Szentendrei Jazz- és Bornapok 2019

 

Jazz, swing, művészet és bor

Az ősz és a szüret időszaka remek hangulattal, jazz- és swingmuzsikával, minőségi borokkal köszöntött be Szentendrére szeptember utolsó hétvégéjén. Az idén hetedik alkalommal megrendezett Szentendrei Jazz- és Bornapokon nemcsak az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek várták az érdeklődőket, hanem borszakmai és kulturális programok is: borvacsorák, borkóstolók, gasztrovásár, borkaszinó, főzőkurzusok, bormenük, városismereti séták, jótékonysági árverés és rengeteg jazz és swing koncert.

A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó pódiumszínpadán, a vendéglátóhelyeken: a Pótkulcsban, a Le Petit és a Hé, Dodó kávézóban már kora délutántól szóltak az ingyenes koncertek. A Fő téri nagyszínpadon jobbnál jobb zenekarok léptek fel, többek között a Lilo upright, a Zolbert, a Stereo Swing, a Dunakanyar Jazz Quartet. Vasárnap este a Swing á la Django kiváló muzsikája zárta a fesztivált.

A jó zenék mellé ínyenc borvacsora és borra hangolt menüsor várta a fesztiválozókat a belvárosi éttermekben, vagy különleges ízélményt kaptak a Merengő Édeni Hármas programon, ahol a bor és a csokoládé lépett frigyre. Házasodni egyébként a Somlói Borudvarban is lehetett: sok-sok pár kötött borházasságot tüzes somlói borokkal a fesztivál három napja alatt.

A Somlói Udvar az irodalom és képzőművészet, a zene előtt is nyitva állt. Volt közös népdaléneklés Sólyom Pannával és közös versmondás a Nagy László irodalmi pódiumon. Vasárnap a Lakástárlat Alapítvány szervezésében a 4 szobrász – 4 szobor – 85 leütés címmel zenés performanszon Csikszentmihályi Róbert, Farkas Ádám, Szabó Tamás és Szabó Menyhért műveivel került közel a közönség. Az alkotókkal Szikra Renáta művészettörténész beszélgetett, és a szobrok által ihletett, különleges táncelőadást mutatott be Zambrzycki Ádám koreográfus, táncművész Dóró Zsolt festőművész, zeneszerző muzsikájára.

A mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait a „Borról-borra, korról-korra” – borkóstolással egybekötött városismereti séta során ismerhették meg az érdeklődők. A kulináris élményeket a Tourinform Iroda Kóstolj bele Szentendrébe! főzőkurzusai fokozták.

A gyerekek és családok sem maradtak kaland nélkül, szüreti játékok, kreatív programok között válogathattak a Városi Vendégházban és a Skanzen-házban.

A fesztiválon rengeteg szelfi készült a Szeretem Szentendrét Fő téri instakeretével! Az Art6Szalon portája pedig a Szeretem Szentendrét galéria legszebb fotóiból nyitott utcatárlatot.

Az NS Keret előtt szabadtéri festésre hívta a fesztiválozókat Krizbai Gergely Krizbo grafikusművész, akit élőben is lehetett követni alkotás közben. A különleges filcekkel készült műnek – aminek témája természetesen Szentendre – kiállítóhelyet keresnek. A vándor képet az egyes helyeken három héten át mindenki megcsodálhatja, és közben találkozhat is a művésszel, aki előre meghirdetett időpontokban szintén alkot majd. A helyszínötleteket itt  várják.

Sz.N.

 

Ön is ott volt a hetedik Szentendrei Jazz- és Bornapokon?
Kíváncsiak vagyunk a véleményére!
Kérjük, töltse ki a KÉRDŐÍVET, hogy jövőre még nagyobb élményben lehessen része!

Köszönjük!

 

Szeptember 27. péntek

Szeptember 28. szombat

Szeptember 29. vasárnap

Az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Szentendrei Jazz- és Bornapok szeptember 27. és 29-e között várja a látogatókat Szentendrére. A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren nemcsak az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek várják az érdeklődőket, hanem borszakmai és kulturális programok is: borvacsorák, borkostolók, gasztrovásár, Bor-Roulette, főzőkurzusok, bormenük, városismereti séták, jótékonysági árverés és rengeteg jazz koncert.
Programfüzet: Szentendrei Jazz- és Bornapok
Az esemény Facebook oldala: Szentendrei Jazz- és BorfesztiválBOR

