Ugrás a tartalomhoz

ADVENT SZENTENDRÉN 2022

Szentendre történelmi belvárosa hagyományosan minden évben ünnepi díszbe öltözik az Adventtől Vízkeresztig tartó időszakban. Ez az idei évben sem volt másképp, 2022. november 26. és 2023. január 8. között adventi vásárral, városi gyertyagyújtásokkal, kulturális és művészeti programokkal várta a látogatókat Szentendre.

Gyertyagyújtások: A hagyományos adventi gyertyagyújtások advent mind a négy vasárnapján 17 órakor kerültek megtartásra a Fő téren. Az adventi gyertyákat Szentendre kitüntetettjei gyújtották meg. A gyertyagyújtás után közös ima, ezt követően pedig karácsonyi koncertek következtek. Az idei év egyik különlegessége volt, hogy a Szentendrén élő nemzetiségek is szerepet vállaltak ezeken az alkalmakon, így dalmát, lengyel és szlovák énekek is felcsendültek.

Adventi vásár: Adventi vásárunk november 26. és január 1. között több, mint 20 kiállítóval várta az érdeklődőket a Dumtsa Jenő utcában. Az elmúlt évekhez hasonlóan, kiállítóink között az idén is megtalálhatók voltak helyi és környékbeli kistermelők, valamint az ország számos területéről érkező kézműves portékákat kínáló árusok is. Az árusok kínálatában mindenki megtalálhatta a kedvére való darabokat, legyen az egy egyedi kézműves ékszer, táska vagy karácsonyfadísz, de természetesen a forralt bor és a kürtőskalács sem maradhatott ki a kínálatból.

A Menjünk mi is Betlehembe program keretein belül a szentendrei óvodások és óvónők az Evangélikus templomtól a Fő téri betlehemi istállóig vonultak, közben karácsonyi énekekkel, versekkel ünnepelték a karácsonyi időszakot. Az egyházak is készültek programokkal az adventi időszakban.

A P’Art Mozi az adventi időszakban is premierekkel várta a filmek rajongóit, de a filmek mellett térzene koncerttel és hangszersimogató programmal is készült decemberben. A Barlang az adventi időszakban is bővelkedett koncertekben és kulturális programokban, majd szilveszterkor egy fergeteges utcabállal búcsúztatta a 2022-es esztendőt.

A Szentendrei Teátrum az idei évben december 17-én ismét megszervezte népszerű karácsonyi koncertjét Fischl Mónikával a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. December 31-én 16 órakor pedig zenés óévbúcsúztató programmal készült a Fő téren, ahol a jó hangulatért és a karácsonyi dallamokért Schwartz Dávid felelt. Ezt megelőzően szilveszteri helytörténeti sétákon vehettek részt a jelentkezők Benkovits György Pro Urbe-díjas várostörténész vezetésével.

A Tourinform Iroda és a Ferenczy Múzeumi Centrum adventi sétákkal készült a látogatóknak. A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár kézműves foglalkozásokat és diavetítést szervezett a legkisebbeknek, valamint szintén itt került megtartásra Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című nagy sikerű koncertje is.

A Szentendrei Kulturális Központ immáron harmadik alkalommal szervezte meg a Világító Adventi Kalendárium játékot Szentendrén, amely már hagyománnyá vált városunkban. December 3-án Jótékonysági Mikulásfutáson vehettünk részt a Duna korzón, ahol a nevezési díj tartós élelmiszer volt. Szentendre civil szervezeti és egyesületei több jótékonysági akciót is hirdettek az adventi időszakban, amelyek között jótékonysági lemezbemutató koncert és jótékonysági ebéd is szerepelt.

Szentendre Fő tere az adventi időszakban újra ünnepi díszbe borult. A Fő tér ékköve, városunk karácsonyfája teljes fényében pompázott egészen a szerb ortodox karácsonyig, ezzel is ápolva a Szentendrén élő szerbek hagyományait.

Az adventi időszak az ünnep mellett az összefogásról is szól, amelyben Szentendre ismét kiválóan teljesített. Városi és kulturális intézmények, civil szervezetek és egyesületek, az egyházak, a helyi előadóművészek és a vállalkozó kedvű szentendreiek nélkül nem jöhetett volna létre az Advent Szentendrén programsorozat 2022-ben sem!

Fotógalériánk már elérhető!

Ide kattintva segítheti munkánkat egy rövid látogatói kérdőív kitöltésével.

Az előző évi Advent Szentendrén programsorozatok oldalai itt találhatók: 2020, 2019, 2018