Szentendrei Pestisűző Fesztivál 2018

 

Borzongás, haláltánc, fáklyás felvonulás, zászlóforgatók, koncertek, kortárs motívumok a hagyományteremtő céllal, 2018. június 16-17-én megrendezett, első Pestisűző Fesztiválon.

A város egyik izgalmas legendája adta az új, mediterrán, kortárs fesztivál alapját. A legenda a Fő téren álló Pestiskereszthez kapcsolódik, amelyet 1763-ban hálából állítottak a város gazdag szerb kereskedői azért, hogy a járvány elkerülte a várost és nem betegedtek meg az itt élők.

Haláltánc. Szombaton a Szentendrei-szigetről táncművészek érkeztek csónakokkal, akik egy rendhagyó, kortárs haláltáncot adtak elő a Dunakorzón, eközben megérkeztek a szentendrei kortárs képzőművészek jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítettek elűzni a halált a városból. Ezt követően a Tihi Wind Band vezetésével fáklyás felvonulás indult a belvárosban. Délután Szentendre testvérvárosából érkezett csapat, a  Sbandieratori di Gubbio zászlóforgatóinak elképesztően látványos műsorát is láthatta a közönség.

Borzongató séták. Sokan borzongták végig a városban szervezett tematikus sétákat „A szentendrei katasztrófák nyomában” és az „Amikor kialszik a fény” címmel.

Újjászületés. Az élet-halál témáját boncolgatta a helyi festők képeiből összeállított Újjászületés című tárlat is, amelyet a Városi Vendégházban tekinthettek meg az érdeklődők. A tárlatot a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezte.

Hajóverseny. Vasárnap délelőtt vidám hajóversenyt rendeztek a Dunán minden korosztálynak. Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, valamint Pétervári Pál világbajnok kenus volt.

Koncertek. Szombaton a Lázár cár téren felállított nagyszínpadon fellépett az Altarive, a Magashegyi Underground és a Supernem, vasárnap pedig a Kettő Kettő Tánczenekar, majd a Bohemian Betyars, végül az Anna & Tha Barbies együttes.

Szentendrén tehát sikerült elűzni a pestist, és akik ebben segítettek:

Grecsó Zoltán koreográfus és táncos csapata a Jelmez-Art Kft által készített jelmezekben. A táncosokat a Vadkacsa Egyesület segített hajóval fuvarozni a Dunán. Grecsó Zoltán koreográfus, tánc-pedagógus, az általa vezetett, az idén tizedik évadát ünneplő Willany Leó Improvizációs Táncszínház művészeit csak ez év januárjától hívta először társulati formába. Alkotó-előadók: Bujdosó Anna, Harangozó Lili, Ivanov Gábor, Keresztes Patrik, Konkoly-Thege Virág, Takács László, Telek Linda.

A “pestisűző” bábok szentendrei festőművészek (Deim Pál, efZámbó István, feLugossy László, Korniss Dezső, Vajda Lajos) művei alapján képzőművészeti motívumok felhasználásával készültek Kecskeméten, Majoros Gyula műhelyében. A motívumok keresésében Margit Szabolcs működött közre.

A bábuk örökbefogadói, illetve hordozói a következők voltak:

Deim figura – MANK (Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft.), Matiszlovics Tibor igazgató
Bodobács (Korniss figura) – Bodobács kör, Bálint Zoltán építész
Piros fiú báb (Korniss) – KÓPÉ ÚVSE, Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó
Madonna fej (Vajda) – Vajda Stúdió, a bábot vitte: Szeles András belsőépítész
Fehér koponya (Vajda) – Lakástárlat Alapítvány, Varga Csaba elnök
Terrorista pingvin (efZámbó) – Szeresd Szentendrét Egyesület, Nagy Sándor képkeretező mester
Összevart száj (efZámbó) – P’Art Mozi Baráti Kör, Paraszkay György grafikus, fotóművész
Pöttyös labdás (efZámbó)  – SZNKE (Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete), Füvessy Bence
Zöld koponya (efZámbó) – Szentendre Barátai Egyesület, Benes Edvard elnök
Ujj (efZámbó) – Welldance Sporttánc Egyesület, Benkő Fanni
Zöld körte (efZámbó) – Pap Lajos kőfaragó mester, a város mecénása
Barna fej (feLugossy) – Sbanderiatori di Gubbio, azaz a Gubbioi Zászlóforgatók legifjabb tagja: Francesco Bei Clementi

Mindenkinek köszönet a közreműködésért!