Az ország minden borrégiójából 30 pincészet, borászat képviselteti magát Szentendre sétálóutcáján: Áts Károly Pincészet, Balla Géza Borászat, Bárdos és Fia Pincészet, Bor Kell Recas Pince, Dobosi Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Dúzsi Tamás Pincészete, Feind Pincészet, Frittmann Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hegyi-Kaló Pincészet, Hetényi Pincészet, Holdvölgy Pincészet, Kamocsay Ákos Prémium Borok, Kárásztelki Pezsgőpincészet, Kecze & Hady Kézműves Pince, Kern Pincészet, Kőhegybor Szentendre  Bora, Lunczer Pálinkaház, Maul Zsolt Pincészete, Márton és Lányai Pálinka, Mészáros Pál Borház, Mokos Pincészet, Nemes Nedűk Borszaküzlet, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pátzay Birtok, Royal Tokaji Borászat, Streit-Zagonyi Borászat, Takler Borbirtok, Thummerer Pince, Tokaj Excellence, Tűzkő Birtok, Zsoldos Pálinka


A helyi éttermek, termelők és szolgáltatók borvacsorával vagy egyedi, borra hangolt menüsorokkal és programokkal várják a vendégeket: Bistro St.André, Christine Café Dalmát, Szamár Bisztró, Hajósinas, Kedves Kávézó, Kereskedőház Étterem és Kávézó, Korona Étterem, Pótkulcs

Mjam Étterem (Városház tér 2.)
Szeptember 27. péntek
19:00 Borvacsora
Ínyenc borvacsora a Kecze-Hady Kézműves Pincészet és a Hegyi – Kaló Pince boraira hangolva. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: + 3670 440 3700, mjamhungary@gmail.com


Az Édeni Édesség Boltja (Dumtsa Jenő utca 9.) Merengő Édeni Hármas programján belül, a bor és a csokoládé házasításával különleges ízélményt kínál a borfesztivál idejére:
– Merengő Édeni Hármas: Egyszerre kóstolható az egri St. Andrea csúcsborászat sokízű, telt és tartalmas zászlóshajó „Merengő” bora, a bonbonhoz használt csodás Peru Alto fekete csokoládé és a gyulai Cadeau csokoládémanufaktúra kész krémes Merengő bonbonja.
– Merengő Dumtsa9 Pihenőudvar
– Fajtaborokhoz ajánlott kézműves csokoládék nagy kínálata.


A Somlói Borudvarban (Barcsay-udvar, Dumtsa Jenő utca 10.) akár borházasságot is köthetnek a vendégek egy pohár tüzes somlóival, a Somlói Borrend képviselőjének áldásával. Házigazdák: Tzortzoglou Teodóra és Tzortzoglou Zoé
A borudvar nyitvatartása:
péntek: 16:00–23:00; szombat: 12:00–23:00; vasárnap 12:00–23:00
Az udvar nyitvatartási idejében a Finom romantika című fotó­kiállítás látható Turi Boglárka, Boggerphoto alkotásaiból.
Szeptember 27. péntek
19:00 Juhfark kóstoló Több somlói pincészet juhfark szelekciója Pászti János Nagy-Somlói hegybíró bemutatásával.
20:00 Borházasság-kötés, somlóival koccintva
Vendégeink borházasságot köthetnek egy pohár tüzes somló­ival a Somlói Borrend egy borlovagjának áldásával és megízlelhetik a Somló férfias, testes fehérborait: juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű fajtákat.
Szeptember 28. szombat
17:00 Borházasság-kötés
19:00 Sólyom Panna szerelmes népdalokat énekel, majd közös dalolásra hívjuk vendégeinket Pannával.
Szeptember 29. vasárnap 
15:00 Borházasság-kötés
17:00 Nagy László a Somló szülötte, irodalmi pódium
Nagy László verseinek énekes és prózai előadására invitáljuk a fesztiválozókat: mondják el, olvassák fel vagy énekeljék el egy-egy kedvenc Nagy László ver­süket! Minden verselőt vendégül látunk egy pohár somlóira!JAZZ

A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó pódiumszínpadán és egyes vendéglátóhelyeken már kora délutántól szólnak az ingyenes koncertek:

PÓDIUMSZÍNPAD (Dumtsa Jenő u.22., Tourinform Iroda előtti utcarész)
Szeptember 27. péntek
16:30 Oti Voice & Bass
19:00 Antal Gábor Trio
Szeptember 28. szombat
13:00 Chet’s Mood Trio
15:00 Acustic Umbrella
17:00 Pocsai Kriszta és Schneider Zoltán duo
19:00 Frundi
Szeptember 29. vasárnap
13:00 DUŠKA – Kazai Ági & Štefan Uhriňák
15.00 Jolis Carmen
16:00 Wonderland-band
18:00 Csillag Júlia Trió

PÓTKULCS (Fő tér 11.)
Szeptember 28. szombat
14:00 Sasvári Bori–Dömény Krisztián duó: Ének-citera bluestól a világzenéig.
Szeptember 29. vasárnap
14:00 Tárkány Trió

