Víz, folyó, tenger – Nemzetközi diákkiállítás a Ferenczy Múzeumban

2022. május 13., 21:55

Hat ország diákjainak landart munkáiból, fotóiból és festményeiből nyílt tárlat május 13-án, a Ferenczy Múzeum múzeumpedagógiai műhelyében. Az Erasmus+ KA220-as nemzetközi együttműködési projekt keretében létrejött kiállítás alkotásainak témája a víz, a folyó és a tenger.

A kiállítás ünnepélyes  megnyitóján és egyben a projekthét zárásán rész vett dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, Fülöp Zsolt polgármester, a Váci Szakképzési Centrum főigazgatója, Papolczi Emőke, kancellárja, Dudás Gyula, gazdasági vezetője, Ámánn Edina, valamint Forgács István felzárkózás-politikai tanácsadó, Gyürk Dorottya, Szentendre korábbi alpolgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és a külhoni iskolák vezetői, tanárai, diákjai.
A megnyitót követő állófogadáshoz a Petzelt iskola vendéglátós tanulói készítettek különleges vendégváró falatokat.

A Váczi Szakképzési Centrum Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola nyerte idén a Tempus Közalapítványtól a hat ország együttműködésében létrejött projekt rendezési jogát. A litván, norvég, lengyel, portugál, svéd és magyar diákok A tudományterek európai kontextusban című projekt keretében a művészetek, történelem/történetiség, kommunikáció-nyelvek, természettudományok és az irodalom
területén jártak körbe egy-egy szűkebb témát; projektmódszerrel dolgoztak mind a projekttalálkozót megelőző időszakban ki-ki a saját országában, iskolájában, mind pedig az egyhetes találkozók alkalmával, a témafelelős országban.

Magyarországon, Szentendrén a víz, a folyó és a tenger került a középpontba, e témában készültek a művészeti alkotások.
Énekes Rita, a Petzelt igazgatója a projektet összefoglalva úgy fogalmazott, a műveket azért nem díjazzák, mert nem feltétlenül a művészeti érték megszületése a cél, hanem inkább maga a munkafolyamat kerül középpontba. Mindenki nyertes, aki részt vesz ebben a nemzetközi együttműködésben, mert a különböző európai országok kultúrájának megismerésén túl, élő emberi kapcsolatok, barátságok alakulhatnak ki.

A műhelymunkához és a kiállításhoz a Ferenczy Múzeumi Centrum biztosította a helyet. A diákokat az egyhetes program alatt az FMC múzeumpedagógusai, György Gabriella és Sütő Tünde segítette az alkotásban. A tanulók angol nyelvű kurátori tárlatvezetéseken vettek részt a Czóbel, a Kmetty és a Kovács Margit Múzeumban, valamint angol nyelvű Czóbel-füzetet kaptak a projekt végén.

A tárlat gyermeknapig, május 29-ig látogatható, csütörtök-vasárnap 10 és 18 óra között a Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos u. 5.) múzeumpedagógiai műhelyében.

Fotók: Deim Balázs

« október 2023 » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5