Ugrás a tartalomhoz

Tizenegyedik alkalommal rendeztek Regionális Katonazenekari Fesztivált Szentendrén

2023. szeptember 16-án, a Lázár Cár téren tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Szentendrei Regionális Katonazenekari Fesztivált a Szentendrei Kulturális Központ közreműködésével.

A rendezvény a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségi Zenekar, a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Testőrezred, Budapesti Helyőrség Zenekara és a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekar részvételével valósult meg.

A katonazenekarok 15:00 órától a belváros négy kedvelt pontján térzenével kápráztatták el a közönséget, majd 16:00 órától a Lázár Cár téren folytatódott a rendezvény, amelyen részt vett Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Márki Miklós alezredes, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságának parancsnoka.

A fesztivál nyitányaként Jacob de Haan.Nordic Fandare and Hymn című szerzeménye csendült fel az összevont zenekar előadásában. A zenekart Rixer Krisztián őrnagy, a Magyar Honvédség SZHTP Zenekarának karmestere vezényelte.

Ezt követően Fülöp Zsolt polgármester köszöntötte a zenekarokat és a résztvevőket. A fesztivált Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka nyitotta meg.

A megnyitót követően a zenekarok egyéni bemutatói, szakalaki produkciók következtek. A szakalaki bemutatók sorát a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar nyitotta. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar több, mint 120 éves múltra tekint vissza. A zenekar azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Összekötő kapocs a civil társadalom és a Honvédség között. Rendszeres résztvevői a hazai katonazenekari fesztiváloknak. Munkájukat a város „Pro Urbe”, „Székesfehérvárért”, valamint „Fricsay Richárd Zenei Díj” kitüntetésekkel ismerte el. A zenekar karmestere Ruff Tamás őrnagy.

Másodikként a Veszprém Légierő Zenekar műsorát élvezhettük. A Légierő Zenekar, Veszprémi Helyőrségi Zenekar néven 1945-ben alakult meg, az Első Honi Légvédelmi Hadtest kötelékében. A Légierő Zenekar 2006-ban Veszprém város Pro Urbe díját, 2007-ben Veszprém megye érdemrendjét kapta. 2010-ben Pro-Meridic arany érdemmel, 2011-ben Prima díjjal ismerték el a zenekar munkáját.

Az együttes szakalaki bemutatóját a 175 éves Magyar Honvédség hagyományt tisztelő megújulása ihlette. A civileket megszólító Kossuth toborzó nóta mellett fegyvernemi dalok és hazafias katonanóták erősítették bemutató képi világát.

Az zenekar nagy múltú vezetőitől 2023-ban a karmesteri pálcát Zeitler Dénes főhadnagy vette át, fiatalos lendületet adva ezzel az együttesnek.

Harmadikként a A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Testőrezred, Budapesti Helyőrség Zenekar bemutatója következett, amely létszámát tekintve az ország második legnagyobb katonazenekara. Feladatkörükbe tartozik a főváros és Pest megye magas számú állami és katonai protokolláris ünnepségek végrehajtásának katonazenekari biztosítása, a nemzeti ünnepeken való zenekari közreműködés, valamint a Magyar Honvédség életével összefüggő események zenei kiszolgálása. A zenekar karmestere Nagy Zsolt Gábor őrnagy.

Végezetül a házigazda, a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara mutatta be egyéni produkcióját Rixer Krisztián őrnagy vezetésével. A zenekar rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiváloknak. Gyakori zenei kiszolgálói és résztvevői polgári rendezvényeknek, ápolva és öregbítve ezzel a Magyar Honvédség, és az MH SZHTP jó hírnevét és jó kapcsolatait a polgári lakossággal. A zenekar rendszeres fellépője a szentendrei rendezvényeknek és városi ünnepeknek.

Fő feladatuknak tekintik a magyar fúvószene népszerűsítését és hagyományainak ápolását. 2009-ben a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere, a „Magyar  Kultúráért” elismerő kitüntetést adományozta a zenekar részére. 2010-ben a Katonai Felsőoktatásban való közreműködésükért Államtitkári elismerésben részesültek. 2018. augusztus 20-án Szentendre város képviselőtestülete Pro Urbe díjjal tüntette ki a zenekart.

A szakalaki produkciókat összevont zenekari bemutató követte, amely során olyan ismerős dallamok is felcsendültek, mint Máté Péter Zene nélkül mit érek én című örökzöldjének feldolgozása. Az összevont zenekari produkció alatt egy meglepetés esküvői táncnak is tanúi lehettünk, amelynek során az ifjú férj megtáncoltatta a csodálatos menyasszonyi ruhába öltözött arát.

Fülöp Zsolt polgármester a rendezvény zárásaként oklevelet adott át a katonazenekarok karmestereinek. Elismerő oklevelet vett át Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Nagy Zsolt őrnagy, a Budapesti Helyőrség Zenekar karmestere, Zeitler Dénes főhadnagy, a Veszprém Helyőrségi Zenekar karmestere, Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi zenekar karmestere és Rixer Krisztián őrnagy, a Szentendre Helyőrségi zenekar karmestere.

A katonazene ezúttal is különleges hangulattal töltötte meg a Lázár Cár teret és az egész Dunakorzót. Köszönjük, hogy ilyen sokan velünk tartottak a katonazene varázslatos világába!

Fotók: Milotai Richárd