Szentendre testvérvárosai: Godmanchester / #hetikultkihívás

Április utolsó hetében Heti KultKihívás online sorozatunkban Szentendre testvérvárosait mutatjuk be.  Megnézzük, ők hogyan vészelték át a világjárványt, átadjuk üzenetüket.
Szentendre testvérvárosai / #hetikultkihívás

♠♠♠

Az angliai kisváros, Godmanchester a Huntingdonshire körzethez tartozik.

A kelta-római eredetű település a Great Ouse folyó déli partján fekszik.

Legrégebbi műemlékei a templom és  parókia, valamint a Városháza, amik mind a XI. században épültek. A Városháza ma is eredeti funkciójában működik.

 

Közvetlenül a Városháza mellett található az Ouse folyón átívelő „Kínai-híd”, amely a város legjellegzetesebb látnivalója és egyben ikonikus jelképe.

Forrás és több információ: https://szentendre.hu/varoshaza/testvervarosaink/godmanchester-anglia/


Godmanchester 1996 óta testvérvárosunk. Több civil és baráti kapcsolat jött létre a két város lakói között, és gyakran látogatnak Szentendrére az ottaniak. 2016-ban ünnepeltük a testvérvárosi szerződés 20 éves évfordulóját.

Godmanchester Városi Tanácsának húsvéti üzenete:

A járvány kisebb-nagyobb mértékben minden országot érintett. Sokat gondolunk testvérvárosainkra, és azokra a veszteségekre, amelyeket elszenvedtek az elmúlt évben. A Brexit sem segített nemzetközileg, és az is szomorú tény, hogy a Covid-19-tel kapcsolatos közös tapasztalataink inkább a nemzeti különbségeket hangsúlyozták, nem pedig kölcsönös megértéshez vezettek. Az elmúlt év során mindannyiunknak alkalmazkodnunk kellett az új munkamódszerekhez – például az online, Zoom és Teams értekezletekhez -, és az év előrehaladásával meg kellett küzdenünk a közösség más problémáival is.

Közösségünk összefogott, hogy együtt birkózzunk meg a járvánnyal. A város egész területén létrehoztunk egy segítői hálózatot: minden utcában volt olyan személy, aki bevásárolt és gyógyszereket vett az éppen karanténban lévő szomszédoknak. Sok feladatot vállalt fel a Timebank Közösségi Egyesület. A Godmanchester Foodbank biztosította, hogy a családok ne éhezzenek. Számos háztartás segített egyéni védőeszközök (kórházi ruhák, nadrágok és arcmaszkok) előállításában. Néhányan kifejezetten olyan védőeszközöket készítettek, amelyek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatunk (NHS) önzetlen munkájának méltánylására adományoztak. 2020. december 8-án elkezdődött az első országos oltási kampány. 2021. április 1-ig 27 millió lakos kapott első, 4 millió második oltást. Mégsem lehetünk elégedettek, mivel a halálozási arányok tekintetében még mindig az ötödik helyen állunk.

2020. december 23-án, a kivételesen nagy esőzések okozta súlyos áradások voltak a legsúlyosabb, nem Covid események. A folyami árvízvédelem tartotta magát, de a felszíni víz számos házat elöntött, és néhány napra elzárt néhány utat.

Pozitívum, hogy ugyanaz a csodálatos közösségi szellem irányította az embereket: sokan jöttek éjszaka közepén segíteni kevésbé szerencsés szomszédaiknak homokzsákokat tölteni, vizet szivattyúzni, bútorokat menteni. Az egyik fotón az a tér látható, melyen -még szárazabb körülmények között- a szentendrei táncosok, a gubbioi Sbandieratori és a wertheim Fanfaren léptek fel, az áradás elöntötte vízzel. Eseményeinkre természetesen tavaly sem került sor: a karnevál, a gála és a karácsonyi vásár mind elmaradt a világjárvány miatt. A lakók felvidítására karácsonykor díszkivilágítást kapott a városháza.

Mivel népességünk egyre nagyobb része van beoltva, várjuk a korlátozások lazításának lehetőségét. A járványhelyzet ellenére sok mindent elértünk az elmúlt évben. Godmanchester gyors ütemben növekszik: a három évvel ezelőtti számhoz képest 30% -kos növekedés figyelhető meg mind népesség, mind lakhatás szempontjából. Ezen a növekedésen túl a Városi Tanács feladata volt további létesítmények biztosítása, ideértve számos nagy épület felújítását, egy korcsolyapark építését, és felnőtt edzőparkok biztosítása. A tervezés is folytatódott, és jövőbeni terveink között szerepel: kerékpáros kalandpálya, játszótéri mászókák létesítése, folyóparti karbantartási munkák, halbérlet, az egykori malom közelében fekvő terep rendezése, a mozgáskorlátozottak részére történő fejlesztések a rekreációs helyszíneken és a temető körüli munkák. A kerületi tanácstól átvettünk egy 3 hektáros faiskolát, amit szeretnénk lakóink testi-lelki egészségének javítására hasznosítani. Mindezt – a járvány ellenére – a tanácstagok és munkatársaik kemény munkájával sikerült elérni.

Ebben a különös időszakban szomszédos városainkkal és országainkkal a kapcsolatok megszakadtak. Ezért még inkább fontos, hogy támogassuk az olyan kezdeményezéseket, mint a testvérvárosi kapcsolatok. Bízunk benne, hogy hamarosan – amint az utazási és egészségügyi korlátozások lehetővé teszik- személyesen látogathatjuk meg önöket, illetve üdvözölhetünk mindenkit itt, Godmanchesterben. Szeptember 11-12-re tervezzük a gálahétvégét. Reméljük, találkozunk!

« június 2023 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
sze 07

Hamupipőke

június 7. 10:30 - 11:30
pén 09
pén 09
vas 11

Biciklibörze // Barlang

június 11. 11:00 - 17:00
ked 13

Kincses Flóra Napsugár kiállítása

június 13. 18:00 - 19:00
ked 13

A kojot négy lelke // Barlang kertmozi

június 13. 21:00 - 23:00