Szentendrén járt az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

2022. május 05., 21:55

Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata meghívására Gugán János, az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2022. május 4-én Szentendrére látogatott. Benkovits György összefoglalója.

Négy órát tartózkodott a városban, hogy testközelből alaposabban megismerje a szentendrei horvát-dalmát közösségünk helyzetét, önkormányzatuk eddigi tevékenységét és terveinket. Számunkra a látogatás pedig arra kínált lehetőséget, hogy megmutassuk kik is vagyunk. Megismertessük a vendéggel nemzetiségi közösségünk történetét, bemutassuk önkormányzatunk tevékenységét, és arra is, melyek azok az értékeink, szokásaink, hagyományaink, amelyre építve a jövőben tudunk és érdemes is velünk együttműködni.

Tárgyalás a polgármesterrel

Elsőként rövid látogatást tettünk Fülöp Zsolt polgármesternél, ahol az önkormányzat és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat együttműködéséről váltottunk szót. Megbeszéltük az első szentendrei katolikus iskola őszre tervezett emléktábla-avatásának részleteit. Ebben a város partner, a műemléki hátósági eljárásban, a testületi döntés előkészítésében, valamint az épületet ma használó Ferenczy Múzeum Centrummal való egyeztetés ügyében ígért segítséget a polgármester. Az országos horvát elnök pedig a nagykövetség meghívására tett ígéretet.

Egyeztettünk a Franjo Stazic ( Stéger Ferenc) emlékének ápolásának érdekében tervezett, közös feladatokról. A Horvát Országos Önkormányzat elnöke vállalta, hogy a 19. század végén élt horvát-magyar operasztár népszerűsítésében és kultuszának ápolásában együttműködünk a jövőben. Az Országos Horvát Önkormányzat részt vesz és közreműködik évfordulós programjainkon és segítséget nyújt abban is, hogy egy-egy ünnepre, tudományos tanácskozásra az anyaországból neves zenetudósokat, esetleg operaénekest is vendégül tudjunk látni és segítséget nyújt majd emléktáblájának két nyelvűre való cseréjében is. A Városház Galériában látható, a petrinyjai földrengés áldozatai javára felajánlott műalkotások kiállítása kapcsán elmondta, örömmel segíti és támogatja, hogy Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata szerevezésében a Pag szigeti üdülőben októberi művésztelepet szervezzünk. Mint ahogy a Daru piac téren 2023-ban felállítandó Pistyúr Imre „Dalmátok angyala” szobor pályázata ügyében is támogatást ígért.

Ezek után meglátogatva az elnökkel a jövőbeni szentendrei közös program-helyszíneket arról egyeztettünk , hogyan tudjuk az Ivandant, a Festa svetog Ivana Kristelja luminára ünnepét olyan országos hatású horvát nemzetiségi programmá, ünneppé fejleszteni, amely a helyi és az idegenforgalmi érdeklődés mellett a Pest megyében és a fővárosban élő nagy létszámú horvát nemzetiségi számára is identitást erősítő, vidám festát és közreműködést kínál. Az elnök ezt támogatja és segítségét is felajánlotta a Fővárosi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal és a péceliekkel való együttműködésben.

Önkormányzatunk a közeljövőben az együttműködés reményében szentendrei látogatásra hívja Gyurity Istvánt a Fővárosi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

Bár az országos önkormányzat az elmúlt két ciklusban megduplázta (tudományos, szakmai, nemzetségi közéleti, vallási nemzetségi stb.) programjainak számát, de nyitott ennek bővítésére. A lehetőséggel élve Nemzetiségi Önkormányzatunk azt az indítványát, hogy az Országos Horvát Önkormányzat is részt vegyen „Az 1358. május 27-i Visegrádi Szerződés kibocsátásának” megemlékezésein, az elnök elfogadta.

Országos népszámlálás

A megbeszélésünk fontos témája volt az őszi országos népszámlálásra való felkészülés. Mint tudjuk egy nemzetiség megítélésben nem lehet szempont létszámuk, mégis a közvélemény számára fontos, hogy egy településen hány nemzetiségi él és van-e önkormányzata. Sajnos a legutóbbi országos népszámlás alkalmával előfordult, hogy ha a számláló biztos azt külön nem kérdezte meg, hogy milyen nemzetiségű a kérdezett, számosan nem töltették ki a horvát nemzetiségi rubrikát. Így fordulhatott elő, hogy a korábban 130 magát horvátnak valló szentendrei polgár helyett a létszám 73-ra csökkent. Pedig, ha csak a tizenöt városunkat újjá alapító dalmát család Szentendrén élő mai leszármazottjait vesszük számba, ma 412-en kellene, hogy legyünk. Ezért is, az októberi országos népszámláláskor, kihasználva az előregisztráció lehetőségét úgy döntöttünk, hogy az erős kampányon kívül közös segítséget fogunk nyújtani az idős, számítástechnikai tudás nélküli nemzetiségi tagjainknak.

A fentieken túl szót váltottunk még néhány jövőbeni program gründolásáról is. Ezek közül az egyik, amely mindkettőnk számra kedves és amelyben erős volt köztünk az egyetértés, egy lehetséges Szentendrei Teátrum Drzic: Dundo Maroje előadás. Gugán elnök úr javasolta és segítségét ajánlotta fel abban, hogy szervezzünk egy találkozót Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum és Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója között e témában és kezdjük meg támogatási források feltárását. Ezt előkésztendő Önkormányzatunk idén nyáron vendégül hívja és látja Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház igazgatóját és Gugán elnök úr is megkezdi feltérképezni a forrásokhoz szükséges kapcsolatokat és lehetőségeket.

Beszélgetés a közös tervekről a Lola teraszán

Több szentendrei projekt, a „Franjo Stazic ( Stéger Ferenc)“, „A szentendrei dalmát gasztronómia“, a „Szamárhegyi kert rekonstrukciója megvédése és népszerűsítése“, „A szentendrei dűlő és szőlőskertek területi azonosításáról a horvát elnevezésekről, a mai szentendrei használatban lévő elnevezések pontatlanságok korrigálásáról“, „A Szentendrei Dalmát temetőben (Dalmatinsko Groblje) lévő népi faragású, horvát-dalmát feliratú sírkőkeresztek megvédése” érdekében“ folyó kutatásainkhoz az elnök segítséget és együttműködést ajánlott. Javaslatára felvesszük a kapcsolatot a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetével, Blazsetin István elnökkel, dr. Sokcsevits Dénes úrral, valamint a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményével.

Összegezve az elnök szentendrei látogatását, szavait is idézve, „hasznosnak, ismeretet gazdagítónak és kellemesnek” értékelte a Szentendrén töltött négy órát, melyet nagyrészt az óvárosban sétálva vagy a Lola cukrászda teraszán folytatott egyeztetésekkel töltöttünk, Személyes benyomásaim szerint, ezzel a látogatással sikerült bemutatni kik is vagyunk, megismertetni szentendrei horvát-dalmát közösségünk történetét és a vendég képet alkothatott önkormányzatunk tevékenységéről is. Amely jó kezdet lehet egy, az eddigieknél szorosabban és eredményesebb együttműködésre.

Benkovits György
Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke

(Borítóképünkön balról jobbra: Benkovits György, Gugán János és Fülöp Zsolt)

« október 2023 » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5