LE PETIT (Bogdányi utca 40.)
Szeptember 27. péntek
18:00 Dékány Bence jazz gitár estje
Szeptember 28. szombat
17:00 30 fok árnyékban jazz zenekar
Szeptember 29. vasárnap
16:00 Pákai Petra, gitáron kíséri Nagy Gábor

HÉ, DODÓ! (Szerb u.4.)
Szeptember 28. szombat
11:00 Bolba Éva és a JAZZterlánc/ koncert gyerekeknek, gyerekekkel.
A hely korlátozott befogadóképessége regisztráció szükséges: hedodokultcafe@gmail.com


A Fő tér is pezsegni fog, itt ugyanis a jazz remekei koncerteznek a nagyszínpadon:

NAGYSZÍNPAD (Fő tér)
Szeptember 27. péntek
18:00 Lilo upright
20:00 CANARRO A formáció a mamouche swing stílus hiteles képviselője. A Django Reinhardt által ismertté tett stílus, azaz a gipsy jazz, Budapest múltszázadi szalonzenéivel fűszerezve, egy csipet­nyi Párizzsal, a jazz zenei szabadságával.
Szeptember 28. szombat
12:30 Sillage De Piaf
15:00 Perpetuum
17:30 Zolbert
20:00 STEREO SWING A zenekar elektronikus alapú swing zenét játszik, lüktető, táncolható, „Nagy Gatsby” stílusban. A zenekar énekesnője, a Fonogram-díjas Szűcs Gabi. A zenekar a legjobb hazai jazz-zenészekből verbuválódott.
Szeptember 29. vasárnap
12:30 Haraszti Ádám Projekt
14:30 Gáspár Károly Trió
17:00 Dunakanyar Jazz Quartet
19:00 SWING Á LA DJANGO A hungarian django swing stílust megalkotó innovatív együttes zenéjében a francia manouche swing világa, magyar autentikus zene, a tangó és a jazz műfaja ötvöződik. A zene­kar Szentendrén Horányi Juli énekesnővel lép színpadra.BOR ÉS SZENTENDRE

A mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait a „Borról-borra, korról-korra” – borkóstolással egybekötött városismereti séta során ismerheti meg az érdeklődő. Akinek ez nem elég, fokozhatja a kulináris élményeit, és „belekóstolhat Szentendrébe”: főzőkurzuson készíthet el boros desszerteket.

VÁROSI VENDÉGHÁZ  (Fő tér 12.)
Programok a Szentendrei Tourinform Iroda (TDM) szervezésében
Szeptember. 28. és 29.
16:00 Borról-borra, korról-korra
Borkóstolással egybekötött városismereti séta* Találkozó: Tourinform Iroda előtt
11:00–21:00 Kóstolj bele Szentendrébe! – kulináris kalandozások a Tourinform Iroda szervezésében
Szombati programok
11:00–14:00 Szüreti játékok gyerekeknek
11:00-14:00 Csináld magad! borospohár trtó nyaklánc készítés
11:00–19:00 Gasztrovásár és Kőhegybor Szentendre Bora kóstoló az udvarban
14:30–16:00 Szentendre a konyhában főzősuli- boros trüffelgolyó variációk*
17:00–18:30 Bolgár borok kóstolója a szentendrei Hajósinas Bolgár Étterem közreműködésével*
19:00–21:00 Bor-Roulette – interaktív kóstolójáték
Vasárnapi programok
11:00–14:00 Szüreti játékok gyerekeknek
11:00-14:00 Csináld magad! borospohár trtó nyaklánc készítés
11:00–19:00 Gasztrovásár és Kőhegybor Szentendre Bora kóstoló az udvarban
14:30–16:00 Szentendre a konyhában főzősuli téma: mediterrán boros desszertek*
17:00–18:30 A titokzatos Balkán – délvidéki borkóstoló Ercsey Dániel, a WineSofa főszerkesztőjének vezetésével*
19:00–21:00 Bor-Buby 21 – interaktív kóstolójáték
* Regisztrációhoz kötött, fizetős program. Az árakról és a jelentkezés feltételeiről a Szentendrei Tourinform Irodában kérhetünk felvilágosítást. Elérhetőségeik: +3626 317 965 vagy tdm@szentendre.hu


JÓTÉKONYSÁGI ÁRVERÉS – Városi Vendégház (Fő tér 12.)
Szeptember 27. péntek 
19:00 Ezen az estén kalapács alá kerül Bihon Győző és töb­bek közös alkotása a Variációk zenére c. festmény, amely a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon, a Zweiber-udvarban készült. A befolyt bevétel teljes összegével a Szentendrei Szent Erzsébet Karitász Közösséget támogatjuk.