HAJÓSVERSENY SZENTENDRÉN, A PESTISŰZŐ FESZTIVÁLON
2018. június 20., 14:21

„Régi álmom vált valóra”- kezdte Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester asszony köszöntőjét a hajósverseny díjkiosztó ünnepségén, majd ezzel folytatta: „Mindig is szerettem volna a Dunát még jobban bevonni a város életébe, a hajózást, evezést népszerűsíteni, hisz itt élünk a víz mellett.”

A PESTISŰZŐ FESZTIVÁL második napjára meghirdetett hajóverseny 120 résztvevővel, 24 hajóegységgel rendkívül jó hangulatban zajlott.

A szervezésben és lebonyolításban oroszlánrészt vállalt a Vadkacsa Egyesület, személy szerint: Pereházy Gergely és Pereházy Pál, a Vadkacsa Egyesület elnöke. A rendezvény „arca” és egyik szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, aki az 1996-os atlantai olimpián Kolonics Györggyel C-2 500 távon nyert olimpiai aranyérmet. A verseny szakmai támogatója Pétervári Pál világbajnok kenus is, akik 1991-ben Párizsban C-2 10 000 méteren szerzett világbajnoki aranyérmet, emellett a Szentendrei Kajak-kenu SE vezető edzője.

A versenyzők 1-es, 2/3-as, 4-es, 5-ös kenukban, illetve sárkányhajóban eveztek a Pap-szigettől először a Szentendrei szigetre, ahol felkapták a zászlóikat, amelyet aztán a Kacsakőnél kikötve a CÉL táblánál tűztek ki.

A jelentkezők között voltak egyesületek, baráti társaságok és családok; csak fiús, csak lányos vagy vegyes csapatok, és tarka jelmezbe öltözött evezősök is.

A díjakat a V8 uszoda, a LUPA Tó Kft., a MAHART, a Sweet Dreams cukrászda, a MJAM vendéglő, a Dunakanyar Vizisí és Wakeboard Kft., a Kacsakő, az Arte Magistra Kft. és Szentendre Város Önkormányzata ajánlotta fel.

A versenyeredmények az alábbiak lettek:
1-es kenu

 • Szalai Simon (0:11:01)
 • Szalai András – az édesapa, aki hátulról kísérte a kisfiút, Simont (0:11:21)
 • Széles Tamás (0:11:42)

2/3-as kenu

 • Kovács Zsolt (0:10:37)
 • Kovács Péter (0:11:33)
 • Német Tibor (0:13:46)

4-es kenu

 • „Sellők” (Pólus család) (0:10:11)
 • „H2O” (Malomsoky család) (0:11:13)
 • „Szapolya” (Reusz Gábor) (0:11:39)

5-ös kenu

 • Szentendre Barátai Egyesület fiúcsapata (0:09:44 – összesítésben is legjobb eredmény!)
 • „Szülinapi turné” (Sólyom Marci és barátai) (0:10:19)
 • Pál Család (0:10:25)

Különdíjakat kaptak:

A Kacsakő felajánlása alapján a verseny legtréfásabb csapatai: az igazi indiánok, azaz a „Lágyan Suhanók” és a Szentendrei Boszorkányok.
A legbátrabb anyuka díjat Lőrincz Ágnes kapta, aki egyedül evezett négy kisgyerekkel.
Három versenyző (Pál Ákos, Pál Péter és Mogyorósi Levente) két számban is indult, erősítve a Szentendre Barátai Egyesület fiúcsapatát (1. hely) és a Pál családot (3. hely), ők legkitartóbb versenyző címen részesültek különdíjban.
Abszolút különdíjas lett a Barcsay Jenő Általános Iskola csapata, akik az iskolák közül egyedüliként álltak rajthoz, vicces jelmezben evezve, remek teljesítménnyel jutottak a célba!

