Ugrás a tartalomhoz

Tradíció és megújulás

A Szentendrei Kulturális Központ célul tűzte ki a hagyományok ápolását, azonban ezt mindig újításokkal fűszerezve, a modern kor szellemiségéhez igazodva teszik. Ezen elv mentén működnek a kulturális központ tagintézményei, közművelődési csoportjai, és így újulnak meg folyamatosan Szentendre nagy múltú fesztiváljai. Lakatos Judit ügyvezetővel beszélgettünk.

Hogyan jellemezné az intézmény múlt évét?

Nagyon sikeres évet zártunk tavaly. Büszke vagyok arra, hogy az anyagi nehézségek ellenére minden nagyobb rendezvényt meg tudtunk tartani, és még fejlesztésekre is volt lehetőségünk. A Barlangban lecseréltük a harmincéves asztalokat. A Dunaparti Művelődési Házban folyamatban van a több mint hetvenéves bejárati ajtó és az ablakok cseréje. A balett-terem új balettszőnyeget kapott és egy légkondicionáló berendezés is beszerelésre került. A mozi fantasztikus fejlődésen ment keresztül, erről ebben a lapszámban Gerai Dóra kolléganőm mesél. Vásároltunk tíz faházat, így le tudtunk cserélni a több mint tízéves, elhasználódott installációkat, amelyeket többségében a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon és az adventi vásáron szoktunk használni. A PMK (Pest Megyei Könyvtár) színháztermében a nézők örömére lecseréltük a régi padlószőnyeget és a régi, kopott, szakadt függönyt. A nézőtéri székek cseréje is régen aktuális lenne, illetve ebben az évben szeretnénk felújítani a DMH (Dunaparti Művelődési Ház) utcafrontját is, ezekre még próbálunk forrást találni.

Milyen közművelődési csoportok működnek a kulturális központ szárnyai alatt?

A Szentendrei Kulturális Központ küldetése a Szentendrén és környékén élő lakosok számára elérhető kulturális és közművelődési szolgáltatások biztosítása, a kulturális esélyegyenlőség megvalósítása. Büszkék vagyunk arra, hogy száznál is többen táncolnak a Szentendre Táncegyüttesben, a tánctermünk újra és újra megtelik a Diótörő Balettiskola növendékeivel, és a Musica Beata Vegyeskar is a mi támogatásunkat élvezi.  Összesen tizenhét közművelődési csoportot működtetünk, amelyek között társasjátékos klub, falikárpitszövő vagy sakkszakkör és nyugdíjasklub is található.

Hogyan alakul az idei év költségvetése?

Az önkormányzat támogatásként a tavalyi összegnél többet tudott biztosítani a Szentendrei Kulturális Központ számára. Azonban a magas infláció, a megemelkedett energiaárak, valamint a kata, mint adózási forma szűkítése miatt ez a támogatási összeg a működéshez és programjaink részleges megvalósításához elegendő. Ezért az a döntés született, hogy a cég a 2024-es gazdasági évben is a működés kiegészítéseként felhasználhatja a korábbi évek alatt képződött eredmény-tartalékát.

Melyek azok a programok, amelyeket nem tudnak megvalósítani idén?

Az éves üzleti tervbe nem került bele az Őrzők Napja rendezvény, de amennyiben forrást találunk rá, szeptemberben, újra megszervezzük ezt az iskolások körében szeretett rendezvényt. Ebben az évben biztosan nem lesz Katonazenekari Fesztivál, azonban ennek nem financiális oka van. Honvédségi döntés alapján a szentendrei eseményt ezentúl csak kétévente rendezik meg. Tehát a tervek szerint a következő Szentendrei Regionális Katonazenekari Fesztivál 2025-ben esedékes. Jó hír viszont, hogy május elsején újra lesz majális a Postás strandon, így a Nemzetiségek Napja rendezvény nem marad el, csak más formát ölt. A majálison kapnak bemutatkozási lehetőséget a nemzetiségi önkormányzatok.

