Tizedik alkalommal rendeztek Regionális Katonazenekari Fesztivált Szentendrén

2022. szeptember 24., 18:29

2022. szeptember 24-én, a Lázár cár téren rendezték meg a Szentendrei Katonazenekari Fesztivált. A tizedik, jubileumi rendezvényre három év kihagyás után került sor, a Szentendrei Helyőrségi Zenekar, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Szolnok Helyőrségi Zenekar és a Budapest Helyőrségi Zenekar részvételével.

15:30 perctől a zenekarok a Fő téren és a Lázár cár téren térzene koncerteket adtak.  A X. Szentendrei Katonazenekari Fesztivál 16:00 órától a Lázár cár téren folytatódott, melyen részt vett Fülöp Zsolt,  Szentendre polgármestere, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Budapest Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, Kiss Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka és Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

A fesztivál nyitányaként Thomas Doss Grande Fanfare című műve csendült fel az egyesített zenekart előadásában, Rixer Krisztián őrnagy, a Szentendrei Helyőrségi zenekar karmester vezényletével. Ezt követően Vargha Tamás államtitkár és Fülöp Zsolt polgármester köszöntője hangzott el. Vargha Tamás beszédében hangsúlyozta, a katonazenekarok, „mint a nemzeti kulturális kincs gondozói és hordozói, fellépéseikkel fontos szerepet töltenek be a katonai hivatás népszerűsítésében, és a Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésében”. Fülöp Zsolt kiemelte, a katonazenekarok zenészei nem csak a hont és a családokat védik, hanem zenéjükkel a lelkünket is.

A beszédeket a szakalaki bemutatók követték, elsőként a Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertjét hallhattuk Pál István őrnagy vezényletével. A zenekar 2019-ben ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Fennállása alatt a haladó magyar katonazenekari hagyományokra alapozva ápolta a magyar katonazenét és elismertté vált a hazai fúvószenei életben is.  A megszokott katonai rendezvényeken kívül számos olyan nagysikerű hangversenyt adott, amely elnyerte mind a széles közvélemény, mind a
katonaközönség elismerését. Három évtizede házigazdái a Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválnak, állandó szereplői a Debreceni Virágkarneválnak és rendszeresen részt vesznek a Debrecen, és a környékbeli városok kulturális életében is. A zenekar 2000-ben Debrecen Megyejogú Város Önkormányzatától Csokonai-díjat és 2001-ben a Pro Pátria Alapítványtól alegységzászlót és Nívó-díjat kapott.

Másodikként a házigazda, a Szentendrei Helyőrségi Zenekar műsora hangzott el Rixer Krisztián őrnagy vezényletével. A Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekara 2005. november 1-jén alakult. Rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiváloknak. Gyakori zenei kiszolgálói és résztvevői polgári rendezvényeknek, ápolva és öregbítve ezzel a Magyar Honvédség, és az Altiszti Akadémia jó hírnevét és jó kapcsolatait a polgári lakossággal. Fő feladatuknak tekintik a magyar fúvószene népszerűsítését és hagyományainak ápolását. 2009-ben a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere, a ”Magyar Kultúráért” elismerő kitüntetést adományozta a zenekar részére. 2010-ben a Katonai Felsőoktatásban való közreműködésükért Államtitkári elismerésben részesültek. 2018. augusztus 20-án Szentendre város képviselőtestülete PRO URBE díjjal
tüntette ki a zenekart.

Harmadikként a Budapest Helyőrségi Zenekara produkciója következett Nagy Zsolt Gábor őrnagy vezetésével. 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Budapesti Helyőrség Zenekara létszámát tekintve az ország második legnagyobb katonazenekara. Feladatkörükbe tartozik a főváros és Pest megye magas számú állami és katonai protokolláris ünnepségek katonazenekari végrehajtásának biztosítása, a nemzeti ünnepeken való zenekari közreműködés, valamint a Magyar Honvédség életével összefüggő események zenei kiszolgálása. Zenészeik részt vesznek a Parlament előtt a Magyar Lobogó protokolláris fel- illetve levonásában, a Sándor Palota zenés őrségváltásaiban, valamint hétvégenként Budapest több pontján térzenékkel népszerűsítjük a Magyar Honvédséget a lakosság, illetve a külföldi turisták körében.

Végezetül a szolnoki Légierő Zenekar produkciója következett Molnár János őrnagy vezényletével. A Légierő Zenekar Szolnok 2019-ben ünnepelte fennállásának 50.évfordulóját! Az együttes a MH 86.Szolnok Helikopter Bázis alárendeltségében teljesít szolgálatot. Céljuk, hogy a helyőrségben működő alakulatok zenei igényét kielégítse, valamint közvetítse a magyar zenei kultúrát, hidat képezzen a honvédség és a polgári lakosság között. Évente mintegy 200 katonai és civil rendezvényen vesz részt, ahol a katonazene lehetőségeivel igyekezik hozzájárulni a katonai és a polgári lakosság rendezvényeinek ünnepélyesebbé tételéhez.  2019-ben a Brüsszelben megrendezett „NATO 20” programsorozaton képviselték a Magyar Honvédséget. 2001. január 22-én Szolnok Város Közgyűlése a zenekarnak „Kaposvár Gyula emlékére” Kulturális Díjat adományozott, – amely a város legmagasabb kulturális díja – ezzel ismerve el polgári lakosság, és a helyőrségi zenekar közötti kiváló kapcsolatot. Az együttes Príma Díj elismerésben részesült 2019. évben, valamint Jász –Nagykun Szolnok művészeti díj birtokosa is lett.

A szakalaki bemutatókat összevont zenekari produkció követte, amelyben ismerős dallamok csendültek fel Nagy Zsolt őrnagy vezényletével. Az előadást követően Fülöp Zsolt polgármester emlék okleveleket adott át a zenekarok vezetőinek, megköszönve a részvételt és a színvonalas műsorokat.

X. Szentendrei Regionális Katonazenekari Fesztivál zárásaként, az összevont zenekar előadásában  Mondvai György Katonazenészek Indulója hangzott el Csizmadia Zsolt ezredes vezényletével.

 

Fotók: Bácsi Róbert László

 

« szeptember 2023 » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

reppklub // Vendég: A Hálózat

szeptember 28. 20:00 - 22:00
pén 29

Kiss Llászló+4, Dep’Art // Barlang

szeptember 29. 20:00 - 23:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 15:00 - 17:00
szo 30

Illúzió Mesterei – Szentendre

szeptember 30. 19:00 - 21:00
szo 30

Lanou koncert // Barlang

szeptember 30. 20:00 - 22:00