Eredménytábla itt

Mindenkinek gratulálunk!

2018. június 16. szombat

 

2018. június 17. vasárnap

 

 


2018. június 16-17.
Belváros, Duna-korzó, Duna

Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre június 16-17-én. Az ingyenes rendezvény egy 18. századi, szentendrei pestis-történetre alapul. A kétnapos fesztiválon számos koncert- többek között Anna & The Barbies, Supernem, Bohemian Betyars-, különféle borzongató programok, haláltánc, fáklyás felvonulás, és hajóverseny várja a látogatókat

A szentendrei fesztiváloknak bevallottan célja a város történelmi és kulturális múltjának bemutatása, megismertetése a helyiekkel és a városba látogatókkal. Az idén első ízben megrendezendő Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Haláltánctól a fáklyás felvonulásig
A szombati nap fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, miután a Barakoo Dobkör zenei kíséretében a ve­szedelmet megjelenítve, egy haláltáncot, kortárs performanszot adnak elő a a Duna-parton. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a halált a város­ból. A bábokat erre az alkalomra a helyi civil szervezetek, egyesületek „fogadják örökbe”.

A program fáklyás felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara vezet Szentendre belvárosában. Szombaton, a Lázár cár téren megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tóinak műsorát. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!

Koncertek
A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lácár cár téren felállított színpadon. Szombaton a modern rockot játszó Altarive kezd, majd alternatív rockkal folytatja a koncertek sorát a Magashegyi Underground. Szombat este a tudományos-fantasztikus popzenekar, a Supernem játszik. Vasárnap a Kettő Kettő Tánczenekar, majd a magát speed-folk freak-punknak nevező Bohemian Betyars koncertezik. A sort vasárnap este az Anna & Tha Barbies zárja „mindenét odaadva és meghalva a világot jelentő deszkákon.”

 

Borzongató programok
A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétákat tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg az érdeklődők. „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkait kerülnek köztudatba a séta során.
Az élet-halál témáját boncolgatja a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány helyi festők képeiből összeállított Újjászületés című, háromnapos tárlata a Városi Vendégházban. A pénteki kiállításmegnyitón lesz látható Dóró Zsolt festőművész és Virág Zoltán media designer által megálmodott virtuális képalkotó rituálé, amiben a közreműködő táncművész mezsgyeélen egyensúlyozva feszegeti az élet és halál közötti létezés határait.

Hajóverseny a Dunán
Vasárnap délelőtt csónakok sokasága lepi el a Dunát a szentendre-belvárosi szakaszon, ugyanis hajóversenyt rendeznek a város folyóján. A hajóversenyre öt kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez egy jó hangulatú vízi versenyzéshez, legyen az szentendrei általá­nos-és középiskolás csapat, sportegyesület, civil szervezet, család vagy baráti társaság. Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, illetve Pétervári Pál világbajnok kenus.

A rendezvény ingyenes!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Információ a fesztiválról:
Online Programfüzet
Web:  szentendreprogram.hu
Facebook oldal: Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Szervező: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.
Támogató: Szentendre Város, NKA, EMMI

PROGRAM
Színpad: Duna-korzó, Lázár cár tér

JÚNIUS 16. SZOMBAT

16:00 „Szentendrei katasztrófák nyomában”
Árvíz, tűzvész és járvány. Tematikus séta borzongani vágyóknak!
Indulás a Tourinform Iroda elől. További információ: iranyszentendre.hu

16:00 ALTARIVE koncert
A zenekar az elektronikus effektekkel megtűzdelt mo­dern rock zenei stílust képviseli. A 2014-ben összeállt formáció szeretné világnézetét, meglátásait, kérdéseit és a Teremtőbe vetett hitét, emellett zeneszeretetét és dinamizmusát az általa képviselt zenei stílusban kifejezni.

17:30 Sbandieratori di Gubbio -Lázár cár tér
A rendezvény díszvendégei Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tói. A zenészekből és több nemzedéket felsorakoztató zászlóforgatókból álló csapat lélegzetelállító, színes bemutatója igazi kulturális csemege!

