Ugrás a tartalomhoz

ADVENT SZENTENDRÉN 2023

Szentendre varázslatos kis utcái adventkor még varázslatosabbá válnak. December 2-án megnyílik a hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában, az adventi hétvégéken gyertyagyújtásokat rendezünk a Fő téren, az óvodások egy kedves kis programmal, a város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei pedig színes ünnepi rendezvényekkel készülnek az adventi időszakra Szentendrén. Mindez a Szentendrei Kulturális Központ által rendezett Advent Szentendrén programsorozat keretében valósul meg 2023. december 2. és 2024. január 7. között!

A szentendrei adventi vásár december 2-től minden nap várja a látogatókat a Dumtsa Jenő utcában. A vásárban elsősorban szentendrei és környékbeli kézművesek portékái közül válogathatnak a látogatók: lesznek kézműves ékszerek, natúr kozmetikumok, kerámiatárgyak és horgolt ruhák, de a gasztronómiai ínyencségek sem maradhatnak el, ezért forralt borral, helyben készült kenyérlángossal, erdélyi kürtőskaláccsal és meseszép mézeskalácsokkal várják a gasztronómia szerelmeseit.

Idén is szeretettel várunk mindenkit a Fő térre az adventi gyertyagyújtásokra. A gyertyagyújtásokat hagyományosan az adventi vasárnapokon, 17:00 órakor rendezzük meg, azonban idén advent negyedik vasárnapja szentestére esik, ezért az utolsó gyertyagyújtást rendhagyó módon szombaton, december 23-án tartjuk. Szentendre életében nagyon fontos szerepet töltenek be a különböző nemzetiségek, ezért velük szorosan együttműködve szerveztük meg a városi gyertyagyújtásokat. A román, szlovák és horvát nemzetiség is ünnepi műsorral készül, amit minden alkalommal közös ima követ. A négy adventi gyertyát Szentendre kitüntetettjei gyújtják meg, majd az est zárásaként rövid karácsonyi koncertekkel készülünk a látogatóknak. Fellép majd többek között a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara és a Musica Beata Vegyeskar is.

A Szentendrei Kulturális Központ 2019 után először rendezi meg a Csavard fel a Főteret! rendezvényt szilveszterkor, amely keretén belül fergeteges utcabállal és meseszép fényfestéssel várják együtt az újévet a szentendreiek a Fő téren.

A helyi civil szervezetek és az önkormányzat is szívén viseli a rászorulók ügyét, ezért több adománygyűjtő akció és élelmiszerosztás is lesz a városban advent idején. A jótékonysági kezdeményezések közül kiemelkedik a Jótékonysági Mikulásfutás, amelyet idén december 2-án tartanak a Duna korzón.

A szentendrei óvodák idén is megtartják kedves kis hagyományéltető programjukat „Menjünk mi is Betlehembe…” címmel. Az adventi szombatokon és vízkeresztkor az Evangélikus Templomnál gyülekeznek az óvodás gyerekek és óvónők, majd karácsonyi dalokat énekelve egészen a Fő téri betlehemi istállóig vonulnak.

A P’Art Mozi filmbemutatókkal, bábszínházzal és kiállításokkal színesíti a programkínálatot. A Barlang nagyszerű koncertekkel készül, és a tavalyihoz hasonlóan egy fergeteges szilveszteri bulival búcsúztatja az óévet. A Szentendrei Teátrum idén harmadszor tartja meg hagyományos karácsonyi koncertjét Fischl Mónikával és vendégeivel. December 17-én pedig Gubik Petra érkezik Szentendrére a Mi van a zsebemben? című műsorának karácsonyi különkiadásával. A Szentendrei Teátrum és a Fórum Színház együttműködésében ingyenes, szabadtéri színházi élményekben is része lehet a látogatóknak a Fő téren.

Idén is lesz Világító Adventi Kalendárium: december elsejétől minden nap egy újabb szentendrei lakos díszíti ki, és világítja meg az ablakát a szintén világító aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít Szentendre utcáin és szentestére egyszerre hoz fényt az összes ablak.

A város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei is izgalmas programokkal színesítik a kínálatot, amelyek részleteit az Advent Szentendrén online programfüzetében lehet megtekinteni:

 

Szentendre az adventi időszakban is nyitva áll a látogatók előtt! Szeretettel várjuk Önöket!

 

Az elmúlt évek rendezvényeinek oldalai itt érhetők el: 2022, 2020, 2019, 2018