Még csak április eleje van, de már rengeteg színes programon vannak túl. Melyek ezek?

A Danubia Zenekar teltházas újévi koncertjével köszöntöttük az új esztendőt. Januárban a himnusz közös éneklésével emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról Szentendre főterén. Folytatják a munkát közművelődési csoportjaink a Dunaparti Művelődési Házban, fantasztikus filmeket vetítünk a P’Art Moziban, a Barlangban zenélt már idén Borbély Mihály és Fekete Jenő, de tartott táncházat Tímár Sára is. Csodálatos volt a március 15-i megemlékezés, és gőzerővel készülünk a magyar költészet napjára is. Ezt különleges módon ünnepeljük meg: versekbe borítjuk Szentendrét! Arra kérjük a költészetet szerető és művelő várostársainkat, hogy írjanak verseket, amelyeket mi elhelyezünk Szentendre különböző pontjain. Elkészítjük Szentendre verstérképét, amely segítségével az érdeklődők egy lírai sétát tehetnek gyönyörű városunkban. Idén először kivisszük ezt a programot a piacra, április 13-án verses piacot tartunk Egy verssel több lett, maradhat? címmel, Krasznai Vilmos színész közreműködésével.

A hagyományos szentendrei fesztiválokat is megrendezik?

Nincsen május gyereknap és nyár gyertyaúsztatás, valamint Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál nélkül. Idén is megrendezzük ezeket a már hagyományosnak mondható programokat. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivált idén 19. alkalommal szervezzük meg, az idei év különlegességeként születésnapos szentendrei kötődésű zenekarok fognak koncertezni nálunk. A rendezvény ideje alatt a Dunakorzó ismét Borkorzóvá alakul. Természetesen az évet az Advent Szentendrén programsorozattal zárjuk. Az adventi vásárt 2024. november 30-tól 2025. január 7-ig tervezzük megtartani. Minden évben arra törekszünk, hogy minél szélesebb választékkal készüljenek a kiállítók, és minél újabb és minőségibb termékekkel találkozzanak a látogatók. A négy adventi vasárnapon ünnepi műsorral kísért gyertyagyújtást tartunk a Fő téren. A programsorozatba helyi intézmények, civil szervezetek is bekapcsolódnak, és sokszínű programokkal gazdagítják Szentendre adventi ünnepi sorozatát.

A Barlangban tavaly igazi programdömping volt. Idén mire számíthatunk?

Idén sem lesz hiány programokban. A Barlangot egy olyan élettel teli, nyüzsgő közösségi térnek képzeltük el, ahova mindig jó bejönni, minden korosztály számára tud nyújtani valamit, és mindenki otthon érezheti magát benne. A 2023-as évben több mint hatvan koncertet és harminchat zenei klubot szerveztünk. A 2024-es évben is ezt tekintjük fő profilunknak, és az év során legalább 40 koncert és számos klub megrendezését tervezzük. A nagyobb nevek mellett idén is fontos számunkra, hogy a szentendrei és környékbeli kötődésű zenekarok bemutatkozhassanak nálunk. Örülünk annak, hogy idén is lesz gyermektáncház Tímár Sárával. Nyáron nyit a kertmozi a Barlang udvarán, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál ideje alatt pedig izgalmas programokkal készülünk.

Immár ötödik éve vezeti a Szentendrei Kulturális Központot. Hogyan értékeli ezt az időszakot?

Nagyon hálás vagyok az elmúlt évekért és a lehetőségért, hogy vezethetem a Szentendrei Kulturális Központot. Szeretem a munkámat, és büszke vagyok arra, hogy tősgyökeres szentendreiéként tehetek a városomért. Mindez a kollégáim nélkül nem menne. Olyan szakemberek vesznek körül, akikkel öröm együtt dolgozni. Felkészültségük, lelkesedésük és a kultúra iránti elkötelezettségük garancia arra, hogy minőségi programokkal gazdagítsuk a város életét.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. április 3-i lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs, Isza Ferenc