18:30 MAGASHEGYI UNDERGROUND koncert
Alternatív rock zenekar. Stílusukat nehéz kategóriá­ba sorolni: városi folkzenéjükben gyakran hallhatunk elektronikus zenei hatásokat, és nem félnek a sötétebb tónusoktól sem.

20:00 A Barakoo Dobkör kíséretével a Szentendrei-sziget felől hajókon táncművészek érkeznek a Dunán.

20:15 Haláltánc – kortárs performance a Duna-korzón.
Koreográfus: Grecsó Zoltán, jelmez: Jelmez-Art Kft.

21:00 Fáklyás felvonulás Szentendre belvárosában.
A menetet kíséri a Tihi Wind Band, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara. Karnagy: Czifra Gergely
 
21:30 SUPERNEM koncert
Tudományos-fantasztikus popzenekar. Az ország egyik legjobb koncertzenekara, egyesek szerint a szórakoz­tatás „szergejbubkái”. Fülbemászó, popos dallamok­ból, klasszikus, karcos rockból, punkos vadulásból és modern gitárzenéből áll össze immár jellegzetesnek nevezhető stílusa.

JÚNIUS 17. VASÁRNAP

10:00 Hajóverseny a Dunán Pap-sziget, Szentendrei Kajak-Kenu SE
           Részletek, letölthető nevezési lap: lsd. lent!

14:30 Hajóverseny eredményhirdetése, nyereménysorsolás – Színpad (Duna-korzó)

16:00 KETTŐ KETTŐ TÁNCZENEKAR koncert
Az instrumentális ska zenét játszó banda 2004 nya­rán alakult. Hazánkban egyedül képviselik az igényes tánczenének ezt a műfaját.

18:30 BOHEMIAN BETYARS koncert
A magát speed-folk freak-punknak nevező együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat fűszerezik magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Örömzenéjük magával ragadó rit­musai kizökkentenek a hétköznapokból, és beledobnak az önkívület mély vízébe.

19:30 „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkai egy sétába sűrítve.
Indulás a Tourinform Iroda elől. További információ: iranyszentendre.hu
 
21:00 ANNA AND THE BARBIES koncert
A több mint egy évtizede nagy sikerrel zenélő alterna­tív pop-rock zenekart a rajongói közönsége az under­gound szcéna kiskocsmáiból, klubjaiból ismeri és követi. Ennek fejében a zenekar mindenét odaadva hal meg estéről estére a világot jelentő deszkákon.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

*HAJÓVERSENY A DUNÁN

A Szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében vidám hangulatú hajóversenyt szervezünk a Dunán.
Regisztráció: 08:00-tól (Pap-sziget, Szentendrei Kajak-Kenu SE)
Rajt: 10:00-tól, kategóriánként indítva
Útvonal: – Pásztor rév – Szentendrei-sziget –
Cél: Kacsakő
A versennyel nem titkolt célunk tovább erősíteni Szentendre és a Duna kapcsolatát, hogy a folyó, mint helyszín, szerves részévé váljon rendezvényeinknek.
Az esemény szakmai támogatója Horváth Csaba többszörös világbajnok, olimpiai bajnok kenus, illetve Pétervári Pál világbajnok kenus.
A hajóversenyt öt kategóriában hirdetjük meg:

 1. Versenykajak
 2. Versenykenu
 3. Túrakajak
 4. Túrakenu
 5. Freestyle (skiff, kielboat, fakenu, gumiraft, gumitreck, outrigger, sárkányhajó, paddle, felfújható gumicsónak, gumikajak, gumikenu)

A versenyre kizárólag kézihajtású vízi eszközzel lehet nevezni!
Kik nevezhetnek?
Bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy jó hangulatú vízi verseny részese legyen. Várjuk a szentendrei általá­nos-és középiskolák csapatait, sportegyesületek, civil szervezetek, családok és baráti társaságok jelentkezé­sét. Bővebb tájékoztató: szentendreprogram.hu oldalon, illetve a Szentendrei Pestisűző Fesztivál Facebook oldalán. Nevezni, illetve a versennyel kapcso­latban érdeklődni az appelshoffer.reka@szentendre.hu e-mail címen lehet.
A nevezés díjtalan!

NEVEZÉSI LAP  itt (letölthető)

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
csü 29

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00