciten végül 195 ezer forintért kelt el a festmény.

A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó több színpadán, a Kacsakő Bisztrónál és a Barlangban három napon át szólt a zene, közel 30 koncertet hallgathatott meg a közönség. Pezsgett a Fő tér is: a jazz remekei, többek között a Fourtissimo Jazz Orchestra, a Kozma Orsi Quartet, a Magyar Rapsody Projekt, Gájer Bálint és a Borbély Mihály vezette Dunakanyar Jazz Quartet adott fergeteges koncertet a nagyszínpadon.


2018. szeptember 28-29-30.
Fő tér, Dumtsa utca

 

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál szeptember 28. és 30-a között várja a látogatókat Szentendrére. A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban nemcsak az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, hanem számtalan borszakmai és kulturális program: a borkóstolók, borvacsorák, és a Borjour mesterkurzusai mellett rengeteg jazz koncert szórakoztatja majd a fesztiválozókat. A festők városában a szentendrei kortárs képzőművészet is izgalmas programokat kínál. A helyi éttermek, termelők és szolgáltatók egyedi menüsorokkal, exkluzív borvacsorákkal, borkóstolókkal várják a látogatókat. A mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait pedig tematikus városi séták során ismerheti meg az érdeklődő.

Programfüzet: Szentendrei Jazz- és Borfesztivál programfüzet
Az esemény Facebook oldala: Szentendrei Jazz -és Borfesztivál


BOR
A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál idei borszakmai partnere a 2005-ben alapított, Magyarország legnagyobb borközösségét magának tudó BORJOUR. 30 remek borászatot delegál az ország minden borrégiójából, olyan tematikus mesterkurzusokat tart, mint például: Kadarka-párbaj, Magyar kékszőlők kóstolója, Narancsteszt és a legjobb magyar házasítások.

A helyi éttermek, termelők és szolgáltatók több fogásos ínyenc, exkluzív borvacsorákkal, borkóstolókkal és egyedi menüsorokkal várják a vendégeket.  Az Édeni Édesség boltja Ritka borok és ritka jó csokoládék programján belül különleges ízélményt kínál a borfesztivál idejére.

A Somlói Borudvarban akár borházasságot is köthetnek a vendégek egy pohár tüzes somlóival, a Somlói Borrend képviselőjének áldásával. Ezen kívül részt vehetnek egy borkomédián és különleges borkóstolók keretében megízlelhetik Somló férfias fehérborait.

 

BOR ÉS JAZZ
A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó több színpadán már kora délutántól szólnak az ingyenes koncertek.

 A Fő tér is pezsegni fog, itt ugyanis a jazz remekei – többek között a Fourtissimo Jazz Orchestra, a Kozma Orsi Quartet, a Magyar Rapsody Projekt, Gájer Bálint és a Borbély Mihály vezette Dunakanyar Jazz Quartet- fognak koncertezni a nagyszínpadon.

Esténként pedig a Dunaparti Kacsakő Bisztró és a Barlang is széles repertoárban biztosít izgalmas zenei élményeket.

 

BOR ÉS MŰVÉSZET
A szentendrei kortárs képzőművészet is „elérhetővé” válik a fesztivál ideje alatt!

A Szentendrei Lakástárlat AlapítványRozé és vörös utcatárlat programján belül- az üzletek kirakatában és házainak ablakaiban kortárs szentendrei képzőművészek alkotásait állítja ki, melyeket egy-egy borász fogad majd védnöksége alá.

Bihon Győző és Gulyás Andrea festőművészek műtermében a hétvégén a jazz-é lesz a főszerep: Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia ad koncertet.

Lesz jótékonysági kép- és borárverés és borkostólással egybekötött művészeti est, illetve tárlatvezetés is.

 

BOR ÉS SZENTENDRE
A mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait tematikus városi séták során ismerheti meg az érdeklődő (A belváros mélyén, pinceséta Szentendre alatt; A szentendrei szőlőtermesztés nyomában).

Akinek még mindez nem elég, fokozhatja a kulináris élményeit, és „belekóstolhat Szentendrébe”: az óránként induló ingyenes főzőkurzuson szentendrei ételeket készíthet el.

 

 A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

 

A rendezvény szakmai együttműködő partnere:

 

 

 

 

« szeptember 2023 » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

reppklub // Vendég: A Hálózat

szeptember 28. 20:00 - 22:00
pén 29

Kiss Llászló+4, Dep’Art // Barlang

szeptember 29. 20:00 - 23:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 15:00 - 17:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 19:00 - 21:00
szo 30

Lanou koncert // Barlang

szeptember 30. 20:00 - 22:00
Legutóbbi bejegyzések