SZERETEM SZENTENDRÉT
Szeptember 27-29.
– Utcatárlat  Art6Szalon portája (Alkotmány u.) és udvara (Hunyadi u. felől)
A városi honlapon a Szeretem Szentendrét galériában szentendreiek fotói között lapozgathatunk, és olvashatjuk, ők miért szeretik városunkat. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 30 és az 5 közönségdíjas fotóból nagy sikerű kiállítást rendeztünk a Városházán. Ezt a kiállítást most Utcatárlat formájában is megnézheted a fesztivál mindhárom napján!
– Szeretem Szentendrét az Instán is!
Te is szereted Szentendrét? Most az Instagramon is elmondhatod, miért! Keresd a Szeretem Szentendrét Instakeretét a fesztiválon! A leggyorsabbak Szeretem Szentendrét karkötőt kapnak ajándékba!

NS KERET
(Kossuth L.u.6.)
Szeptember 28. szombat
12:00 Rendhagyó festés Krizboval

BARCSAY UDVAR
(Dumtsa Jenő u.10.)
Szeptember 29. vasárnap
17:30 4 szobrász – 4 szobor – 85 leütés –  zenés performansz a Szentendrei Lakástárlat szervezésében

SKANZEN-HÁZ PÉKSÉG
(Malom u.2.)
Szombati programok
8:30-12:00 Skanzen reggeli
Kiadós, hosszú reggeli egész délelőtt a Skanzen-Ház finomságaiból. Egy kellemes hangulatú, beszélgetős reggelire várjuk a családokat, baráti társaságokat, hogy a nap jól induljon.
11:00-17:00 Medál és kulcstartó készítése parafadugóból – kézműves foglalkozás gyerekeknek
17:00-18:30 Zene, bor és kenyér
Öt tételes borkóstolóra várjuk az érdeklődőket, a borok mellé kovászos kenyeret kínálunk borkorcsolyaként. Mindezt hangulatos jazzel fűszerezzük.
A borkóstoló regisztrációhoz kötött. Jelentkezéseteket a hurta.szimonetta@skanzen.hu e-mail címen várjuk szeptember 27. délig!
Vasárnapi programok
8:30-12:00 Skanzen reggeli
11:00-17:00 Szőlős képek készítése, kézműves foglalkozás gyerekeknek
12:30-13:00 Házi krémek kóstolója
15:00-16:00 Szüreti játékok Szigethy Ildikó óvónővel
Zenés, táncos gyerekfoglalkozás
16:00-16:30 Bor- és kenyérkvíz felnőtteknek
Az utcafronton a rendezvény ideje alatt a Skanzen óriásbútorai várják a vendégeket.
A Skanzen Ház kisszobájában pedig Gyereksarok várja a gyerekeket (8:30-17:00).

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!INFORMÁCIÓK

Rendezvény nyitvatartása:
Szeptember 27. péntek: 16:00–23:00
Szeptember 28. szombat: 12:00–23:00
Szeptember 29. vasárnap: 12:00–22:00

Pohárhasználat a rendezvény ideje alatt
A borok kósto­lására csak a helyszínen vásárolt, a szervezők által bizto­sított, a rendezvény logójával ellátott üvegpohárral van lehetőség. A látogatók a Szentendrei Jazz- és Bornapok kóstolópoharát a borászatoknál vásárolhatják meg, 1000 Ft-os áron. A kóstolópoharak nem visszaválthatók.

Közlekedési információ, parkolás
Tömegközlekedéssel érkezőknek:
Utolsó hév Budapest felé: péntek, szombat 23:52; vasárnap 23:32
Utolsó busz
Budapest felé: péntek 23:52; szombat, vasárnap 23:32
Visegrád felé: 23:15
Püspökmajor-Izbég-Pilisszentlászló felé: 23:20

PARKOLÁSI LEHETŐSÉGEK
1. Rózsakert parkoló (Dunyakanyar krt. és Dunakorzó sarok)
2. Spar mögötti és melletti parkoló (Dunakanyar krt. 2.)
3. Paletta parkoló (Dunakorzó, Bolgár utca és Kertész utca közötti terület)
4. Kossuth Lajos utca
5. Paprikabíró Nagyparkoló (Paprikabíró és Dunakanyar krt. sarok)
6. Modok Mária tér (Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral szemben)7. Ady Endre út
8.Teátrum parkoló (Rév utca 2.)
9. Dunakorzó

Díjfizetés:
• március 15 – október 31 között, hétfőtől – vasárnapig és Ünnepnap fizető 9.00 – 20.00 óráig
Szentendre belváros két díjfizető zónára van bontva:
II. díjzóna 280.- Ft / óra
III. díjzóna 360.- Ft / óra

 

« november 2023 » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3