Új múzeumi díjakat alapít a Ferenczy Múzeumi Centrum

2022. május 30., 21:55

Idén két díjat alapít a Ferenczy Múzeumi Centrum. A Ferenczy-díjat hazai képzőművészek számára hirdeti meg az intézmény, két kategóriában: Fiatal feltörekvő művész díjra 35 év alatti, Befutott művész díjra 35 év feletti képzőművészek számára. A Korniss kutatói ösztöndíj célja, hogy a pályázaton nyert szakember számára Szentendre művészeti, kulturális vagy építészeti hagyománya, múltja szolgáljon a kutatási téma alapjául.

I. Ferenczy-díj
Pályázat hazai képzőművészek számára

A Ferenczy Múzeumi Centrum, mint a hazai művészeti színtér egyik meghatározó intézménye, az idén életre kelt egy maradandó, művészetpártoló programot. Ennek eredményeként 2022-ben megalapítja a Ferenczy-díjat, melyet kétévente ítél oda pályájuk elején járó és már befutott képzőművészek számára.
A pályázatra 18. életévét betöltött, magyar állampolgársággal rendelkező kortárs művészek jelentkezhetnek.

A pályázók köre:
A díj első évében olyan, 35 év feletti képzőművészek pályázatát várjuk, akik a hazai képzőművészetben jól ismert alkotók. A díj célja, hogy ezek a művészek lehetőséget apjanak új munkák létrehozására és további szakmai kapcsolatok építésére.
A 35 év alatti képzőművészek számára alapított díj 2023-ban kerül kiírásra.

A díj értéke: 3.500.000 Ft

A beérkezett pályaművekből a múzeum szakmai csapata előválogatást végez, melyből neves hazai és nemzetközi tagokból álló ötfős szakmai zsűri választja ki a nyertes pályaműveket.
A finalisták alkotásaiból kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrumban. A díj összegének kifizetéséről külön írásos megállapodás készül.

A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges a dij@muzeumicentrum.hu e-mail címen, a pályázó teljes nevével és elérhetőségeivel, a tárgyban REGISZTRÁCIÓ megjelöléssel.
A regisztrálás végső határideje 2021. augusztus 20. éjfél.

A pályázat ütemezése:
2022. május 25. – a pályázat meghirdetése
2022. augusztus 20. – regisztráció
2022. augusztus 31-ig pályaművek beérkezése elektronikus formában
2022. szeptember 15-ig előzsűrizés és a pályaművek továbbítása a zsűri számára
2022. szeptember 30-ig finalisták kihirdetése
2022. október 14-ig finalista pályamunkák beérkezése
2022. november 4-től finalista pályamunkák kiállításának megnyitása
2022. december 1-jén a nyertesek kihirdetése díjátadó rendezvény keretén belül

Pályázat anyaga:
1. Szakmai önéletrajz (.pdf formátumban)
2. Portfólió a bemutatott művek adataival, legalább négy, legfeljebb hat alkotásnak a reprodukcióját (cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó a díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.
3. Koncepció: max. 5000 karakter
4. Pályázói nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)
5. Adatkezelési tájékoztató elfogadásáról szóló nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)

A pályázati anyagot 5 MB-ot meg nem haladó pdf formátumban kell feltölteni a regisztráció után kapott linken keresztül, 2022. augusztus 31-ig.

II. Korniss kutatói ösztöndíj

Az intézmény feladatának tekinti, hogy a múzeum tudományos és a szélesebb közönség számára visszatérően izgalmas, korszerű és nyitott múzeum legyen. Olyan komplex gondolkodási központ létrehozása a cél, amely hajlik a reflexióra, a tudományterületek folyamatos historiográfiai szemléletét elegyíti a gyűjteményi, feldolgozási és időszaki kiállítási tevékenységgel. Az intézmény az eddigi munkát erősítve, kutató- és alkotóközpontként kíván működni, amely projektjei révén nemcsak az utólagos szűrés kényelmével, hanem kezdeményező „társként” viszonyul a művészethez. Az FMC feladata a gyűjteményeiben található tárgyi és szellemi örökség kutatása, tudományos megalapozottságú újraértelmezése, kiállítása, hozzáférhetővé tétele.

A múzeum fontosnak tartja, hogy a város kulturális hagyatéka, emlékezete ne csak a múlté maradjon. Fontos az intézmény számára, hogy a múlt formálja a jelenünket és alakítsa a jövőképet és a város identitását is, ezért a Ferenczy Múzeumi Centrum, mint a hazai művészeti színtér egyik meghatározó intézménye, kutatói ösztöndíjat ír ki.

Az intézmény célja a kutatói ösztöndíjjal, hogy a pályázaton nyert szakember számára Szentendre, mint művészeti vagy kulturális vagy építészeti hagyománya, múltja szolgáljon kutatási téma alapjául. A múzeum szakmai csapata a kutató munkáját segíti és lehetőségeihez mérten anyagot nyújt számára.

A program végezetéül a kutatást és annak eredményeit nyilvános előadás vagy tanulmány formájában a kutatónak prezentálni kell.

A pályázók köre:
A pályázaton 18. életévét betöltött magyar állampolgár vehet részt. Pályázókat bölcsészettudomány, művészetek és társadalomtudomány területéről várunk.

A díj értéke:
A pályázatot elnyerő alkotó havi 200.000 Ft ösztöndíjban részesül 12 hónapon át; ezen felül a Múzeumi Centrum egy évre biztosítja a tulajdonában levő kétszobás lakás használatának jogát – a lakás közüzemi díjainak kifizetése (gáz, villany, víz) az ösztöndíjast terheli.

A pályázat ütemezése:
A pályázatok beérkezésének határideje 2022. augusztus 31.
A nyertes pályázó kihirdetése 2022. december 1., ünnepélyes díjátadó keretében.
A kutatói ösztöndíj időtartama: 2023. január 1. – 2023. december 31-ig

Az ösztöndíjassal a kuratórium szerződést köt, melynek értelmében kutatómunkája összefoglalásaként negyedévente írásban kell beszámolót készíteni, majd az ösztöndíj lezárásakor tanulmányban összefoglalni kutatási eredményeit 2024. év januárjáig.

Az ösztöndíjasnak az ösztöndíj és az azt követő évben e kutatási témában megjelenő publikációiban az alapítványt, mint támogatót fel kell tüntetnie.

Az ösztöndíj legfeljebb egyszer hosszabbítható meg.

A pályázat anyaga:
A jelentkezőnek javaslatot kell benyújtania a kutatási tervéről és kutatási ütemtervéről.
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

  • egyéves, részletes munkaterv
  • önéletrajz (CV) publikációs listával
  • kutatói adatlap

A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges a dij@muzeumicentrum.hu e-mail címen, a pályázó teljes nevével és elérhetőségeivel, a tárgyban REGISZTRÁCIÓ megjelöléssel.
A regisztrálás végső határideje 2021. augusztus 20. éjfél.

Pályázói nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)
Adatkezelési tájékoztató elfogadásáról szóló nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)

A pályázati anyagot 5 MB-ot meg nem haladó pdf formátumban kell feltölteni a regisztráció után kapott linken keresztül, 2022. augusztus 31-ig.

« február 2024 » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
szo 24

„Talpra magyar!” rajzpályázat

február 6. 10:00 - március 15. 10:00
szo 24
szo 24
szo 24

The BobMeisters (99% Dylan) // Barlang

február 24. 20:30 - 22:00